В категории:Свят

Асанж, Сноудън, Манинг и Харис – „борци на съпротивата на 21 век”

Базираните в Брюксел Международна и Европейска федерации на журналистите заедно с други организации издигнаха глас в защита на свободата на словото и настояха белгийското правителство да вземе под закрила създателя на „Уикилийкс”, делото срещу когото продължава с важно заседание на 24 февруари

„Свободата на пресата е моята свобода,“ пише на плаката, който държи участничка в акцията в защита на Асанж в центъра на Брюксел. Жената е заела четвъртият стол от скулптурната композиция „Anything to Say?”, изобразяваща Сноудън, Асанж и Манинг. Тя бе инсталирана на площад „Моне“, временно преименуван в площад „Асанж“. Снимка: Туитър

Международната и Европейската федерации на журналистите потвърдиха отново своите искания за освобождаване на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асанж и за спиране на всички мерки за преследване и подвеждане под съдебна отговорност на Едуард Сноудън, Челси Манинг и Сара Харисън. Със своите усилия да разгласяват истината те защитават свободата на словото и правото на всички ни да бъдем информирани, припомниха от двете журналистически организации, базирани в Брюксел.

МФЖ и ЕФЖ се включиха със свои представители в серия прояви на белгийски неправителствени организации в защита на Асанж, Сноудън, Манинг и Харисън.

Едно от събитията, координирано и с кметството на Брюксел, бе символичното временно преименуване на площад „Моне”, недалеч от централния „Гранд Плас”, в площад „Асанж”. На площада бе сложена и съответната табелка.

Точно пред сградата на намиращия се там Кралски театър бе инсталирана нашумялата скулптурна група на италианския автор Давиде Дормино, известна под надслова  „Anything to Say?” – „Нещо да кажете?” и представена от скулптора вече из много градове в Европа.

Изобразени са фигурите на Сноудън, Асанж и Манинг в естествен ръст, облечени в затворнически гащеризони, покачени върху три стола. До тях има и четвърти стол, който стои празен. Подканваннето на Давиде Дормино, който винаги пръв се качва на четвъртия стол, е и зрителите също да се изреждат върху него, като отправят свои послания за свободата на словото.

При сегашната проява в Брюксел на четвъртия стол наред с мнозина други застана и Антони Беланже, генерален секретар на МФЖ, който провъзгласи от тази импровизирана трибуна: „Джулиан Асанж, Едуард Сноудън, Челси Манинг и Сара Харис са борците на съпротивата на 21 век. Те заложиха своята свобода, своя живот, за да огласят истината.” Беланже добави, че е отправил предложение към кмета на Брюксел за обявяване на Асанж за почетен гражданин на белгийската столица.

МФЖ и ЕФЖ се присъединиха към искането за незабавно освобождаване на Асанж и за прекъсване ва позорния процес срещу него, отправено от белгийските неправителствени организации Carta Academica и Belgium4Assange, както и от комитета „Свобода за Асанж”, събрал около 4000 подписа в защита на създателя на „Уикилийкс”. Подписите бяха предадени в британското посолство.

Антони Беланже бе и сред над 120-те общественици, журналисти, хора на изкуството и представители на академичните среди, които на специално събрание в Брюксел излязоха с петиция към белгийските власти. В нея те призовават за активни действия в защита на Асанж.

Антони Беланже по време на изказването си на събранието, отправило до белгийските власти апел за защита на Асанж. Снимка: Туитър

Отправя се апел белгийското правителство да признае Асанж за политически затворник, да изпрати наблюдатели на процеса срещу него, който трябва да заседава на 24 февруари, да му предостави международна закрила и да направи всичко възможно, за да попречи на екстрадицията му в САЩ.

Венсан Анжел, представител на Carta Academica в Двореца на Академията, съобщи, че на Асанж, Сноудън, Манинг и Харис се присъждат званията „доктори хонорис кауза” за техния принос в правото на гражданите да имат достъп до информация и да са осведомени за пазени в тайна държавни престъпления.

На церемонията присъства и бащата на Асандж – Джон Шиптън, който получи отличието от името на сина си. „Срещаме гореща подкрепа от цял ​​свят, също и в Европа. Наскоро Съветът на Европа гласува единодушно срещу екстрадицията на Джулиан и призова за незабавното му освобождаване. Всички тези действия са много важни. Благодаря на всички за усилията, които полагате, особено на Международната федерация на журналистите“, каза Джон Шиптън.

Белгийската НПО Carta Academica обяви Манинг, Сноудън, Харис и Асанж за „доктори хонорис кауза“ заради борбата им за свобода на информацията. Снимка: Туитър
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар