В категории:България

Въздухът на Перник е отровен със серен диоксид

Регионалната инспекция по околната среда и водите съветва децата, възрастните и хората с астма и сърдечно-съдови или хронично белодробни заболявания да затварят прозорците и да не напускат дома си

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

На фона на тежката водна криза в града, днес в Перник е опасно и да се диша. За това алармира Регионалната инспекция по околната среда и водите.

РИОСВ-Перник уведомява населението на града, че в един от пунктовете на инспекцията е регистрирано превишение на алармения праг за серен диоксид във въздуха тази сутрин.

В пункт АИС “Център”- Перник е регистрирано превишение на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/м3/, измерени в три последователни часа. Превишението е регистрирано на 15.01.2020г., в 05:00, в 06.00 и в 07.00 часа, като най-високата средночасова стойност: 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 07.00 ч.

Агенцията посочва три причини за високата концентрация на серен диоксид – безветрие и гъста мъгла, повишено потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД.

РИОСВ посочва, че децата, възрастните и хората с астма и сърдечно-съдови или хронично белодробни заболявания са още по-застрашени. Те препоръчват рисковите групи „да не напускат жилищните или работните помещения като затворят прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност, както и да не се провеждат учебни часове по физическо възпитание и спорт на открито“.

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

Междувременно в Народното събрание депутатите официално освободиха от поста досегашния министър на околната среда и водите Нено Димов, който все още е в ареста, и избраха за негов заместник депутата от ВМРО Емил Димитров.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар