В категории:Свят

САЩ кроят разделяне на Ирак

Вашингтон отговаря на натиска да изтегли военните си от страната като възражда стари планове за установяване на обособен сунитски регион

Вашингтон е готов на всичко, за да гарантира военното си присъствие в Близкия Изток. Снимка: Wikimedia Commons

Притиснати в ъгъла и губещи влияние, Съединените щати са започнали да промотират план за отделяне на автономен сунитски регион в Западен Ирак, съобщава Middle East Eye, позовавайки се на официални лица от две държави в региона. Тези усилия идват като отговор на опитите на шиитските партии в Ирак да прогонят американските военни от страната.

Иракската територия осигурява стратегическа връзка между Иран и съюзниците му в Сирия, Ливан и Палестина. Установяването на контролирана от САЩ буферна зона в Западен Ирак би лишило Техеран от възможността да използва наземните пътища към Сирия и Средиземно море.

Идеята за изрязване на сунитски регион в Ирак витае във Вашингтон още от 2007 г., когато това е предложено от Джо Байдън – вицепрезидент при Обама и един от основните претенденти за номинация на Демократическата партия на предстоящите избори. Като аргумент в подкрепа на  тази схема се твърдеше, че това ще затегне контрола на САЩ над Ирак и ще осигури защита за сунитското население в бушуващите тогава религиозни междуособици, които костваха живота на десетки хиляди невинни иракски сунити и шиити.

Разделянето на Ирак на религиозен и етнически принцип обаче срещна сериозна опозиция в страната. Освен това американците също предпочитаха да запазят държавата цяла, поради което опитите за прилагане на такъв план бяха отложени.

След рязката ескалация на тлеещия конфликт между САЩ и Иран, който се разиграва основно на територията на Ирак, в Багдад бе подета нова кампания за изхвърляне на щатските военни от страната. Това развитие на събитията е вдъхнало нов живот на проекта за отделяне на сунитски регион, заявява пред MEE високопоставен представител на иракските шиити, пожелал анонимност. Според него това е само една от възможностите за противодействие на иранския натиск, които се разглеждат от Вашингтон.

„Единството на Ирак вече не е приоритет за САЩ. Ако американците достигнат задънена улица по отношение на военното им присъствие в страната, те ще се захванат енергично с прилагането на този план“, заявява той. Бивш правителствен служител в САЩ, запознат с проекта, е потвърдил пред медията, че във Вашингтон е започнала работа „за изваждане на този план от килера и поставянето му отново на масата“. „Създаването на сунитски регион винаги е представлявало опция за САЩ. Не може да се позволи на иранците да достигнат Средиземно море или да се възползват от наземния коридор, свързващ ги с Хизбула в Ливан“, казва източника на MEE.

„Този проект е на американците, а не на иракските сунити. Присъствието на американски сили представлява гаранция за сунитите и кюрдите, така че ако САЩ трябва да напуснат Ирак, основният план за ограничаване на Иран става създаването на сунитски регион в Западен Ирак. И говорим за създаване на нова държава, а не само на административен регион“, добавя той.

Нарастване на напрежението

След инвазията на САЩ през 2003 г. Ирак се превърна в основа арена на конфронтацията между Вашингтон и Техеран. Напрежението между двете държави кулминира на 3 януари, когато САЩ убиха в Багдад иранския генерал Касем Сюлеймани и Абу Махди ал-Мухандис, зам.-командир на иракските паравоенни милиции „Сили за народна мобилизация“.

Убийството на Сюлеймани, който ръководеше иранските военни операции в Близкия Изток, и на Мухандис, който има роля в създаването на повечето шиитски въоръжени милиции в страната и действаше като „духовен баща“ на бойците, доведе до тежки сътресения в Ирак. Шиитските политици бяха принудени да отговорят на натиска от въоръжените фракции като гласуват в парламента резолюция за прекратяване на 17-годишното военно присъствие в страната. Макар и необвързващо, решението на иракския парламент прати силно послание.

Отсъствието на сунитските и кюрдски депутати при гласуването подчерта крехкостта на отношенията между сунитските политици и шиитските им коалиционни партньори. Повечето отсъстващи депутати дори напуснаха Багдад и отидоха в столицата на кюрдската автономия Ебрил или йорданската столица Аман заради страхове от отмъщение.

Сунитски депутати са заявили пред MEE, че последните развития в страната са ги накарали да започнат да обмислят други възможности за бъдещето, включително отделяне на автономен сунитски регион. Според източниците на MEE, някои от кюрдските и сунитски депутати са провели разговори с представители на САЩ в Ебрил и Аман.

В ранните часове на 8 януари Иран извърши ракетна атака срещу две иракски военни бази, използвани от щатските военни, които завършиха без жертви. По-малко от 24 часа по-късно зам.-държавният секретар на по близкоизточните въпроси Дейвид Шнекер отиде в Ебрил, без да минава през Багдад, за да се срещне с бившия президент на кюрдската автономия и близък съюзник на САЩ Масуд Барзани, както и с редица други кюрдски официални лица.

Макар официалните изявления след срещата да не споменаваха срещи със сунитски лидери, много източници са потвърдили пред MEE, че Шнекер и американският консул в Ебрил Стивън Фагин са провели разговори със сунитски политици, „за да обсъдят последствията от решението на парламента, заплахите пред сунитското население и възможностите за действия по тези въпроси“.

Още същия ден зам.-държавният секретар замина за Обединените Арабски Емирства. По-късно той спомена, че се е срещнал със „случайно“ намиращия се там говорител на иракския парламент Мохамед ал-Халбуси. След разговора с Шенкер Халбуси проведе срещи и с няколко изявени сунитски лидери в ОАЕ.

Обособяването на сунитска автономия в Западен Ирак би отрязало наземната връзка между Иран и съюзниците му в Сирия и Ливан.

„Идеята за установяване на сунитски регион дойде като реакция на опитите на шиитските сили да вземат ключови решения без съгласието на сунитите“, заявява пред MEE депутат, участвал в проведените в ОАЕ разговори. „Претенциите за наш собствен регион не са на сектантска основа, а на базата на административните нужди за развитие на нашите провинции. Присъстващите на разговорите изразиха съгласие с идеята и заявиха, че ще я представят пред широката публика в подходящ момент“, добавя той.

Халбуси, който в момента се явява най-важният сунитски партньор в подкрепяната от Иран управляваща коалиция, публично отрича такъв план да е бил обсъждан, камо ли да има съгласие за прилагането му. Редица високопоставени представители на коалицията обаче са заявявали, че им е оказван натиск да работят по плана за отделяне.

„Разговорите по тази тема не са спирали и стават все по-активни“, казва пред MEE Абдула ал-Хирбейт, изявен сунитски депутат и близък политически съюзник на Халбуси. Ние искаме децентрализация на Ирак, това няма проблем да бъде обсъждано. Но федерализъм и конфедерация не са приемливи за нас, защото това означава разделяне на страната“, изтъква той.

Никой от сунитските и шиитски лидери, с които е разговаряла медията, не са са били наясно с детайлите на американския проект. Те казват, че все още се подхвърлят само идеи и не им е била предоставяна информация за евентуалните граници и броя провинции на предлагания сунитски регион, нито пък предложения за механизмите за решаване на проблемите, пред които би бил изправен.

Едно сигурно нещо е, че ядрото на проекта ще е провинция Анбар, като в последствие трябва да бъдат прибавени провинциите Ниневия, Салах ал-Дин и част от Дияла. Първоначално предложеният сунитски регион трябва да бъде създаден в съответствие с иракската конституция, подобно на съществуващата административна автономия в Кюрдистан. Според един от интервюираните сунитски политици, в по-късен етап се планира новия регион да бъде временно съединен с кюрдската автономия на федеративен или конфедеративен принцип, с цел „да се избегне конфликт между сунити и кюрди за Киркук и други оспорвани области“. Последната стъпка трябва да е международно признаване на новия регион.

Саудитска подкрепа 

Арабските съюзници на САЩ от Залива, начело със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, подкрепят и финансират проекта, заявяват източниците на MEE.

„Финансирането е осигурено, международния натиск действа, има я и нужната военна сила за създаване на такъв обособен регион. Нито Иран, нито шиитските милиции ще са способни да се противопоставят на проекта, защото САЩ и страните от Залива го подкрепят“, заявява изявен сунитски лидер, запознат с водените преговори. „Сунитските държави предлагат огромни инвестиции, които да превърнат пустинята в Анбар в зелен оазис и да възстановят Мосул и други разрушени области“, добавя той.

От миналата есен Багдад и девет населени предимно с шиити провинции в Ирак са разтрисани от антиправителствени демонстрации, настояващи за мерки срещу корупцията и предсрочни избори, които да се проведат по нови правила, ограничаващи влиянието на Иран. Иракските сили за сигурност и някои от подкрепяните от Техеран милиции отговориха с кървави репресии, които според някои информации са довели до смъртта на 500 души – протестиращи, активисти и журналисти.

Преимуществено сунитските региони обаче не се включват в демонстрациите поради страхове, че това ще бъде използвано от шиитските фракции за оправдание на репресии. Макар повечето сунитски политици да избягват да коментира протестите, сунитското население като цяло показва симпатии към каузата на шиитските си съграждани.

Запознати с течащите разговори за разделяне на Ирак заявяват, че някои сунитски политици са сериозно ангажирани с тях, но изчакват да видят какъв ще е резултатът от масовите протести, за да решат какво ще предприемат.

„Срещите се провеждат постоянно и всички сунитски лидери присъстват. Те обаче отричат това публично, изчаквайки появата на условия, в които няма да са застрашени“, заявява пред MEE изявен представител на сунитската общност.

По думите му ако протестиращите успят да се преборят за ново национално правителство, грижещо се за всички иракски общности, то тогава те биха отхвърлили планирания автономен регион. Според него ако това не бъде постигнато, проектът за разделяне на страната може да получи масова подкрепа сред сунитското население. „Сунитите не желаят да са част от шиитския полумесец и да се подчиняват на иранския контрол. Така че биха предложили на американците да изградят военни бази на територията им срещу подкрепа за установяване на независим регион“, казва той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар