В категории:Здравеопазване / Свят

Ако не се помогне на бедните страни, вирусът ще се върне още по-силен

Писмо на над 200 световни дейци до Г-20 зове за спешно наливане на 8 млрд. долара срещу Covid-19 в Азия, Африка и Латинска Америка и за трансформиране на „санитарната и финансовата архитектура на целия свят”.

Какво могат да направят сами срещу коронавируса бедни страни, в които е проблем да се намери вода дори за пиене, камо ли за миене? Снимка: www.pulselive.co.ke

Писмо до лидерите на страните от Г-20, подписано от над 200 бивши президенти и премиери от над 70 страни, както и от други видни световни дейци и организации, призовава за спешно събиране на 8 милиарда долара, които да бъдат вложени в усилия за възпиране на настъплението на пандемията от коронавирус в бедните и слаборазвитите страни от Азия, Африка и Латинска Америка. В писмото е направен и подробен разчет как и за какво да се разпредели посочената сума.

Подчертава се, че извънредната здравна ситуация не може да се смята за преодоляна, ако настъплението на Covid-19 бъде възпряно само в една страна или група страни, а единствено когато пандемията бъде надвита навсякъде по света. Изтъква се големият риск, който представляват за всички ни слабите възможности за противопоставяне на коронавируса в бедните азиатски, африкански и латиноамерикански региони, където често няма дори вода за елементарно измиване на ръцете. Отправя се предупреждение, че ако не бъдат взети спешни мерки незабавно, там пандемията ще се разгори неудържимо, а после ще се върне още по-силна в глобален мащаб, включително и в други световни зони, смятащи, че вече са я преодолели.

Привеждат се данни на Световната здравна организация, според които 30% от държавите в света изобщо нямат национални планове за отговор срещу Covid-19, а само половината от тях имат програми за превенция и контрол над инфекциозните заболявания. Лондонският Imperial College пък е изчислил, че дори според най-оптимистичните прогнози корованирусът ще отнеме живота на около 900 000 азиатци и на около 300 000 африканци.

Апелира се към спешно сформиране на оперативна работна група на Г-20 и също спешно свикване на световна донорска конференция.

Настоява се освен това, че дълготрайното решение може да се намери само чрез решително трансформиране на световната система на общественото здравеопазване, както и на самата „санитарна и финансова архитектура на целия свят”. Призовава се на това да посветят координираните си усилия и Г-20, и ООН.

Преки автори на писмото са трима изтъкнати дейци – бившият британски премиер и специален пратеник на ООН по образованието в света Гордън Браун, бившият главен икономист на Европейската банка за реконструкция и развитие и директор на Института по световни въпроси на лондонската Школа по икономика и политически науки проф. Ерик Бергльоф и директорът на независимия международен благотворителен фонд Wellcome Trust Джереми Фарар.

Сред подписалите писмото над 200 бивши президенти и премиери от над 70 страни, както и бивши ръководители на влиятелни световни организации, са все ярки и известни имена. Например – бившият генерален серкетар на ООН Бан Ки Мун, бившите шефове на Еврокомисията Романо Проди и Жозе Мануел Дурао Барозо, бившите британски премиери Тони Блеър и Джон Мейджър, бившите испански премиери Фелипе Гонсалес и Хосе Луис Родригес Сапатеро, бившите италиански премиери Марио Монти и Енрико Лета, бившите президенти на Албания и Македония Сали Бериша и Георге Иванов, бившите външни министри на Германия и Италия Йошка Фишер и Франко Фратини, бившите президенти на Южна Африка Фредерик де Клерк и Табо Мбеки, бившият премиер на Гърция Георгиос Папандреу,  бившият президент на Сърбия Борис Тадич, бившите президенти на Португалия и на Бразилия Жоржи Сампайо и Енрике Кардозу, бившият ръководител на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, нобелистът икономист Джоузеф Стиглиц, бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, бившите президенти на Мексико Ернесто Седильо и Фелипе Калдерон, бившата президентка на Ирландия Мери Робинсън, бившата премиерка на Хърватия Ядранка Косор, бившият президент на Чили Рикардо Лагос, бившата президентка на Шри Ланка Чандрика Кумаратунга, бившата президентка на Финландия Тайра Халонен, бившият израелски премиер Ехуд Барак и т.н.

Двамата бивши държавни глави на България, също подписали писмото, са Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар