В категории:Свят

Сирийските кюрди започват да съдят пленените бойци на ИДИЛ 

Решението е взето, тъй като повечето държави отказват да приемат обратно гражданите си, свързани с Ислямска държава 

Повечето държави отказват да поемат отговорност за гражданите си, сражавали се за ИДИЛ. Снимка: AFP/ММЕ

Кюрдските сили в Сирия обявиха, че ще организират съдебни процеси за около 1000 чужденци от над 50 държави, обвинени че са се сражавали за Ислямска държава, съобщава Middle East Eye.

Политическото крило на „Сирийските демократични сили“ (SDF) заявява, че до това решение се е стигнало, след като преговорите за репатриране на заподозрените с родните им държави са се провалили. Заявлението идва няколко дни след като представители на сирийските кюрди проведоха разговори с външния министър на Финландия по темата. „Обяснихме на финландското правителство намерението си да създадем специализиран съд за бойците на ИДИЛ и помолихме за помощ за юридическите и технически аспекти, така че процесите да се прозрачни за публиката“, се заявява в официалното изявление за срещата.

Хилядата заподозрени бойци на ИДИЛ са държани в няколко пренаселени центъра за задържане под контрола на SDF. Процесите няма да включват около 4000 жени, държани в три бежански лагера, които също са обвинявани в сътрудничество с ИДИЛ. В тези лагери има и около 8000 деца.

Местната администрация се надяваше, че държавите, от които са дошли бойците, ще приберат гражданите си и ще ги съдят сами. Въпреки натиска на САЩ за репатриране на пленените джихадисти обаче, прогресът в това отношение е минимален. SDF също така настояваше за създаване на международно признат трибунал, който да извършва процесите, но това също не получи международна подкрепа.

В четвъртък Министерството на външните работи на предвожданата от кюрдите автономия обяви, че ще започне съдебните процеси под своя юрисдикция, но ще продължава с призивите си за международна подкрепа. „Това е международна криза и трябва да се намери международно решение. За съжаление, много държави не отговарят на молбите ни. Досега сме успели да предадем по-малко от 10% от децата на родители, свързани с ИДИЛ, на държавите им. Има спешна нужда от решение на този сериозен проблем за региона, трябва да се оказва натиск върху страните да приберат гражданите си“, заявяват от институцията.

С посредничеството на САЩ през миналата година близо 900 заподозрени бойци на ИДИЛ, някои от които европейски граждани, бяха предадени на Ирак. Това предизвика възражения от страна на правозащитни групи, защото иракските власти масово издават смъртни присъди. Предвожданата от сирийските кюрди администрация заявява, че няма да прибягва до смъртно наказание. Уличените във военни престъпления ще получават доживотни присъди, а обикновените бойци – до 20 години. Кюрдските сили изразяват надежда, че международната общност ще помогне поне за покриване на финансовите разходи за затворниците.

През юни осем американци, пленени от SDF в Сирия – две жени и шест деца – бяха върнати в САЩ. Това бе първият публично обявен случай на репатриране на граждани на САЩ, свързани с ИДИЛ. Повечето държави обаче, особено тези в Европа, отказват да приемат своите граждани, воювали за ИДИЛ.

Много то държавите се опасяват, че ще е трудно да съдят завърналите се бойци поради липсата на използваеми доказателства по техните случаи. Създаденият през 2016 г. „Международен, безпристрастен и независим механизъм“ (IIIM) към ООН работи за събирането на доказателства, които да спомогнат за международните усилия за разследване и наказване на извършителите на военни престъпления в Сирия след началото на войната през 2011 г.

Друго притеснение е, че в много европейски държави просто няма закони, по които бойците от ИДИЛ биха могли да бъдат вкарани зад решетките за дълъг период от време. В много страни има и страхове от разпространяване на радикализъм в затворите.

Вместо да приемат гражданите си наведнъж, повечето страни се съгласяват единствено да разглеждат всеки случаи поотделно. В някои случаи държавите отнемат гражданството на заподозрените и отказват да поемат всякаква отговорност за тях.

Предвожданите от кюрдите отряди имаха ключово значение за унищожаването на териториалния халифат, но се оказаха в тежко положение, след като през октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп позволи на Турция да нахлуе и окупира кюрдски територии в Северна Сирия. Това усложни допълнително проблема със затворените бойци на ИДИЛ, тъй като турската инвазия подкопа способността на SDF да поддържа контрола над пленническите лагери.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар