В категории:България

КНСБ и прокуратурата с меморандум срещу нарушението на трудови права

Основните области, към които ще е насочена съвместната работа, са прилагането на бързи и ефективни мерки при нарушаване правото на сдружаване и при осигурителни измами

Снимка: knsb-bg.org

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Главната прокуратура на страната подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в сферата на трудовото право.

Целта на подготвяния от миналата година документ, подписан от президента на КНСБ Пламен Димитров и главния прокурор Иван Гешев, е взаимодействие между конфедерацията и прокуратурата за осигуряване на „бърза защита и ефективно разследване при сигнали за нарушения на трудови и осигурителни права“, съобщават от пресцентъра на КНСБ.

Приоритет ще бъде междуинституционалното сътрудничество, координация и взаимодействие, насочени към правата на трудещите се – работници и служители, участващи в наказателни, административни и/или граждански производства, в качеството на пострадали и/или свидетели, посочват синдикатите.

Двете страни са си обещали да си сътрудничат в областта на прилагане на международните и европейските стандарти за опазване на правата на трудещите се и по–специално в случаите, когато тези права са нарушени чрез престъпно посегателство.

„Основните области, към които ще е насочена съвместната работа, са прилагането на бързи и ефективни мерки при нарушаване правото на сдружаване и при осигурителни измами. Предвижда се създаване и прилагане на механизъм за защита в случаи на насилие на работното място. Той ще позволи търсене на съдействие от правоприлагащите органи при упражнено насилие върху групи, подложени често на посегателства, като лекари и учители, работещи в обществения транспорт и др“, се казва още в съобщението.

Договорено е било и създаване на работна група, която през следващите дни да започне дейност по конкретните стъпки от меморандума.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар