В категории:Свят

Милионери призоваха да бъдат облагани повече

Похвалната самоотверженост на тази група богаташи обаче не променя факта, че хората от „единия процент“ са отговорни за огромната част от неплатените данъци

Wikimedia commons

Група от някои от най-богатите хора в света, включително наследниците на империята „Дисни“, призовават правителствата да ги облагат повече, за да финансират мерките за справяне с коронавирусната криза, съобщава Forbes.

Над 80 богаташи от САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Франция, Холандия, Русия, Нова Зеландия и други държави са подписали отворено писмо по инициатива на „Милионери за хуманност“ – проект, имащ подкрепата на благотворителната организация Oxfam, щатската организация „Патриотични милионери“, британската организация „Данъчна справедливост“ и др.

„Ние можем да подсигурим адекватното финансиране на здравните ни системи, училищата и сигурността чрез дълготрайни повишаване на данъците за най-богатите хора на планетата, хора като нас“, се заявява в писмото. „За разлика от десетки милиони хора по света, ние не трябва да се притесняваме, че може да загубим работата си, домовете си, или способността да подкрепяме семействата си… Така че моля ви. Облагайте ни. Облагайте ни. Облагайте ни. Това е правилният избор. Това е единственият избор“, призовават подписалите, като добавят, че имат „огромен дълг“ към работниците на първа линия в глобалната битка срещу пандемията.

„Драги глобални съграждани. Докато Covid-19 удря навсякъде, на милионери като нас се пада ключова роля във възстановяването на нашия свят. Не, ние не сме тези, които се грижат за болните. Не ние караме линейките, нито зареждаме щандовете в магазините или доставяме храни от врата до врата. Но ние имаме пари, и то много. Пари, от които има отчаяна нужда в момента и ще продължи да има нужда през идните години, докато се възстановяваме от тази криза. Днес ние, долуподписаните милионери, призоваваме правителствата си да повишат данъците за хора като нас. Незабавно, значително и за постоянно“, се казва в писмото.

Писмото идва на фона на исканията на опозиционни депутати във Великобритания да бъде въведен данък богатство за финансиране на извънредните мерки. Някои от най-богатите хора в света правят значителни дарения в подкрепа на усилията за справяне с кризата. Милиардерите Бил Гейтс и Джак Дорси например са се ангажирали да отделят общо около 1 млрд. долара за разработка на ваксини и помощи.

Отделяните от свръхбогаташите суми за благотворителност обаче представляват незначителна част от богатството им и са далеч по-малки от средствата, които биха били събрани чрез повишаване на облагането им или поне запушване на дупките, които позволяват избягване на данъци в момента. Най-пословичният пример в това отношение вероятно е основателят на Amazon Джеф Безос, който е един от милиардерите в САЩ, които всъщност увеличиха богатството си по време на пандемията. В началото на юли неговото лично богатство достигна нов рекорд от 172 млрд. долара, на фона на което дарените от него 100 млн. долара за хранителни банки в САЩ изгледат като стотинки.  Неговата компания също така е печално известна с бруталните условия на труд, ниското заплащане и липсата на социални и здравни защити за работниците.

Няколко дни преди публикуването на милионерското писмо, Бюджетната служба на Конгреса на САЩ публикува доклад, поръчан от сенатор Бърни Сандърс, от който се разбира, че сумата на неплатените данъци в страната е възлизала на средно 381 млрд. долара годишно в периода 2011-2013 г.

Сандърс заявява, че това „абсолютно скандално“ положение е резултат най-вече от поведението на големите корпорации и богаташи, мамещи, за да избегнат задълженията си. „Най-богатият 1% е отговорен за 70% от неплатените данъци“, отбелязва Сандърс, посочвайки изводите на друго изследване за т.нар. „данъчни пролуки“, публикувано миналия ноември.

Анализът на конгресната бюджетна служба е установил, че огромните съкращения на финансирането и преструктурирането на персонала на Службата за събиране на данъци през изминалото десетилетие са довели до рязко намаляване на проверките и налагането на наказания за избягване на данъци. „Наказателните действия срещу много хора в високи доходи, неплащащи данъци, са сведени до пращане на известия“, се посочва в доклада. Тези констатации подкрепят изследване на ProPublica от миналата година, според което „в момента бедните американци биват одитирани в същата степен като най-богатият 1%, което отчасти се дължи на високите разходи за проучване на данъчните задължения на богатите“.

„Данъчните проверки на най-големите корпорации, тези с активи от над 20 млрд. долара, са спаднали наполовина между 2010 и 2018 г. Одитирането на най-богатите данъкоплатци с годишен доход от над 1 млн. долара се спаднало с 63% през същия период“,  посочва Сандърс. Сенаторът заявява, че ако федералното правителство в САЩ започне да събира стотиците милиони долара неплатени данъци, дължими основно от най-богатите американци, „ще можем да финансираме безплатно висше образование, да подсигурим, че няма гладуващи деца, да осигурим чиста вода на всяко домакинство, да изградим половин милион достъпни социални жилища, да финансираме изцяло пощенската служба, да осигурим нужното защитно облекло и консумативи за здравните работници, както и маски за всички“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар