В категории:Латинска Америка / Свят

Посланичката на ЕС изгонена от Венесуела

Николас Мадуро даде 72 часа на португалката Изабел Брилянте Педроса, представляваща Евросъюза в Каракас, за да напусне страната. Президентът изригна срещу „колониалните” похвати на Брюксел, след като Европейският съвет наложи санкции на 11 венесуелски дейци, включително на цялото ръководство на парламента, което е опозиционно, но не следва линията на Хуан Гуайдо

Посланичката на ЕС във Венесуела Изабел Брилянте Педроса. Снимка: correiodevenezuela.com

Посланичката на Европейския съюз във Венесуела – португалката Изабел Брилянте Педроса, получи 72 часа, за да напусне страната в отговор на поредна порция санкции, наложени от Европейския съюз на 11 венесуелски дейци, включително и опозиционни. Това оповести лично президентът на страната Николас Мадуро в гневно слово, в което изригна срещу Брюксел и неговите „колониални” похвати.

„Реших да дам 72 часа на посланичката на ЕС в Каракас, за да напусне нашата страна. Ще ѝ осигуря самолет (поради пандемията всички търговски полети от и за Венесуела са прекъснати – б.р.). Изисквам уважение от Европейския съюз. Стига вече европейски колониализъм срещу Венесуела , стига вече преследване на Венесуела! Стига колониалистки интервенционизъм, господарство и расизъм! Стига! Ще въведем ред в отношенията ни с ЕС. Като не ни искат, да се махат! Щом не уважават Венесуела, да се махат! Венесуела трябва да бъде уважавана в нейния интегритет като държава и като институции,” заяви видимо ядосаният Мадуро.

Венесуелският президент Николас Мадуро. Снимка: Prensa Presidencial

Той бе възмутен, че „група функционери на ЕС” са събрали, за да анализират ситуацията във Венесуела „в същинска колониална, интернеционистка, господарска традиция, защото тези функционери се държат арогантно, смятат се за нещо повече от нас, че имат право да ни анализират и да определят кой се държи добре и кой се държи зле”. Мадуро добави, че техните действия „са наследили стария и отвратителен европейски колониализъм, който изпълни с робство, смърт и разрушения Америка, Африка и Азия”.

„Ние във Венесуела говорим твърдо. Разбира се, че ще говорим твърдо, не се боим от никого в този свят! Кои са те, че да ни санкционират, да се опитват да ни се налагат със заплахи? Стига вече!” – наблегна Мадуро.

Държавният глава обясни, че от началото на годината многократно е предупреждавал посланиците на европейските страни, признали заедно със САЩ като „временен президент” опозиционния депутат Хуан Гуайдо, че ще се провалят с опитите си да съборят законното правителство. „Казахме им, че ще се провалят и те се провалиха – гръмко, размазващо. Европа се провали с опитващия се да избегне правосъдието Хуан Гуайдо. Това го казват и европейските медии – Европа се провали! Но те претендират да поправят грешката, като я продължават. Атакувайки Венесуела, атакувайки институциите, атакувайки всички политически сектори. Защото искат да предотвратят непредотвратимото,” каза Мадуро.

Президентът посочи още, че ЕС се опитва „да играе изпреварващо”, пояснявайки: „Те искат да заплашат всеки венесуелец или венесуелка, които смятат да упражнят своите политически права като политически партии, като групи с мнение или като граждани, кандидатирайки се за депутати в Националното събрание.” Мадуро допълни, че ЕС заплашва да санкционра всекиго, който смята да участва в предстоящите тази година парламентарни избори в страната. И продължи: „Подгответе се, господа колониалисти, господари и расисти от органите на ЕС, защото Венесуела ще има своите избори – свободни, прозрачни и с участието на хиляди кандидати и кандидатки!”

Гневната реакция на официален Каракас е предизвикана от решение, публикувано на сайта на Европейския съвет на 29 юни, с което се налагат санкции на 11 венесуелски ръководни дейци от различни институции. Те са обвинени, че чрез свои „действия и решения подкопават демокрацията и върховенството на закона“. Сред санкционираните е цялото настоящо ръководство на Националното събрание, състоящо се само от опозиционери, които обаче не споделят линията на Хуан Гуайдо и симпатизантите му към бойкот на предстоящите парламентарни избори. Интересно определение им измисли испанският вестник „Ел Паис” – опозиционери дисиденти… Става дума за избраните през януари и утвърдени през юни от Върховния съд на Венесуела председател на НС Луис Пара и неговите двама заместници Франклин Дуарте и Хосе Грегорио Нориега. В санкционния списък на ЕС е също главният ревизор на републиката Елвис Аморосо, министърът на президентския кабинет и генерален директор на Националната комисия по телекомуникациите Хорхе Маркес, съдията от Върховния съд Хуан Хосе Мендоса, съдиите Фарик Мора и Динора Бустаманте, генералният секретар по националната отбрана Хосе Аделио Орнелас, членовете на Националното конституционно събрание Таня Диас и Гладис Рекена. На всички тях им се забранява да стъпват на териториите на страните членки на ЕС и се замразяват евентуалните им авоари във фирми и банки от Съюза.

Настоящите европейски санкции, които допълват дълъг списък от предходни подобни наказателни мерки срещу различни венесуелски ръководни дейци, този път съдържат и озадачаващи „авансови” стъпки, както сочи и Мадуро – закани към всеки участник в изборния процес в страната, предстоящ тази година.

В радостта си от обявените сега европейски мерки срещу страната му, дори Гуайдо отбелязва тази всъщност скандална особеност на настоящото решение на Брюксел. „Диктатурата даже още не е пристъпила към фарса, а светът вече го отхвърля!” – обяви той тържествуващо в Туитър. За него това несъмнено е балсам за душата след тиражираните напоследък откровения на американския президент Доналд Тръмп, че го смята за „сополанко”, който не е в състояние да постигне промяна във Венесуела, докато Мадуро бил „твърд”.

В същите изявления, с които венесуелският президент реагира сега на санкциите на ЕС, той посочи още, че страната му обмисля дипломатически действия и срещу посланика на Испания в Каракас, в чиято резиденция се укрива избягалият от домашен арест опозиционен водач и ментор на Гуайдо – Леополдо Лопес. На 26 юни американският „Уолстрийт Джърнъл” публикува свое разследване, според което именно Лопес и именно от испанската резиденция е планирал и координирал осуетеното нахлуване на наемници, включително и американски, във Венесуела в началото на май т. г. Целта на операцията, известна като „Гедеон”, е била извършване на преврат в страната и убийството на Мадуро.

Бащата на Леополдо Лопес, който е пълен негов съименик и също се казва Леополдо Лопес, от години живее в Испания, има испанско гражданство и в момента е евродепутат от испанската Народна партия.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар