В категории:Румъния

Румънски леви общественици призовават за по-мащабни мерки срещу кризата

Потвърдените случаи в северната ни съседка надхвърлиха 2000 и може да се стигне до поставяне на цели градове под карантина

До момента над 500 души са подписали отвореното писмо-петиция на румънските леви общественици (снимка: Facebook)

Румъния надхвърли прага от 2000 потвърдени случаи на корона вируса и така влезе в степен 4 на кризата, която предполага възможно карантиниране на целия градове или окръзи. В Сучава (Североизточна Румъния) ситуацията е особено тревожна, защото половината пациенти в регионалната болница са носители на covid-19. Правителството и военните засилиха допълнително контрола с нов указ, който изисква на входа на всеки блок да бъдат поставени дезинфектанти за ползване при влизане. От седмица е забранено излизането навън през нощта между 22 часа вечерно време и 6 часа сутринта. От 25 март 2020 г. е забранено излизането навън с няколко изключения – за покупки, за посещение на лекар и подобни.

В сегашния момент, когато страховете на румънците растат паралелно с броя на заразените, група леви общественици излязоха с отворено писмо до президента, правителството и парламента, с което поискаха по-мащабни социални и икономически мерки за борба срещу епидемията и възникващата стопанска криза. Румъния по принцип засега отговаря с по-изразени социално-икономически мерки от България – например държавата се ангажира да осигури 75% от заплатите в частния сектор, въведен е таван за цените на комуналните услуги и горивата, прието бе постановление, което да позволи отлагане на плащането на кредитите и т.н. Въпреки това румънската икономика е силно свързана с търсенето в ЕС и в сегашните условия вече над 500 000 трудови договора са замразени. Очакванията са до средата на април броят на замразените трудови договори да достигне 1 000 000.

Левите активисти призовават в своето отворено писмо за по-силна намеса на държавата в икономиката и в борбата с кризата, в момент, когато президентът Клаус Йоханис призова частния сектор да излиза с предложения към правителството. Писмото-петиция лансира идеята частните болници да бъдат временно взети на държавно управление и всички ресурси на частното здравеопазване бъдат впрегнати в услуга на обществото. За хората със замразен договор без влизане в т.нар. „техническа безработица“ (заради невъзможност на предприятието да работи) т.е. за тези, които не могат да ползват обезщетение за безработица или нямат доход се предвижда универсален базов доход. Писмото предлага идеи за трансформиране на множеството спрели индустриални мощности на Румъния в производство на маски, защитни облекла и други полезни в сегашната криза стоки. Призовава се и за създаване на въздушен мост, по който румънски болни да бъдат изпращани за лечение в Германия, както това вече се случва със заразени италианци.

Сред предлаганите социалните мерки е спирането на принудителните изпълнения над имоти за период до една година след края на извънредното положение, тъй като икономическите трудности за населението ще продължат и след края на самата епидемия. Освен това се иска удължаване на времето за което наемите и комуналните услуги могат да бъдат плащани от безработните, работещите на свободна практика и тези с нетипичен труд. А за хората в техническа безработица да бъдат намалени наемите с 50%. Писмото предвижда и мерки за защита на лекарите, намиращи се на първа линия в борбата с епидемията. И в Румъния, както и в България лекари и понякога цели интензивни отделения подават оставки, тъй като се чувстват уязвими и неподкрепени в своята мисия.

Според един от инициаторите на отвореното писмо – антропологът и ръководител на Центъра за изследване на модерността и селския живот в Телчу Валер Симион Козма, мерките, които правителството взема постоянно са „добре дошли, но са недостатъчни“. Той не вижда да съществува последователен и ясен краткосрочен и средносрочен план, който да се занимава със сегашната здравна, социална и икономическа криза. Или ако има такъв, неговото публично приложение и комункация се правят лошо. „Има нужда от план, който да защити преди всичко медицинския персонал и останалите служители от публичните и частните система на първа линия. И е голяма нуждата от подробен социален план, който да подкрепи най-уязвимите граждани и хората, достигнали до уязвимост заради икономическия шок“, заяви с категоричност Валер Козма пред „Барикада“.

Кризата в Румъния ще се задълбочава в следващите дни и седмици. Очакванията на самото писмо-петиция е най-трудният момент да продължи 8-12 седмици. Вече се говори, че би трябвало окръг Сучава да бъде изцяло поставен под карантина. Апелът на румънските леви общественици допълнително усилва натиска над правителството на Лудовик Орбан за смели решения.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар