В категории:Свят

Ами ако Минеаполис беше в друга държава?

Ето как западните медии биха отразявали случващото се в САЩ, ако ставаше въпрос за друга страна. Цитатите и цитираните личности в текста са измислени 

Wikimedia Commons

Карън Атиа, Washington Post

През последните години международната общност бие тревога за влошаващата се ситуация с политическите и човешките права в Съединените щати под режима на Доналд Тръмп. Сега, докато броят на починалите от пандемията от коронавирус в страната надминава 100 000 души, бившата британска колония се оказва затънала и в порочна спирала на етническо насилие. Изтощението и парализата на международната общност стават очевидни от нейното мълчание, твърдят експертите по Америка.

Страната бе разтърсена от няколко видеа, показващи извънсъдебни екзекуции на хора от чернокожото малцинство от държавните сили за сигурност. Въстание избухна в северния град Минеаполис, след като в интернет започна да се разпространява видео на убийството на чернокожия мъж Джордж Флойд, репресиран от служител на силите за сигурност. Тръмп се развихри в Twitter, където нарече чернокожите протестиращи „БАНДИТИ“ и заплаши да изпрати военните. „Когато започне плячкосването, започва стрелбата!“, заяви той.

„Ние, разбира се, схващаме защо чернокожите са гневни заради десетилетията на злоупотреби и безнаказаност“, казва Г. Скот Фиц, жител на Минесота и член на бялото етническо мнозинство. „Но да нападат магазините Target минава границата. Не могат ли да намерят по-мирен начин, например да коленичат мълчаливо?“, добавя той.

Етническото насилие измъчва страната от поколения. Преди десетилетия този проблем привличаше вниманието на света, но в последно време новинарското отразяване и загрижеността отслабват, тъй като сякаш не се вижда края на потисничеството.

„Това са древни, необясними омрази, подхранващи тези етнически конфликти и неравенство“, казва Андреа Дулич, чуждестранен кореспондент, чието познаване на американския английски се свежда до един семестриален курс в колежа. Когато ѝ се напомня, че Съединените щати са само на няколкостотин години, тя свива рамене и отговаря: „В моята страна имаме постройки още от времето на Римската империя. В тяхната култура американците смятат, че 150-годишна сграда е антична история“.

Великобритания обикновено проявява остър интерес към вътрешните работи на бившата си колония, но тя също бе засегната от новия коронавирус. „Ние сами имаме известни проблеми с вируса, но, наблюдавайки върлуването на заразата, потресаващата безработица и насилието в Щатите, някои британци започват да мислят, че Америка никога не е била готова да се самоуправлява правилно, че там ще се стигне до племенни разделения“, казва Андрю Дарси Мортингтън, експерт по Америка, живеещ в Лондон. По време на интервюто излиза новината, че вече има 40 000 починали от коронавирус в Обединеното кралство, като 61% от покосените медицински работници са чернокожи или с близкоизточен произход. Мортингтън изглежда не забелязва тази подробност. „Както казвах, тук нямаме такива проблеми като с американския расизъм.“

Тръмп, бивш водещ на риалити предавания, организатор на конкурси за красота и бизнесмен, веднъж нарече африканските държави „лайняни дупки“. Сега обаче той следва примера на някои африкански диктатори, които разпространяват фалшиви лекове, като например Яйя Джаме от Гамбия, който твърди, че може да излекува СПИН с банани и билкови отвари. Тръмп изглежда предлага инжектиране на белина и печене на слънце като способи за убиване на вируса. Той също така казва, че приема хидроксихлорохин – лекарство, производно на хинина, който отдавна се използва като лек срещу малария в джунглите. Лекари препоръчват да не се приема този медикамент за предотвратяване или лечение на коронавирус.

В същото време американци, които отчаяно искат да избягат, ще са изправени пред сериозни трудности да минат границата, тъй като лошото управление на пандемията и етническите напрежения в родината им са ги направили нежелани посетители в други държави. На фона на това някои затруднени американски марки, като например Neiman Marcus, се опитват да привличат купувачи с фантазии за пътувания в традиционен колониален стил от 19 век, като пускат колекции в камуфлажни шарки, озаглавени „Модерно сафари“. „Утилитарните детайли и приглушени тонове срещат  класическата женственост “, гласи рекламен надпис под снимката на бяла жена. Предлаганите аксесоари обаче не включват колониални шлемове.

Някои държави обмислят да започнат да предлагат на чернокожите американци специално убежище. „Членове на бялото етническо мнозинство сформират въоръжени милиции и изискват да получат „свободата“ да се върнат на работа за богатите класи, които наричат работниците „човешки стоков капитал“, въпреки огромните здравни рискове“ казва Мустафа Оканго, антрополог от Найроби. „Това е напомняне за времената, в които робството представляваше гръбнака на американската икономика. Чернокожите роби са били оригиналните „съществени работници“, които са били третирани като добитък“.

Африка би била идеална дестинация за търсещите убежище, тъй като няколко африкански държави успяха да овладеят епидемията от коронавирус чрез агресивни ранни мерки и иновации в тестовете. Сенегал, страна с население от 16 млн., е отчела само 14 смъртни случая от заразата. „Всички предвиждаха, че Африка ще изпадне в хаос“, казва Оканго. „Това е доказателство, че да си чернокож на този свят не означава задължително смъртна присъда, но да си чернокож в Америка определено може да те убие“, добавя той. Африканският съюз не е отговорил на отправените от медията въпроси, но публикува изявление, обявяващо: „Ние вярваме, че американските проблеми трябва да получат американски решения“.

Навсякъде по света масови организации, знаменитости, активисти за човешки права и дори ученици правят каквото могат, за да събират пари и да осведомяват за тежката ситуация в Америка.

„Тъжно е, че американците не разполагат с правителство, което да им осигури тестове за коронавирус или дори месечен доход, с който да могат да изхранват семействата си“, казва Шарлот Джонсън, 18-годишна ученичка-активистка от Либерия, която е оцеляла от пандемията от ебола. „100 000 души са мъртви, градове горят, а дори не е обявен ден за траур? Човешкият живот няма значение, особено на чернокожите. Те сякаш живеят в провалена държава“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар