В категории:България / Конфликти / Култура

Детският радиохор разчувства МС и казусът ще се преразглежда в БНР и СЕМ

Малките хористи, които днес пяха под прозорците на правителството в знак на протест против отстраняването на досегашната си диригентка Венеция Караманова, бяха поканени от културния министър Боил Банов за разговор вътре. После с тях се срещнаха шефката на СЕМ София Владимирова и генералният директор на БНР Александър Велев, които им обещаха още две срещи по темата в четвъртък и петък

В 9 ч. сутринта днес Детският радиохор запя песни от репертоара си под прозорците на Министерския съвет. Снимка: Къдринка Къдринова
В 9 ч. сутринта днес Детският радиохор запя песни от репертоара си под прозорците на Министерския съвет. Снимка: Къдринка Къдринова

Властта чу днешните протестни песни на Детския радиохор под прозорците на Министерския съвет, разчувства се, и резултатът е, че проблемът, който изведе децата на тази проява, ще се преразглежда на още две предстоящи срещи в БНР и в СЕМ.

Малките хористи от Детския радиохор, подкрепени от родителите си и от бивши хористи, протестират срещу решението на ръководството на БНР за отстраняването на досегашната диригентка на формацията Венеция Караманова. „Барикада” вече подробно писа за казуса в репортаж от първия протестен концерт пред сградата на БНР на 20 август.

Според правителствените репортери на повечето медии още в началото на днешното заседание на МС премиерът Бойко Борисов се обезпокоил като видял строените на стълбите пред бившия Партиен дом деца и дочул хоровото им изпълнение. Именно той изпратил културния министър Боил Банов да покани децата в сградата на МС за разговор, макар министърът да напомнил, че медиите са извън влиянието на правителството.

Премиерът отвърнал: „Медиите не са под влиянието на правителството, но децата от Детския радиохор висят под нашия прозорец. Надявам се и шефът на радиото, и шефът на СЕМ да си свършат работата. Не може да оставят децата да стоят пред Министерския съвет, трябва да си поемат отговорността.”

Министър Боил Банов дойде при децата около 30 минути след началото на протеста им и ги покани във фоайето на МС, където се събраха също родителите и отразяващите събитието репортери.

Културният министър Боил Боев отиде при децата, за да ги покани в МС. Снимка: Къдринка Къдринова
Културният министър Боил Боев отиде при децата, за да ги покани в МС. Снимка: Къдринка Къдринова

Докато всички преминавахме през подлеза, Сандра Кордова, една от най-дейните сред малките хористи, сподели за „Барикада”, че идеята за протестните концерти се родила между самите деца, докато си пишели разтревожено през Фейсбук, след като научили за отстраняването на любимата си диригентка и ръководителка Венеция Караманова. Сандра посочи, че никой няма нищо против новоназначената диригентка Теодора Димитрова, но е важно да се осигури достатъчно дълъг период от време не само за плавно предаване на опита на Венеция Караманова, но и за опознаване между хористите и Теодора Димитрова. Момичето беше обнадеждено, че разговорът в МС може да отпуши възможност за нов диалог и за евентуално преосмисляне на решението на ръководството на БНР. „Надяваме се да ни чуят и да ни помогнат. Надяваме се г-жа Караманова да бъде наш диригент поне още известно време,” каза Сандра.

Сандра Кордова. Снимка: Къдринка Къдринова
Сандра Кордова. Снимка: Къдринка Къдринова

Във фоайето на МС Боил Банов изрази на малките хористи своите, на премиера и на цялото правителство симпатии и уважение. Той подробно и с неколкократни повторения обясни на децата, че правителството няма власт над средствата за масова информация, които са независими, за да се гарантира свободата на словото и на мненията, че БНР е обществена медия, която се отчита само пред СЕМ и че МС не може да взима отношение по никакви договори, подготвяни и сключвани от ръководството на Националното радио. Министърът предложи на децата и родителите им да се срещнат и разговарят с присъстващата във фоайето председателка на СЕМ София Владимирова, за да потърсят решение на създадените проблеми.

Културният министър Боил Банов разговаря с Детския радиохор във фоайето на Министерския съвет. До него бе София Владмирова, председател на СЕМ. Тя после покани децата и родителите на отделна среща. Снимка: Къдринка Къдринова
Културният министър Боил Банов разговаря с Детския радиохор във фоайето на Министерския съвет. До него бе София Владмирова, председател на СЕМ. Тя после покани децата и родителите на отделна среща. Снимка: Къдринка Къдринова

Самата София Владимирова също се обърна към присъстващите, за да ги увери в добрата си воля да съдейства за разрешаване на ситуацията и покани всички на разговор, който се състоя в залата за пресконференции на МС. Там бе и генералният директор на БНР Александър Велев. В началото на срещата той запозна Владимирова с позицията на ръководството на Националното радио, обяснявайки, че има назначена с трудов договор нова диригентка на Детския радиохор, която е спечелила конкурс, а на Венеция Караманова е бил предложен граждански договор, който тя отхвърлила.

На свой ред хористи, родители и бивши хористи отново изложиха същността на онова, което ги тревожи. А именно, че на 20 юли ръководството на БНР е предложило на Венеция Караманова договор, не съответстващ на предварително договорени с нея и с родителите условия, предвиждащи 2-годишен плавен преход в ръководството на хора, което постепенно и безболезнено да премине от Караманова към назначената през март т.г. на трудов договор с БНР нова диригентка Теодора Димитрова. Вместо това е форсирано овластяването само на Димитрова и ограничаването на Караманова до дирижиране само на отделни концерти. Отново бе надълго и нашироко обяснено, че това е вреден и разрушителен подход за специфична формация като Детския радиохор, в който от първостепенна важност е доверието между децата и ръководителя, както и традицията на градените с години духовни ценности, превръщащи хора в общност от съидейници.

Особено емоционално се изказа една от бившите хористки – Петя Колева. Наред с другото, тя спомена също, че бившите хористи са готови дори да осигурят заплащането за Венеция Караманова, ако това е проблем за БНР, но тя да получи възможност да продължи пълноценната си работа с Детския радиохор. Петя Колева припомни, че самата Караманова десетилетия наред е работила в сянката на маестро Христо Недялков – създателя на хора, преди тя самата да поеме ръководството му. „И г-жа Димитрова сега може малко да почака,” отбеляза Колева. Самата Теодора Димитрова също бе в залата, но не се изказа.

Една от малките хористки пък, обръщайки се към Александър Велев, изрази надежда, че сега, покрай този разговор, той може би ще се заинтересува по-сериозно какво представлява Детския радиохор, как той функционира, какви ценности създава и с какво съкровище всъщност разполага БНР.

С уговорката, че СЕМ не може да се меси в конкретната работа на ръководството на БНР по изготвянето на договори, София Владимирова все пак отправи от свое лично име апел към Александър Велев да се вслуша в мненията на хористи и родители и да помогне за положителното решаване на случая. Тя подчерта, че с подобен апел се обръща и към самите хористи и родители, за да помогнат на ръководството на БНР да намери компромис по казуса.

Още вчера ръководството на БНР обяви, че кани на среща диалог по същата тема хористите, родителите и двете диригентки. Срещата е насрочена за утре, четвъртък, 23 август, от 19 ч. в сградата на БНР. Днес Александър Велев потвърди поканата и пое ангажимента лично да говори с Венеция Караманова, за да настои и за нейното участие. Той отбеляза, че спорът няма как да се реши без нея.

София Владимирова заяви на днешната среща в МС, че ако по време на утрешния разговор в БНР не се стигне до компромис, тогава тя кани всички в СЕМ в петък, 24 август, от 11 ч., за да бъде продължен диалогът и търсенето на решение.

Малко преди да завърши днешната среща в МС, в залата влезе и директорът на Музикалната къща на БНР Теодосий Спасов, който според повечето от родителите е пряко отговорен за всичко, случващо се с музикалните състави на БНР. В изказването си днес един от родителите – Лъчезар Косев, припомни как при понеделнишкия протестен концерт на децата пред БНР Теодосий Спасов минал край тях, подхвърляйки: „Как не ви е срам!”

Въпреки че дойде преди срещата да е свършила, седналият до Велев директор на Музикалната къща на БНР изобщо не взе думата. Затова пък след приключването ѝ побърза да си направи селфи на фона на таблото с герба и с надписа „Република България. Министерски съвет”, с което предизвика бурно шушукане сред децата.

Късно следобед БНР съобщи на сайта си, че генералният директор Александър Велев е постигнал съгласие с Венеция Караманова и група родители на хористи именно Караманова да води лятната творческа подготовка на Детския радиохор в Кранево, което бе възприето като знак, че вероятно ще бъде възстановен и цялостният ѝ статут като ръководител на хора.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар