В категории:Общество

Работещи в „Хоризонт” и БНР искат връщане на Силвия Великова в ефир

Настояването на колегите на известната журналистка, отразяваща протестите срещу единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор, бе прочетено в края на предаването „Нещо повече”, след като вече беше гръмнала новината, че новият директор на „Хоризонт” Николай Кръстев е отнел на Великова съдебния ресор и я е отстранил от водене на предаването „Преди всички”

Силвия Великова

На 12 септември се разбра, че програма „Хоризонт” на БНР има нов и.д. директор в лицето на Николай Кръстев, който остава и на досегашния си пост главен редактор на програмата, докато бъде избран титуляр на директорския пост. Заемалият го досега Ивайло Савов е пенсиониран от УС на БНР

Тази професионална рокада щеше да остане само „в кухнята”, ако не бе последвана веднага от решението на Николай Кръстев да лиши от съдебния ресор и да отстрани от водене на предаването „Преди всички” едно от емблематичните имена на БНР – журналистката Силвия Великова.

Според вътрешна информация, именно защото отказал да направи това, набързо бил пенсиониран Ивайло Савов.

Великова била уведомена за решението спрямо ресора ѝ малко преди да тръгне да отразява поредния протест срещу издигането на Иван Гешев като единствен кандидат за главен прокурор. На събитието бил пратен друг репортер. Пак тогава научила и че утрешното издание на „Преди всички” няма да се води от нея, а от друга колежка. Николай Кръстев имал идея да изпрати Великова да обучава екипи в Стара Загора. Но никаква писмена заповед не ѝ е била връчвана.

Формалният повод, използван от ръководството за нововъведенията, е, че според служебната характеристика на Великова тя била назначена за старши редактор, а не за репортер и водещ.

В гилдията, а и сред обществото обаче свалянето от ефир на журналистката, която доста парливо отразява напрежението около единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор, е пряко свързвано с тази страна на нейната работа. Смята се, че това е резултат на натиск от страна на фактори, заинтересовани да ѝ запушат устата.

Освен това Великова по принцип е известна с винаги острата си гражданска позиция при всякакви конфликтни ситуации. Ето защо случилото се незабавно бе разчетено като посегателство над свободата на словото и независимостта на журналистите.

Сред колегията в „Хоризонт” набъбна силно недоволство срещу взетото решение на новия и. д. директор. Предаването „12+3” многозначително завърши с емблематичната Let it Be. След това колегите подготвиха и своя колективна декларация с искане за връщане в ефир и възстановяване на съдебния ресор на Силвия Великова. Декларацията бе прочетена в ефир в края на предаването „Нещо повече”.

Синдикатите в БНР утре ще обсъждат своя обща позиция по случая.

Негативно реагираха и много колеги от други медии, а също изявени общественици и политици.

Вече се изказват предположения, че след силния обществен натиск е възможно ръководството на БНР все пак да върне Силвия Великова в ефир и да възстанови ресора ѝ.

Ето текста на декларацията на колегите от „Хоризонт”, изпратена до генералиня директор на БНР Светосав Костов, УС на БНР, и.д директора на „Хоризонт” Николай Кръстев, СЕМ, Комисията по културата и медиите на НС:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на работещи за програма „Хорезонт” и БНР

Изразяваме недоумението и категоричното си несъгласие от налагането на необясними и нерегламентирани управленски действия в програма „Хоризонт”. До момента няма писмена заповед и аргументи за тези действия на ръководството.

Журналистката Силвия Великова като съдебен репортер е свалена от ефир, като час и половина преди да поеме събитието, което отразява по план – протеста срещу единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор, на нейно място е пратен друг колега, въпреки че Силвия е ресорният репортер по съдебната тема. В същото време Силвия Великова, която е водещ и на предаването „Преди всички”, е свалена от ефира и на подготвяното от нея и редактора ѝ издание на най-рейтинговото предаване на „Хоризонт” – „Преди всички”, за следващия ден, като е наредено на друг водещ да поеме нейните задължения, въпреки че Силвия Великова е на работа и работи предаването си и отразяването на събитията в ресора, в който е определена със заповед.

Като журналисти, работещи за програма „Хоризонт” с убеждението, че правим свободна, отговорна и професионална журналистика, която защитава обществените интереси, сме загрижени за негативния ефект, който подобни действия хвърлят върху програмата в частност и БНР като обществена медия.

Загрижени сме и за сянката, която подобни действия хвърлят върху образа на България по отношение на свободата на медиите, като имаме предвид, че досега БНР беше давано като един от малкото положителни примери за зачитане на гаранциите за свободата на словото и професионалната журналистика.

Настояваме за преразглеждане на решението на ръководството за свалянето от ефир на Силвия Великова, коато е носител на множество награди за журналистика.

Противното би означавало, че в БНТ вече има цензура.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар