В категории:Свят

Защо британските супербогаташи се страхуват повече от Корбин, отколкото от Брекзит?

Излизането на страната от ЕС без сделка може да създаде безброй проблеми за обикновените британци, но не и за милиардерите. Те обаче са сериозно изплашени от вероятността лейбъристите да дойдат на власт и да им вдигнат данъците

Джеръми Корбин възнамерява да сложи край на данъчния тарикатлък на свръхбогатите и корпоративни мастодонти като Амазон. Снимка: https://www.facebook.com/JeremyCorbynMP

Вече повече от година най-заможните британци се готвят за „твърдо“ разделяне на страната от Европейския съюз и демонстрират увереност, че могат да се справят с хаотичен Брекзит. Но перспективата за изборна победа на предвожданата от Джереми Корбин Лейбъристка партия е нещо, което ги притеснява много по-дълбоко, пише Bloomberg

„Ясно е, че ще има голямо изтичане на хора и фамилии с висока нетна стойност, ако правителство на Корбин дойде на власт“, заявява пред агенцията Крис Кейлин, председател на борда на швейцарската Henley & Partners Group, която помага на богати хора да местят парите си в данъчни убежища. „Това е големият страх, а не Брекзит или дори Брекзит без сделка“, казва той и добавя, че за клиентите на фирмата няма разлика дали и как Обединеното кралство ще излезе от ЕС.

Ето част от потенциалните промени, за които британските богаташи се подготвят, в случай че Корбин дойде на власт:

Данъци:

В своя Манифест от 2017 г., Лейбъристката партия подчерта нуждата от повишаване на подоходните данъци за печелещите над 80 000 паунда годишно, както и възможността за въвеждане на данък „богатство“. Поръчан от партията доклад, публикуван тази година, призовава и за по-високи данъци за неизползваните жилища, прицелен най-вече в празните апартаменти в лъскавия лондонски квартал Найтсбридж, които се продават за по над 100 млн. долара. Авторите на доклада също така препоръчват реформиране на законите за облагане на наследствата, както и допълнителни такси за недвижими имоти, собственост на чужденци. Последната мярка би ударила в джоба доста милиардери, като например собственикът на веригата Zara Амансио Ортега.

Bloomberg отбелязва, че през последните пет десетилетия единствено лейбъристки правителства са повишавали най-високите ставки на подоходните данъци. Агенцията цитира Марк Дейвис, данъчен съветник на богати личности, според когото евентуален данък богатство трябва да вземе предвид разликите в жизнения стандарт и заплащането, които са значителни дори в рамките на град Лондон. „Има голямо разминаване между югоизточните квартали и останалите части. На всичко се гледа от единна, национална гледна точка, но има значение къде точно живееш“, казва той.

Прозрачност:

Запазването на личното финансово състояние в тайна също може да се окаже трудно при правителство, водено от Корбин. В доклад за данъчната прозрачност отпреди две години, Лейбъристката партия призовава данъчните декларации на лицата, печелещи над 1 млн. паунда годишно, да са обществено достояние. Лейбъристите също така обмислят възможността за публични регистри за собствениците на тръстове и на всички акционери в компаниите – в момента законът изисква разкриване само на собствениците на големи дялове от капитала.

Изтичането на документи на офшорни фирми като панамската Mossack Fonseca могат да станат аргумент за едно лейбъристко правителство да наложи още по-стриктна финансова прозрачност. През миналата година финансовият министър в сянка Джон МакДонъл подчерта личния си интерес към този въпрос и разкритикува консервативното правителство за липсата на прогрес в проверките на лица, чиито офшорни активи бяха разкрити от изтеклите данни.

Национализация:

Лейбъристите се заричат да отменят приватизацията на ключови сектори, проведена от Маргарет Тачър и наследниците ѝ. Корбин се е ангажирал с ренационализацията енергийния, водния и железопътния сектор, както и на пощенската служба Royal Mail, която бе приватизирана през 2013 г. Това може да донесе загуби на някои инвеститори, тъй като правителството би могло да компенсира акционерите на базата на номиналната, а не на пазарната стойност на активите. ЖП компанията на милиардерите Ричард Брансън и Брайън Соутър Virgin Trains, чийто сегашен франчайз за железопътни услуги във Великобритания изтича след шест месеца, все пак не изглежда прекалено притеснена, тъй като обяви планове за нови линии между Ливърпул и Лондон след 2021 г.

Лейбъристите също така планират да изискват от компании с над 250 служители да отделят 10% от акциите си във „фондове за приобщаване“, ръководени от работниците. Партията също така възнамерява да приеме мерки, които да изискват от инвеститорите в недвижими имоти да продават жилища на наемателите им на цени, които потенциално могат да бъдат под пазарните.

Преди две години Макдонъл предизвика опасения с коментари, че партията се подготвя за възможни сценарии като рязко обезценяване на паунда заради изтичане на капитали. Това бе интерпретирано като повишаване на вероятността от въвеждане на капиталов контрол – ограничаване на движението на пари – ако лейбъристите бъдат избрани. В последствие МакДонъл е подчертавал, че партията няма да въвежда подобни мерки, но според Джон Елдър, партньор в консултантската фирма Family Office Advisors, богаташите все по-активно се подготвят да напуснат Великобритания.

Той заявява пред Bloomberg, че през последните 18 месеца някои негови познати супербогати семейства са си отворили банкови сметки на места, които са известни с ниските данъчни изисквания и лесното даване на гражданства, като Португалия, Монако и Малта. Някои дори са започнали да изчисляват колко ще им излиза редовното пътуване с частен самолет до Обединеното кралство, ако се преместят официално в друга държава,

През миналата година Джим Ратклиф, основател на химическия гигант Ineos и най-богатия човек в Обединеното кралство, се премести в Монако, заедно с други двама милиардери от директорския борд на компанията. Но не само Швейцария и Монако се състезават за британските богаташи-изгнаници. Италия също въведе плосък годишен данък от 100 000 евро преди две години, с идеята да привлича богати чужденци. Един от по-известните хора, възползвали се от това е футболистът Кристиано Роналдо, който през миналата година се премести в Торино.

Данъчният съветник Марк Дейвис обяснява, че много от клиентите на фирмата му са от държави, където е имало „крайнолеви“ режими, като например Бразилия, и не смятат, че е честно парите им да бъдат вземани чрез данъци и „раздавани“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар