В категории:Култура / Общество

Румънски филм изобличава лъжи и корупция, които душат всички ни

Нашумелият документален филм „Колектив” за разследване на жестокия пожар в едноименен нощен клуб в Букурещ, нарушенията в заведението и безотговорното болнично третиране на пострадалите вади на показ типични за властите навсякъде по света похвати да се мами обществото. София Филм Фест представя творбата на 7 юли от 18 ч. в Дома на киното

Кадър от филма „Колектив“ – със свидетелство на една от обгорените по време на пожара през 2015 г. Снимка: siff.bg

Отличеният вече на няколко кинофестивала документален филм на НВО-Европа и на румънския режисьор с германски произход Александър Нанау „Колектив” ще бъде представен пред софийска публика в рамките на София Филм Фест на 7 юли от 18 ч. в Дома на киното.

Филмът е конструиран строго хроникално, дори без авторски текст, само с разкази на разследващи и свидетели по един разтърсил Румъния трагичен случай. Става дума за пожара, пламнал в нощния клуб „Колектив” в Букурещ на 30 октомври 2015 г. От необезопасени пиротехнически ефекти в претъпканото с 400 души заведение се подпалват завесите на сцената, а след това и покривът, като огнената стихия се разраства за секунди. На място в пламъците загиват 26 души, 180 души са жестоко обгорени, 37 от пострадалите умират по-късно в болници.

Шокът в румънското общество е огромен. Трагедията вади на показ много нарушения на безопасността в самото заведение, както и просмукалата държавните структури за контрол корупция.

Втората ударна вълна в разтърсващия отзвук от пожара в „Колектив” е свързана с бавно и трудно пробилата си път истина за лъжите на властите относно лечението на пострадалите. Уверенията, че за тях се полагат всестранни грижи в специализирани болнични отделения се оказват измама. А още по-скандалното е, че смъртта на повечето от починалите е причинена от бактериални инфекции заради масово използвани в болниците разредени дезинфектанти – резултат на прикривана дотогава корупция.

Всичко това излиза наяве, след като за реалното положение решава да говори публично една лекарка – д-р Камелия Рою. Отначало никой не ѝ дава гласност, но това се променя, след като със случая се захваща разследващ екип от румънския спортен вестник „Спортурилор“ начело с журналиста Каталин Толонтан. Екипът тръгва да разплита цялото кълбо от злоупотреби и властови машинации. Именно това е и във фокуса на филма „Колектив”.

Трябва да се припомни още, че трагедията отпреди пет години предизвиква масови протести в Румъния, довели в крайна сметка до падането на тогавашното правителство начело с премиера Виктор Понта.

Филмът „Колектив”, съживяващ цялата тази история, поема към зрителите в началото на тази година. Това съвпадна и с пандемията от коронавирус, както и със спорните реакции спрямо нея от страна на различни правителства. Така че публиката, изострила допълнително своята чувствителност към теми, свързани със здравеопазването и с отговорността на властите към гражданите, приема и „Колектив” със съответното повишено внимание.

В различни свои медийни изявления авторът на филма Александър Нанау подчертава, че творбата му се приема с еднакво съпреживяване и интерес от зрителите и в Източна, и в Западна Европа. Въпреки че фокусираното събитие е станало в източноевропейска Румъния, то не е нещо изолирано за региона, а отразява цялостна тенденция, която се забелязва в много страни. „Независимо в коя държава живеят хората, които гледат филма, те разпознават системата, изтъкана от лъжи, в която целта е да се правят повече пари, дори и с цената на човешкия живот. Властта не представлява интересите на гражданите и затова обществото се чувства подхлъзнато от нея,” казва режисьорът в свое неотдавнашно интервю пред БНТ.

„Всички сме заедно в това” е и посланието на „Колектив”. Филмът показва как не бива да се мълчи, как опълчването срещу страха, как избликът на гражданското недоволство са в състояние да преобърнат нещата. Достатъчно е да има един смел човек, който да надигне глас – в случая д-р Камелия Рою – и решителни журналисти като от „Спортурилор“, които да проведат честно разследване.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар