В категории:Общество

„Най-големият диктатор в света“

Той е млад, модерен и успешен, а желанието му да промени света в някаква степен вече е изпълнено. Той е Марк Зукърбър и скоро може да стане президент на САЩ. Но дори „социалният“ милиардер да не се кандидатира за тази позиция, властта му ще продължава да нараства, а политическите (или финансовите) му амбиции – да стават по-големи.

Марк Зукърбърг. Снимка: Wikimedia Commons

За повечето хора следващите президентски избори в САЩ изглеждат далеч. Но не бива да се забравя, че изборите за президент на САЩ следват различна логика и започват почти 2 години преди да бъдат решени на знаковата дата в началото на ноември. И докато Тръмп бе избран в края на 2016, то списание Rolling Stone обяви 2015-та за годината на Бърни Сандърс – именно тогава бе обявена неговата кандидатура, а той се очерта като много вероятна алтернатива на Хилари Клинтън.

Кандидатурата за президентските избори през 2020 г. на Републиканската партия е ясна (Тръмп), но при Демократите всичко е все още неизвестно. За тях борбата за следващите президентски избори ще започне в края на тази година и ще се официализира в началото на следващата. Поради тази причина не бива да ни изненадва факта, че в медиите все по-често ще излизат спекулации по въпроса. Последната такава от преди преди седмица засягаше името на известната милиардерка и ТВ звезда Опра Уинфри. Все още не се знае дали тя ще се кандидатира наистина, но Стивън Спилбърг вече декларира подкрепата си за нея. И докато спекулациите с Опра продължават, а някои предварителни проучвания вече и дават преднина от 12% пред Тръмп, то демократите може би „крият“ още един милиардер в ръкава си.

Амбициозният Зукърбърг

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг определено може да бъде наречен амбициозен човек. В началото на всяка година той си поставя цели, които трябва да изпълни. И често успява. Целите му обикновено звучат доста „земно“ – в предходните години милиардерът планираше да пробяга 365 мили, да чете по две книги на месец, да научи китайски, да се запознава с нов човек всеки ден и да си създаде домашен асистент с изкуствен интелект.

През 2017 година целите му внезапно зазвучаха доста политически – Зукърберг планираше да се запознае с хора от всеки един американски щат. Това накара повечето влиятелни западни медии да се запитат дали основателят на Facebook не смята да се кандидатира за президент.

“Семейство Муур знаеха, че тази нощ ще имат мистериозен гост, но не подозираха, че това ще е Марк Зукърбърг”, започва материалът на CNN, посветен на посещението на милиардера в къщата семейство от работническата класа в Охайо.

Семейство Муур обаче не са избрани случайно – разкрито е, че Зукърбърг е искал да се срещне с „народни“ хора, които в миналото са гласували за Демократите, но на последните президентски избори са подкрепили Тръмп.

„Колкото повече говорех с него, толкова повече го харесвах и се чувствах вдъхновен от него“, заявява господин Муур относно визитата на „мистериозния“ си гост, а от CNN отбелязват, че по-рано през същия ден Зукърбърг е говорил с млади студенти мюсюлмани от Университета в Диърборн, Мичиган.

През 2017 година Зукърбърг се срещна с множество най-различни хора – от полицаи до наркозависими. Запозна се от от близо с фракинга, с рибарството в Аляска, с индиански вожд, с ежедневието на тираджиите и това на фермерите. Обиколката на Зукърберг наистина бе внушителна, а желанието му да се запознае с колкото се може повече реални, работещи и дори бедни хора заслужава похвала. Но дали е случайна?

Традиционно в САЩ, а дори и в останалата част от света, такива обиколки, целящи запознанство с множество хора от най-различни региони и опознаването на техните проблеми се предприема, ако не винаги от политици, то задължително от хора, имащи политически амбиции. А за политическите амбиции на Зукърбърг има още едно доказателство.

Да преоткриеш Бог

Помните ли Тони Блеър? Човекът превърнал Лейбъристите в дясна неолиберална партия и започнал една престъпна война с лъжовен претекст. През 2007 година същият той се преоткри като ревностен католик и официално смени своята религия.

Според някои Блеър е бил католик още преди избирането си за премиер, но го е криел, защото това би попречило на възможността му да стане премиер. По-конспиративно настроените пък смятат, че бившият британски премиер е сменил религията си заради неясни амбиции, свързани с възможността да оглави Европейския съюз. Макар и двете твърдения да са чисто спекулативни, а Тони Блеър сам да казва, че причините за конвертирането му са лични, то религията явно има и политическо измерение за бившия британски премиер.

Още от най-дълбока древност религията и политиката са вървели ръка за ръка, свързани в някаква странна и устремена към властта симбиоза.

Но да се върнем към Зукърбърг. В миналото милиардерът е заявявал, че е атеист. В една от най-религиозните страни в света обаче това може да се окаже сериозна пречка към всякакви политически амбиции. Изследване на Gallup показва, че в САЩ предразсъдъците спрямо атеистите са огромни –  40% от гласоподавателите не биха гласували за атеист (единствената по-мразена група е тази на социалистите, като 50% от гласоподавателите никога не биха дали гласа си за социалист). Подобни цифри показват, че атеизма на Зукърбърг би бил сигурна спънка по пътя му към президентското място, особено предвид факта, че за да спечели,  ще му се наложи да привлече значителна част от по-консервативно настроените американци. Но където има проблем, има и решение.

„Преминах през период на съмнение, но сега аз вярвам, че религията е много важна“, заявява Зукърбърг на връх Коледа през 2016 година. Няколко месеца преди да обяви, че вече не е атеист, милиардерът провежда и среща с папа Франциск.

Постът, в който Зукърбърг се разкрива като вярващ е сам по себе си много интересен. Първо заради веселият и приятелски тон на милиардера, който избира да отговори на някои въпроси и второ – защото той така и не отговаря каква религия си е избрал.

Ако някой преоткрие вярата си в Бог, то обикновено това е тема, за която вече вярващия би говорил с охота, споделяйки каква е новата му религия или нови духовни вярвания. От политическа гледна обаче, това също би било риск. Зукърбърг със сигурност би загубил някои евентуални гласоподаватели, ако разкрие своята религия – затова той не го и прави.

„Най-големият диктатор в света“

Дори и да не се кандидатира за президент, Зукърбърг определено има големи амбиции, са свързани с властта.

През 2030 година искам свържа 5 милиарда човека във Facebook“, „Ние сме си поставили цел: Да вкараме 1 милиард души във виртуалната реалност“ – това не са единствените свръх амбициозни цели, които милиардерът си е поставил. Неколкократно той е повтарял, че иска да направи телепатията реалност, създавайки бърз и ефективен интерфейс между мозък и машина. Неговата фондация пък си е поставила задачата да „излекува или контролира всички болести до 2100 година“.

Видно е, че Зукърберг е свръх амбициозен, някои от целите му – благородни, а желанието му за власт, поне на пръв поглед – скрито. Но истината е, че Facebook разполага с повече информация, отколкото са имали всички разузнавателни агенции в най-близкото минало. Сайтът на милиардера е „сборен пункт“ на личните данни буквално на милиарди хора, които се анализират от постоянно усъвършенстващ се изкуствен интелект. Именно по този повод един от създателите на торент тракера The Pirate Bay – Питър Сунде нарича Зукърбърг „най-големия диктатор в света“.

„Всичко се обърка. Не става въпрос за нещо, което може да стане в бъдещето, а за нещо, което вече е станало. Всички ние събрахме личните си данни на едно място и ги дадохме на човек, наречен Марк Зукърбър. На практика той е най-големият диктатор в света, защото не е избран от никого“, заявява Питър Сунде на научен фестивал в Будапеща, цитиран от Business Insider.

„Радваме се изключително много на самоуправляващите се автомобили, но кой ги притежава? Кой притежава информацията къде те могат и не могат да отиват? Не искам да се окаже, че самоуправляващата ми се кола няма да ме закара до дадено място, защото там например някой се занимава с пиратство“, продължава Сунде.

„Ние изгубихме битката за интернет с капиталистическото общество. В началото имахме един децентрализиран интернет, но го загубихме заради наивността си. Всички тези компании се опитват да се представят като добри, да създадат чувството, че ви дават нещо – така както Spotify ви „дава“ музика и има голяма страст към нея. Всичко това е просто един добър PR, направен с цел завземане“, заявява в своята лекция Сунде.

Както всеки добър диктатор, Зукърбърг заявява, че всичко, което прави, е за благото на потребителите или дори на човешката раса. Най-печалният пример за това е целта, която милиардерът си е поставил за 2018 и обещанието му да „подобри Facebook“. „Светът се чувства нервен и разделен, а Facebook има много работа за вършене – да защитава своята общност от омраза и насилие, да я пази от намесата на някои държави и да гарантира, че времето ви прекарано в сайта ще е приятно“, заявява 33-годишният милиардер.

Ако намекът за руската намеса в американските избори не ви е направил впечатление и се питате как Зукърбърг ще подобри времето ви, прекарано в сайта, то отговорът е следният – за сметка на независимите медии.

„Искам това, което хората разглеждат на сайта ми, да е не просто забавно, но добро за тях самите. Ние проучихме тези неща много внимателно и с помощта на академичните среди и университетите установихме, че когато човек ползва социалната мрежа, за да се свърже с приятелите си или с други хора, това е добро за самия него. От друга страна, когато той пасивно чете статии или гледа видеа, без значение колко информативни са те – ефектът може да не бъде толкова положителен… Затова първото нещо, което смятам да направя, е да променя потокът с новини, който потребителите ни виждат. С предимство ще се показват снимки на приятели, роднини и групи. Съдържанието идващо от медии, компании и брандове ще намалее“, заявява Зукърбърг.

Няма място за съмнение – всичко се прави за наше благо, дори и да не го разбираме или одобряваме. Официално Зукърбърг иска да накара хората да комуникират по между си по-активно. Неофициално показването на по-малко съдържание от медиите ще убие независимата журналистика, която няма да има финансовия ресурс да плаща реклама за всяка своя публикация. Но не трябва да се притеснявате – четенето е пасивно занимание, което не винаги е добро за вас самите.

Умният и красив Пеевски

Представете си за миг, че издателят на едни от най-големите медии в страната се сдобие с реалната възможност да ви следи, да събира данни за вас и защо не – след това да ги продава. Представете си, че от него зависи нормалното протичане на изборите и на целия политически процес, а от своята трибуна той да определя кое е истина и кое – лъжа.

Преди няколко години именно подобна възможност изкара хиляди хора на протест по улиците на София. Зукърбърг определено не може да се сравнява с Пеевски – той е млад, слаб, умен, красив, либерален и наистина успял човек. Има и още една разлика – единият от тях вече има достъп до личните данни на милиарди хора. Благодарение на развит изкуствен интелект те могат да бъдат анализирани, а за вас да се узнаят неща, които може би сами не знаете за себе си.

Същият този човек е и по-искрен – той вече е признавал, че е манипулирал вашия поток от новини, но само с „експериментална цел“ (целяща да провери дали вашите емоции могат да бъдат предизвиквани и контролирани). Последното му обещание разкрива, че новинарският ви поток отново ще бъде манипулиран – този път със „социална цел“ и за ваше „добро“.

Засега Зукърбърг отрича да се е прицелил в президентското място, но така или иначе той притежава огромна власт. По всичко изглежда, че апетитът му за нея само ще продължава да се увеличава.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар