В категории:България

СЕМ прехвърли на прокуратурата да се оправя с БНР

Членовете на регулатора пращат сигнал за прокурорска проверка по изнесените днес от радиожурналисти данни за натиск, цензура и заплахи. Чак като видят какво ще излезе от нея, ще решават дали да отстраняват генералния директор на обществената медия

Един от надписите, закачени на оградата на БНР по време на журналистическия протест на 13 септември. Снимка: Къдринка Къдринова

Всички с нетърпение чакаха днес СЕМ да обяви решението си по  кризатa в БНР, сврзана със свалянето от ефира на журналистката Силвия Великова и последвалото безпрецедентно спиране на сигнала на програма „Хоризонт“ за цялата страна. В понеделник регулаторният орган изслуша обясненията за случилото се на генералния директор на БНР Светослав Костов, а днес по същия повод се срещна и с журналисти от редколегията на БНР.

Очакването беше, че СЕМ може да поиска оставката на Костов от шефското място в обществената медия. Членовете на Съвета обаче решиха не бързат с окончателно решение и съобщиха, че ще го оповестят чак идния петък. Междувременно изпращат за проверка в прокуратурата сигнал за оказван натиск, цензура и физически заплахи над служители в радиото. Такива данни бяха изнесени по-рано днес по време на срещата с журналисти от БНР. Членът на СЕМ Бетина Жотева допълни, че призовава прокуратурата да свърши своята работа, за да може евентуалното решение на Съвета да не падне в съда.

Засега СЕМ обяви само, че ще наложи неуточнена все още по размер глоба на БНР за нарушение на два члена на Закона за радиото и телевизията. По единия глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия – от 3000 до 20 000 лева. Едната санкция е за нарушаване на индивидуалната лицензия и е свързана със спирането на сигнала, тъй като по закон БНР трябва да осигурява 24-часова радиоуслуга. Втората санкция е, защото със заглушаването на ефира е нарушило правото на гражданите за гарантирано право на информация.

Юристът на СЕМ Емилия Станева обяви, че за момента не са налице законови предпоставки за прекратяване на договора на генералния директор, тъй като няма системни груби нарушения в рамките на една година. За да има такава предпоставка, трябвало да са налице три такива нарушения.

Медийният експерт, преподавател във ФЖМК на СУ. „Св. Кл. Охридски“ и бивш член на СЕМ Светлана Божилова незабавно реагира във Фейсбук: „Може ли членовете на СЕМ да прочетат чл. 67, ал. 1, т. 2 от Закона за радиото и телевизията? Прекратяването на дейността на Българското национално радио за шест часа дали не е ли грубо нарушение? Генералният директор носи отговорност, когато грубо нарушение е извършено от негов подчинен.“

На състоялата се по-рано днес среща на СЕМ с журналисти от БНР председателят на редколегията в обществената медия Николай Петров заяви: „Потресени сме от случващото се”. И той, и други негови колеги изтъкнаха, че свободата на словото в радиото е застрашена и не може да вирее при настоящото ръководство.

Изказа се и Силвия Великова, която информира, че генералният директор Светослав Костов я уведомил за натиска за свалянето ѝ от ефир ден преди това да се случи – на 12 септември. Тогава я поканил на разговор в Борисовата градина. Казал ѝ, че над него има силен натиск и е заплашен, че ако не я отстрани от микрофона, децата му ще гладуват и няма да може да си намери работа. „Обадиха ми се четирима души“, казал Костов. Той трябвало да избира дали да изпълни нареждането или да подаде оставка. Добавил, че в противен случай ще пострада и радиото – ще бъде намален бюджетът и ще бъде обединено с БНТ.

Според Великова разговорът протекъл приятелски и открито. Тя казала на шефа си, че ако я свали от ефир, трябва да даде обяснение защо го прави, а Костов отговорил, че ще посочи като повод случая с огласяването на лични данни на непълнолетно лице от Пловдив. Великова предложила да потърсят друго решение. Попитала да звъннат ли на Борисов и да сигнализират. „Не, натискът не е оттам“, отговорил генералният директор.

На свой ред за упражнен „безпрецедентен натиск и цензура“ по случая и за нарушения на Закона за радиото и телевизията пред СЕМ свидетелства и Даниела Късовска, която именно заради скандала подаде оставка като шеф на репортерите и зам.-главен редактор в „Хоризонт”. Тя повтори вече разказани от нея пред медиите факти за оказван натиск върху предишното ръководство на „Хоризонт”, включително и върху скоропостижно пенсионирания доскорошен директор на програмата Ивайло Савов. Късовска настоя за оставката на генералния директор и УС и заяви, че не вижда как „Хоризонт“ може да продължи да работи под тяхно ръководство.

Самият Ивайло Савов заяви в интервю по-рано днес, че преди да го пенсионира, Станислав Костов панически настоявал той да отстрани от ефира и от съдебния ресор Силвия Великова, като казал: „Или тя, или аз. Ще ме сготвят накрая”. Според Савов натискът е бил много силен и „става дума за зависимост, за поети ангажименти”.

За цялата публика е очевидно, че страстите се развихриха заради критичната позиция на Силвия Великова срещу единствената кандидатура на Иван Гешев за нов главен прокурор и заради активната ѝ подкрепа на протестите срещу този избор.

Междувременно вчера стана известна позицията на Висшия адвокатски съвет, че Гешев не е подходящ за поста на главен прокурор. „Висшият адвокатски съвет счита, че г-н Иван Гешев не притежава нужните качествата, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законност и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на Република България,” пише ВАС в своето становище, прието на 18 септември и публикувано на сайта на организацията.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар