В категории:Икономика

Пандемията е направила най-богатите американци още по-богати

През двата най-тежки месеца за икономиката, милиардери като Джеф Безос, Марк Зукърбърг и Илон Мъск са увеличили значително личното си състояние 

Марк Зукърбърг е сред милиардерите, чието лично богатство върви само нагоре от началото на пандемията. Снимка: Wikimedia Commons

Милиардерите в САЩ са увеличили богатството си с 434 млрд. долара по време на двата месеца, през които в страната са прилагани ограничителни мерки заради пандемията от Covid-19, показва нов доклад, цитиран от CNBC.

Главните изпълнителни директори на Amazon и Facebook Джеф Безос и Марк Зукърбърг отчитат най-големи печалби – личните им състояния са се увеличили със съответно 34.6 млрд. долара и 25 млрд. долара, показват изчисленията на Програмата за неравенство към Института за политически изследвания и организацията „Американци за данъчна справедливост“. Докладът им използва данните на Forbes за промяната в състоянието на над 600 милиардера между 18 март и 19 май.

Тези печалби на милиардерите подчертават как пандемията от коронавирус се оказва печеливша за най-големите и технологично насочени компании, докато икономиката като цяло преживява една от най-тежките кризи в историята, а над 30 млн. души в САЩ изгубиха работата си.

Според доклада общата нетна стойност на американските милиардери е нараснала с 15% през разглеждания двумесечен период – от 2.948 трлн. долара до 3.382 трлн. Най-големите печалби са на върха на милиардерската пирамида. Петимата най-богати американци – Берзос, Зукърбърг, Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Лари Елисън са забогатели с общо 76 млрд. долара.

В процентно изражение най-голямо увеличение на личното богатство отчита Илон Мъск. За двата разглеждани месеца неговата нетна стойност е скочила с 48% до 36 млрд. долара.  Марк Зукърбърг се нарежда на второ място и по този показател – богатството му е нараснало с 46% до общо 80 млрд. долара. Богатството на Безос е нараснало с 31% 147 млрд. долара. Бившата му съпруга МакКензи Безос, която получи акции на Amazon при развода, е увеличила личното си богатство с една трета до 48 млрд. долара.

Разглежданият период обхваща тазгодишното дъно на капиталовите пазари и последвалото бързо възстановяване, поради което за някои от милиардерите изглеждат по-добре, отколкото за цялата година. Според милиардерския индекс на Bloomberg, от началото на 2020 г. личното богатство на Бъфет е намаляло с 20 млрд. долара, а това на Бил Гейтс – с 4.3 млрд. Същевременно обаче Джеф Безос е станал с 35.5 млрд. долара по-богат от началото на годината, а Марк Зукърбърг – с 9 млрд.

През разглеждания двумесечен период има и милиардери, чието богатство е намаляло – най-вече тези, чийто бизнес е в сферата на пътуванията, хотелиерство или търговия на дребно, където цената на акциите все още не се е възстановила. Личното състояние на Ралф Лоран например е спаднало със 100 млн. долара до 5.6 млрд. долара, а хотелиерът Джон Прицкер е „обеднял“ с 34 млн. долара до 2.56 млрд. долара.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар