В категории:Общество

Ударилият по Борисов испански вестник има интересна история

Що за издание е El Periódico, известил за разследването срещу българския премиер в Испания?

Първата от серията публикации за разследването срещу Бойко Борисов в дикиталното издание на El Periódico

Излизащият на испански и каталунски вестник El Periódico, базиран в Каталуня и с общоиспанско покритие, хвърли на 21 февруари „бомбата”, че каталунската полиция и антикорупционната прокуратура в Испания разследват българския министър-председател Бойко Борисов за пране на пари по жалба на българската НПО БОЕЦ и във връзка със случай, от няколко години известен у нас като „къщата в Барселона”.

El Periódico излезе на 21 февруари с пет едновременни, но отделни публикации по темата – четири статии и едно видеообобщение за разследването.

Статиите са със следните заглавия и автори:

„Разследване за пране на пари в Барселона се фиксира върху министър-председателя на България”, автори Луис Рендуелес и Ванеса Лосано, източник Мадрид.

„Полицията откри руска връзка в мрежа за изпиране на милиони в Барселона”, авторте и източникът са същите.

„Борисов, Батманът на Балканите”, автор Виктор Варгас Ямас, източник Барселона.

„Борисов, великият подмазвач”, автор Рут Фереро-Турион.

Видеообобщението е на съавтора на две от статиите Луис Рендуелес и излиза под заглавието „Така протича разследването на каталунската полиция за българския премиер”.

Всички тези публикации бяха преведени на български и публикувани от „Барикада”.

Друга от публикациите на El Periódico на 21 февруари – „Борисов, Батманът на Балканите“

Публикациите предизвикаха у нас огромен интерес, включително и по въпроса що за издание е самият El Periódico.

Вестникът е сутрешен информационан всекидневник с конституционалистка (не поддържа сепаратистките тенденции) и прогресистка ориентация.

Основан е през 1978 г. от каталунеца Антонио Асенсио Писаро, който две години по-рано, когато е едва 29-годишен, създава медийната Група ZETA. Първото издание на групата е тръгналото през 1976 г. списание „Интервю”, смятано за една от водещите емблеми на испанския преход към демокрация (списанието спира през 2018 г. поради финансови проблеми).

Антонио Асенсио Писаро умира през 2001 г. на 54-годишна възраст. Групата ZETA влиза в големи дългове покрай финансово-икономическата криза в Испания, разразила се след 2008 г. През 2019 г. тя продава El Periódico на друга медийна група – Prensa Ibérica, собственост на испанския предприемач Франсиско Хавиер Мой де Мигел. Той принадлежи към влиятелно семейство на бизнесмени и политици, играло важна роля в испанския демократичен преход. Като депутатка от партията на прехода Съюз на демократичния център сестра му Мерседес Мой де Мигел е една от 27-те жени в Учредителното събрание на Испания, подписали през 1978 г. действащата и досега испанска конституция.

Съпругата на Франсиско Хавиер Мой де Мигел – Аранча Сарасола Лерчунди, е негова съдружничка в общата им медийна империя. Тя е от баски произход и е сестра на починалия през 2002 г. бизнесмен Енрике Сарасола Лерчунди, инвестирал в конния спорт и в телекомуникациите. Бил е близък с бившия испански премиер Фелипе Гонсалес.

От 2017 г. Франсиско Хавиер Мой де Мигел оглавява Асоциацията на информационните медии. Вестник El Mundo го нарича „цар Мидас на регионалната преса” и го вкарва в списъка на 200-та най-богати испанци.

Пълното оригинално име на вестник El Periódico е El Periódico de Catalunya („Вестникът на Каталуня”). Изданието му на каталунски е със синя „глава”, а на испански – с червена.

При хартиения El Periódico с червена глава е изданието на испански, а със синя – на каталунски

Покритието му е за цяла Испания, като има и други регионални издания – El Periódico de Aragón, El Periódico de Extremadura, El Periódico de Mediterráneo, El Periódico d’Andorra.

От 2015 г. дял от 5,75% в собствеността на El Periódico придобива семейство Лара, собственик на най-голямото испанско издателство Planeta. В управителния съвет на El Periódico влиза Марта Гарсия Лара, дъщеря на основателя на Planeta Хосе Мануел Лара Бош. Тогава настъпва и промяна в ориентацията на вестника, който преди това симпатизира на сепаратистката тенденция в Каталуня, но след 2015-та става конституционалистки.

Както и останалите хартиени периодични и дигитални издания в автономната област, вестникът получава субсидии от каталунското правителство.

Хартиеният всекидневник струва 1,50 евро в делничните дни, а в неделя е 2 евро, като в цената влиза и специално неделно приложение.

От 2017 г. дигиталното издание на El Periódico предлага разширена информация от цяла Испания, което го превръща в едно от най-четените.

В Каталуня El Periódico си съперничи по влияние и аудитория с другия голям вестник, доминиращ там – La Vanguardia. На общоиспанско ниво заема шеста позиция сред най-големите издания, като списъкът се оглавява от вестник El Pais.

След промяната на собствеността през 2019 г. главна редакторка на El Periódico става известната журналистка Ана Кристето Масанеда, родена през 1978 г. Нейната професионална кариера започва във вестник La Vanguardia, а след 2011 г. е представлявала Каталуня в агенция Europa Press.

El Periódico разполага с широка мрежа от кореспонденти из цял свят. В България няма кореспондент.

Ана Кристето Масанеда е главна редакторка на El Periódico от 2019 г.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар