„Докато има насилие, борбата продължава“ (снимки)

Протест срещу насилието над жени се проведе в София с настояване за разпознаване на полово базираното насилие като специфична категория, която се нуждае от конкретни мерки

Снимка: Николай Драганов

Митинг и протестно шествие срещу липсата на мерки за справяне с насилието над жени и малцинствени групи в България се проведоха в София на 25 ноември – Международен ден за борба с насилието над жени.

Няколкостотин души се събраха на пл. „Независимост“ в столицата, където представители на различните организации, стоящи зад протеста, отправиха послания и искания към управляващите и обществото. След това събралите се граждани преминаха през бул. „Цар Освободител“, Народното събрание и стигнаха до Орлов мост.

„Борбата не е приключила, докато полово базираното насилие не е разпознато като специфична категория, нуждаеща се от специфични мерки“, обявиха организаторите в своето съобщение за протеста.

„Миналата година формулирахме серия от искания – превантивни, рехабилитативни, образователни, институционални, информационни мерки. Никое от тях не беше изпълнено, въпреки твърденията на парламентарните групи на БСП и ГЕРБ, че ги е грижа за насилието над жени и искат да предотвратят повече жертви. Докато исканията са неизпълнени, борбата продължава“, добавят те.

„И през 2019 г. жени бяха убивани от бивши и настоящи партньори, понякога дори и след потърсена помощ в полицията, от която не следва нищо. Сред убитите имаше и деца. Въпреки това не са открити нови кризисни центрове, в които жертвите на домашно насилие да потърсят убежище – напротив, някои от тях бяха закрити. Не са въведени обучения на полицейски служители за това как да реагират в подобни ситуации. Не са въведени програми за намеса и работа с извършителите на домашно насилие, които да предотвратят бъдеща ескалация. Република България все още се държи сякаш насилието, основано на пола, домашното насилие и насилието от интимен партньор не са проблеми, изискващи целенасочени действия от институциите. Все още няма мерки за превенция. Все още не се разпознава свръхуязвимата позиция, в която се намират жертвите на тези типове насилие. Докато това е така, борбата не е приключила.“

„Исканията на протеста  не са насочени само към властимащите, но и към цялото общество на страната, в което женомразството, расизмът, хомофобията и трансфобията са нормализирани, вместо осъждани. Общество, в което да биеш децата си е изконна семейна ценност. В което на жени им се казва да се върнат при насилника си, да си мълчат и да търсят вината у себе си. В което всички социални услуги са в разпад, оставящ най-уязвимите – бедните, тези в неравностойно положение, малцинствата – в още по-опасна позиция. В което спадът на раждаемостта се разглежда като следствие на „недоразумението“ жените да имат телесна автономия, вместо като следствие на здравеопазване в криза, стагниращи доходи, увеличаващо се социално неравенство. В което няма солидарност със стачкуващите от месеци медицински сестри, чийто труд остава неоценен, или с работничките от сектори като шивашкия, които се трудят в мизерни условия за още по-мизерни пари. Докато няма солидарност, борбата не е приключила.“

Събитието завърши с асамблея край езерото „Ариана“, посветена на бъдещите действия в посока справяне с проблема у нас.

По време на изказванията си, част от протестиращите изразиха своята подкрепа и за майките на деца с увреждания, които също тази вечер протестираха против избора на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание. Те се събраха по-рано пред парламента и проведоха автомобилен поход из софийските улици.

По-рано днес се проведе пресконференция и на държавните органи, занимаващи се с проблема. По време на него стана ясно, че през 2018-та година в МВР са постъпили над 30 000 сигнала за домашно насилие.

„През 2017 г. и 2018 г. се увеличава броят на постъпилите сигнали. През 2018 година са подадени 31 166 сигнала. 182 са случаите за средни телесни проведи в условия на домашно насилие. 76% са с пострадали жени. Към настоящия момент умишлените убийства са 70, а пострадалите жени са 24“, заяви старши-комисар Благородна Макева, цитирана от novini.bg.

Преди дни голям протест срещу насилието над жени се проведе и във Франция, където от началото на година са известни 116 случая на убити жени, което предизвика голяма вълна негодувание в цялата страна.

Видео от протеста в София: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар