В категории:Свят

Обвинението към Асанж пропуска видеото за военните престъпления на САЩ в Ирак

Властите във Вашингтон се опитват да екстрадират и осъдят основателя на WikiLeaks без да припомнят собствените си грехове 

Прокурорите в САЩ са пропуснали да включат едно от най-шокиращите разкрития на WikiLeaks за военните престъпления в Ирак в своето обвинението си срещу Джулиан Асанж, пише Guardian.

Въпреки влошеното си здравословно състояние, австралийският гражданин Асанж остава в затвора с максимална сигурност Белмарш в Лондон, докато тече процеса за екстрадирането му в САЩ. Вашингтон иска да съди основателя на WikiLeaks по 18 обвинения за заговор за придобиване и разпространяване на класифицирана информация, повечето от които по Закона за шпионажа.

Обвиненията до голяма степен са свързани с действията на САЩ по време на войните в Ирак и Афганистан. Прокурорите твърдят, че Асанж е поставил под риск живота на американци, като е публикувал стотици хиляди документи на разузнаването – твърдения, за които дори военни представители са признавали, че няма доказателства.

Една от най-прословутите публикации на WikiLeaks бе видео, снимано от щурмови хеликоптер Apache на щатската армия. На него се вижда как екипажа на хеликоптера покосява с огън 11 души на 12 юли 2007 г. в Багдад. Кадрите хвърлиха светлина върху драстичната липса на правила за действие, която позволява на щатските окупационни сили да убиват хора, които не участват във военни действия и не ги заплашват по никакъв начин.

Двама от убитите са фотограф на агенция Reuters и неговият шофьор. Ръководителят на багдадското бюро на Reuters по онова време Дийн Йейтс разказва, че армията на САЩ многократно е лъгала него – и света – за случилото се и че единствено видеото, което WikiLeaks публикува под заглавието „Съпътстващо убийство“ през април 2010 г., е изобличило бруталната истина за убийствата.

„Това, което Асанж направи, бе 100% казване на истината, разкриване пред света какво представлява войната в Ирак и как щатските военни са лъгали… САЩ са наясно колко срамно е видеото „Съпътстващо убийство“, колко е неудобно то за военните – те знаят, че тези кадри са доказателство за потенциални военни престъпления“, казва Йейтс.

Според австралийския адвокат Грег Барнс, който е юридически съветник на кампанията в защита на Асанж в Австралия, не е случайно, че обвинението срещу основателя на WikiLeaks не споменава изрично „Съпътстващо убийство“. „Видеото илюстрира поведението на щатските сили и прикриването му е типично за цялото обвинение на прокурорите. Това е една от много причини, по които трябва да се противопоставяме на случващото се с Асанж“, добавя той. Доброволческата кампания, за която Барнс работи, лобира пред австралийските власти да окажат натиск върху близките си съюзници във Вашингтон и Лондон за оттегляне обвиненията срещу Асанж и подсигуряване на безопасността му.

„“Съпътстващо убийство“ показва незаконни убийства, извършени от най-близкия съюзник на Австралия. Това е нещо, за което заслужаваме да сме информирани. Публикуването на кадрите беше и продължава да е в обществен интерес“, заявява адвоката.

„Изключването на кадрите от „Съпътстващо убийство“ от обвинението ме изненадват, но това разбира се е отражение на нежеланието на властите в САЩ да подчертават собствените си несправедливости, измами и военни престъпления“, казва депутатът от партия „Тасманийски зелени“ Питър Уилсън, който е сред основателите на междупартийната парламентарна инициатива „За прибиране на Асанж у дома“.

„Обвинението на щатските прокурори е фокусирано върху обвиненията, че Джулиан е поставил живота на граждани на САЩ или на коалиционните им партньори под риск, но какво да кажем за живота всички хора, които са били поставени под риск от техните военни? „Съпътстващо убийство“ изобличи погубването на невинни хора от американските военни, както и прикриването, лъжите и измамите, до които са прибегнали те, за да не го признаят“, добавя той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар