В категории:Свят

“Сирийските демократични сили” изтеглят бойци от фронтовете срещу ИДИЛ, за да спрат турската инвазия

Кюрдските бойци и техни арабски съюзници изразяват разочарованието си от САЩ, които са ги оставили сами в битката им срещу турското нахлуване в Ефрин. Държавният департамент от своя страна изглежда по-загрижен за възстановяването на добрите отношения с Ердоган, отколкото от риска от възраждане на ИДИЛ

Бойци от кюрдските отряди YPG, Снимка: https://komnews.org

“Сирийските демократични сили” (SDF) – основен съюзник на САЩ в Източна Сирия, обявиха, че ще изтеглят част от силите си от фронтовете срещу Ислямска държава, за да се сражават срещу друг съюзник на САЩ – Турция, съобщава Washington Post.

Посочвайки разочарованието си от Съединените щати, доминираните от кюрдите отряди за народна отбрана SDF заявяват, че ще изтеглят бойци от фронтовите линии в провинция Деир Зор, където бойци от ИДИЛ продължават да оказват ожесточена съпротива в контролираните от тях пустинни територии на източния бряг на река Ефрат. Според САЩ там се укриват някои от най-висшите командири на организацията, успели да избягат от бившите “столици” на халифата Мосул и Рака.

Решението дойде след опитите на администрацията на Тръмп да успокои гнева на Реджеп Ердоган заради близките отношения на Вашингтон със сирийските кюрди. Кюрдските отряди YPG бяха ключови за прогонването на ИДИЛ от големи части от Североизточна Сирия, включително град Рака. Днес обаче те са подложени на ожесточени атаки от Турската армия и съюзните ѝ джихадистки групировки в кантона Ефрин в Северна Сирия.

Според публикуваното в сряда изявление на SDF, бойците ще бъдат прехвърлени в Ефрин, за да помогнат за отблъскването на турската атака, която вече доведе до смъртта на стотици цивилни и до прогонването на над 10 хил. души от домовете им.

“Със съжаление трябваше да вземем болезненото решение да изтеглим бойци от битката в Деир Зор. Нямаше да се стигне до това, ако не беше провалът на международната общност да ограничи турската агресия и да окаже истински натиск върху правителството на Реджеп Ердоган за спиране на безумството му в нашите сирийски граници”, се казва в изявлението на SDF.

“Оттеглянето на SDF е директен резултат от разочарованието от скорошните американски усилия за сближаване с Турция и липсата на подкрепа от Вашингтон за кюрдите в тяхната борба срещу турските войски в Ефрин”, коментира пред WP Алдар Кселил, представител на автономната администрация на кюрдите и съюзниците им в Североизточна Сирия.

През миналия месец държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсон посети Анкара и се постара да увери турците, че са предпочитаният съюзник на Вашингтон. През тази седмица във Вашингтон ще се проведе среща между двете държави, чиято цел е да се изгради механизъм за “разреждане” на нивото на контрол на YPG в Североизточна Сирия.

“Международната коалиция ни предаде. Не направиха това, което очаквахме от тях след толкова дълго партньорство. Ние сме съюзници от много време. Американците трябваше да ни помогнат. От месец и половина се намираме под атака от страна на Турция. Турция използва натовско въоръжение, за да атакува американски съюзник. Съюзници сме в борбата срещу ИДИЛ, но те не правят нищо, за да ни помогнат”, заявява Кселил.

Обявеното предислоциране включва между 1500 и 1700 бойци, предимно представители на арабските милиции, съюзени с кюрдите. Хиляди кюрдски бойци вече са напуснали Североизточна Сирия и са заминали за фронта в Ефрин. Кселил посочва, че това вече е довело до блокиране на операциите срещу ИДИЛ. Част от бойците на SDF ще останат да пазят позициите по източният фронт заедно с около 2000 американски войници, намиращи се там. По думите на Кселил през последните месеци ИДИЛ е започнал да се прегрупира. “Ако на ИДИЛ се даде шанс да се съживи, има опасност дори отново да разширят териториите си“, предупреждава той.

От Пентагона заявяват, че операциите срещу Ислямска държава са се забавили, но не са спрели изцяло. Те също така предупреждават, че подкрепата на САЩ за SDF може да бъде застрашена заради изтеглянето от боевете. “Наясно сме с изтеглянето на някои от силите на SDF и продължаваме да посочваме потенциалните щети от всякакво разсейване от усилията за побеждаване на ИДИЛ. Коалицията ще постигне целите си, но повишената сложност на ситуацията може да доведе до удължаване на операциите”, заявява майор Ейдриан Ранкин, говорител на щатската армия. “Подкрепата за SDF ще продължи, стига те да останат фокусирани върху боевете срещу ИДИЛ. Всякакви военни усилия извън тези, насочени конкретно за побеждаването на ИДИЛ, нямат и няма да имат подкрепа от коалицията”, добавя той.

От своя страна Турция поиска САЩ да попречат на прехвърлянето на бойци към Ефрин. Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин обяви, че страната е предприела “необходимите стъпки” през официалните канали и “очаква от САЩ да се намесят и да предотвратят преместването на кюрдски сили от Манбидж към Ефрин”,

Турските власти вероятно споменават Манбидж, защото намиращият се на Запад от река Ефрат и населен предимно с араби град се превърна в основна ябълка на раздора между Анкара и Вашингтон, след като кюрдските сили изтласкаха ИДИЛ оттам в средата на 2016 г. Реджеп Ердоган нееднократно е заявявал намерението си да установи контрол над града. Според някои наблюдатели изявлението на SDF цели да окаже натиск върху Съединените щати да не предават Манбидж на Турция.

“Турско-кюрдският конфликт предшества войната с ИДИЛ с десетилетия и поставя Съединените щати в невъзможна ситуация. Вашингтон се опитва да управлява войната в Сирия, като същевременно се оправя с два съюзника, които не могат да се понасят. САЩ отказват да признаят, че имат огромен проблем”, коментира пред WP Аарон Стейн, анализатор в Атлантическия съвет. По думите му администрацията на Тръмп е разделена дали Вашингтон трябва да закрепва съюза с Турция, или да остане лоялен на кюрдите. Военните предпочитат кюрдските съюзници, докато Държавният департамент поставя ударението върху важността на Турция предвид отношенията с НАТО и нарастващото напрежение с Русия. “САЩ са заклещени  в ситуация, от която няма добър изход”, заявява Стейн.

Ситуацията в Ефрин създава напрежение и сред съюзниците на сирийското правителство, макар това да не е толкова публично демонстрирано. САЩ никога не са признавали кюрдите в кантона Ефрин за свои съюзници, макар те да са част от същата политическа и военна организация като отрядите, които обучават и въоръжават в Североизточна Сирия. Дълго време в Ефрин беше дислоцирана руска военна полиция, която представляваше пречка пред турската инвазия в региона. През януари обаче Москва изтегли силите си оттам и позволи на военната авиация на Турция да използва въздушното пространство на Сирия, с което даде зелена светлина за операцията.

Този ход Русия вероятно цели – и засега изглежда успява – да създаде пропаст между САЩ и съюзниците им в региона, за което спомага много и нерешителното и двуяко поведение на Вашингтон. Дамаск обаче силно възразява срещу нахлуването на турски войски на територията на страната. Турция вече е окупирала част от Северна Сирия със същите аргументи, с които оправдава и инвазията в Ефрин, и по нищо не изглежда, че възнамерява да предаде контрола на тези територии на Дамаск.

Наскоро в помощ на кюрдските отряди в Ефрин влязоха бойци от проправителствени милиции, поддържани от другия основен съюзник на Дамаск – Иран. Според някои източници това е станало въпреки възраженията на Русия. Тази косвена намеса на Дамаск в Ефрин обаче не забави турската инвазия, като вече десетки сирийски бойци загубиха живота си в резултат на турските бомбардировки.

Според някои наблюдатели Москва може да е договорила в замяна на операцията в Ефрин Турция да не помага на опозиционните групировки в провинция Идлиб. През последните месеци обаче сирийската армия и руските военни пренасочиха усилията си от Идлиб към битката за Източна Гута. Същевременно свързаните с Турция ислямистки групировки от коалицията Ахрар аш Шам започнаха битка с бившите си съюзници от джихадисткия Фронт ан Нусра за контрол над Идлиб. Ако успеят, Идлиб фактически също ще попадне под индиректния контрол на Анкара.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар