В категории:България

Йорданка Фандъкова е кандидат за нов мандат

Кметът на столицата ще атакува отново поста, като заяви, че ще заложи „отново на ясен и точен график за работа“. Очаква се до часове кандидатурата си да обяви и Мая Манолова

Снимка: Официален профил във Facebook

Настоящият кмет на София и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова обяви официално, че се включва в надпреварата за нов мандат начело на столицата. Тя обяви кандидатурата си пред журналисти след инспекция на третия лъч на метрото.

“Обещах, че ще кажа моето решение дали ще поискам отново доверието на моите съграждани в началото на септември, вече сме началото. Взех своето решение кандидатирам се за кмет на нашия град. София се развива през последните 10 години не с приказки, а с много работа. Отново ще заложа на ясен и точен график за работа. График, който включва нови проекти, нови идеи с нови хора, нова енергия, защото работата за София трябва да продължи”, обяви Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

Трите основни приоритета на Фандъкова в евентуален четвърти мандат щели да бъдат повече работа в кварталите на столицата, развиването на София като „зелен град“ и дигитализацията.

Часове по-рано ГЕРБ се регистрираха първи в Централната избирателна комисия, както правят на всички избори в последните години.

Така Йорданка Фандъкова става четвъртият официален кандидат за кметския пост в столицата заедно с Борис Бонев, Борислав Игнатов и Радослав Каратанчев.

Фандъкова е кмет на София от 2009-та година, когато пое поста от Бойко Борисов след парламентарните избори, с които започна първия мандат на Борисов като премиер. Тя спечели частичните местни избори с 66.23% от гласовете. Последваха още две нейни избори победи на първи тур – през 2011 (53.31%) и през 2015-та година. На последните избори преди 4 години тя спечели 60.17% от гласовете, далеч пред втория Вили Лилков – кандидат Реформаторския блок, който остана втори с 9.62% подкрепа.

Очаква се до дни кандидатурата си да обяви и омбудсманът Мая Манолова. Тя ще бъде издигната от инициативен комитет, а не от БСП, по примера по който партията на Корнелия Нинова действа на президентските избори. По информация на „Барикада“, Манолова първо ще бъде подкрепена от по-малки формации от десния спектър на политическото пространство, а накрая – и от БСП.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар