В категории:България

КНСБ на 30 години, наградиха заслужили синдикалисти

В Музея на КНСБ наградата „Кръстьо Петков“ за цялостен принос в развитието на синдикалното движение в България беше връчена на изявени синдикалисти от различните профсъюзни федерации. По-късно тази вечер в НДК ще се проведе и тържествено отбелязване на 30-тата годишнина, като се очаква да присъстват президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и много други официални лица

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) отбелязва днес своята 30-годишнина. Денят започна с връчване на награда „За цялостен принос в развитието на синдикалното движение в България“ на името на първия президент на КНСБ – проф. Кръстьо Петков.

Довечера в Зала на НДК годишнината ще бъде отбелязана с тържествена церемония и концерт, като се очаква да присъстват президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, министри и много други официални гости.

На специална церемония в Музея на КНСБ в централата на синдиката, награда „Кръстьо Петков“ получиха над 30 изявени синдикалисти от различните федерации. Те бяха наградени от президента на КНСБ Пламен Димитров.

През 1990 година се провежда 11-и извънреден конгрес на Независимите професионални съюзи, който прераства в учредителен конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България. За председател е избран професор Кръстьо Петков – учен, политик, синдикалист, изключителен икономист, народен представител. През 2016-та година проф. Петков ни напусна.

По повод юбилея си, синдикалната организация разпространи следното съобщение:

КНСБ отбелязва 30 г. независимост, борба за справедлив и достоен живот

Скъпи братя и сестри, синдикалисти!
Преди 30 години в България започнаха процеси, които всички очакваха, но никой не познаваше. Започваше нов етап от развитието на българското общество, в който ценностите се променяха със забележителна скорост.

Една ценност обаче, остана непроменена – желанието на хората да бъдат заедно и да се борят за по-добър живот. Тогава се роди КНСБ. Роди се от един глас, който се извиси на учредителния конгрес и който извика силно – „Независимост“. Независимостта стана първата тухла, която вложихме в нашия синдикат и около която започнахме да изграждаме нашата организация.

За 30 години имахме нашите победи и загуби, нашите мечти и разочарования, но винаги бяхме активни участници в изграждането на новите индустриални отношения. Развивахме нашата експертност, учехме се на преговори, водехме хората по площадите, борехме се срещу несправедливостите и грешните решения на правителства и работодатели. Затова днес четирите букви – КНСБ, са разпознаваеми от цялото българско общество. Със сигурност не сме обичани от всички, но със сигурност всички се съобразяват с нас. С най-голямата неправителствена организация на България, обединила близо 300 хил. българи.

Загубихме много наши приятели по пътя, но намерихме и много нови. В едно останахме искрени и последователни – в борбата си да направим труда на българските работници по-справедлив и живота им по-достоен. Защото ценностите на солидарността, справедливостта, непримиримостта и свободата са непреходни.

Светът около нас става все по-сложен и предизвикателствата все по-агресивни към работещите хора. Но ние ще продължим да се борим, да стоим до Вас и да Ви помагаме, да Ви подкрепяме, когато Ви е трудно и да споделяме радостите Ви, когато успеем заедно.

Ще пазим и развиваме нашата КНСБ, за да има винаги един истински защитник на работниците, за да имат защита и нашите деца, за да има бъдеще в България.

За да има винаги някой до вашето рамо!

„Да върнем надеждата
в прегръдка от сърца –
с една вълна на Свободата, на духа!
Да счупим оковите!
Да върнем мечтите
Със твойто име Свобода, на труда!“

Галерия от награждаването: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар