В категории:Латинска Америка / Свят

Хондурас въстана

Към протестите срещу приватизациите в здравеопазването и образованието в централномериканската република се присъединиха полицаите и водачите на тежкотоварни камиони. Пътни блокади, палежи, сблъсъци съпровождат исканията за оставка на клеймения като диктатор президент Хуан Орландо Ернандес

Пътни блокади и огньове по улиците на хондураската столица Тегусигалпа. Снимка: El Heraldo

В масовите демонстрации, които разтърсват Хондурас вече трети месец, настъпи ескалация, която опозицията вече определя като всенародно въстание. Към неспиращите още от април протести срещу декретите за приватизации в здравеопазването и образованието, налагани от непопулярния десен президент Хуан Орландо Ернандес (наричан ХОЕ), се присъединиха също елитни полицeйски части за борба с безредиците, както и шофьори на тежкотоварни камиони.

Полицаите негодуват заради ниските си заплати и лошата си екипировка и обявиха, че няма да се противопоставят на протестиращите, чиито искания смятат за справедливи. Водачите на камиони пък са възмутени от високите такси и спряха да извършват превози и доставки на стоки от първа необходимост и горива, като същевременно се включиха с машините си в пътните блокади. Това подсили и без това растящия хаос, тъй като спря зареждането на супермаркети и бензиностанции, а част от населението взе да разграбва останалите тук и там стоки.

Блокада на пътен възел в Хондурас. Снимка: TeleSur

Наред с подпалването на автомобилни гуми по блокираните кръстовища се извършват и други палежи, нападения, сблъсъци. Опозиционни дейци и организатори на протестите от Платформата за защита на здравеопазването и образованието алармират, че прилаганото насилие и криминалните актове най-вероятно са дело на провокатори, целящи да дискредитират протестите. Срещу демонстрантите се и стреля – не е ясно от кого, след като полицаите изрично декларираха, че не прибягват вече към такива действия, а са на страната на протестиращите. Вече има двама убити при такава стрелба и над 20 ранени.

Официалните власти оповестиха, че в лагера на протеста са преминали само 10% от полицаите, а и армията е запазила лоялността си към президента ХОЕ. Държавният глава вече нареди на военните да излязат на улицата срещу демонстрантите вместо полицаите.

Обществото негодува срещу неговото управление още от 2017-та, когато бе избран за втори мандат с драстични изборни манипулации и измами. Оттогава опозицията не го нарича иначе, освен „диктатор”, и си е поставила за главна цел свалянето му. Най-активна по тази линия е формацията „Свобода и обновление” на бившия президент Мануел Селая, който през 2009 г. беше свален с провокиран от САЩ военен преврат. Това стана веднага, след като Селая изрази готовност да присъедини Хондурас към страните от групата ALBA, оглавявана по онова време от днес вече покойния венесуелски президент Уго Чавес.

Интересното е, че формалният повод за преврата срещу Селая преди 10 години бе, че той се канеше да организира референдум (!) по въпроса дали президентът да не получи право за преизбиране на втори последователен мандат – защото конституцията на допуска два мандата един след друг за едно и също лице. А ХОЕ си се преизбра през2017-та без никакви референдуми или други демократични глезотии, а само с поредния от любимите си декрети. Освен това според опозицията е имало и откровено подправяне на резултатите.

Сега Селая открито зове всички недоволни от ХОЕ да излизат на улицата и да се вливат във въстанието срещу управлението му.

Президентът Хуан Орландо Ернандес, наричан ХОЕ. Снимка: TeleSur

На ХОЕ изненадващо му се отвори и втори фронт. И то не откъде да е, а откъм САЩ – страната, към която винаги е бил подчертано лоялен, и която е струпала в Хондурас най-много свои военни бази в Централна Америка. Разбра се, че американската служба за борба с наркотрафика DEA е взела на мушката си ХОЕ и дори най-малко от 2013 г. го е включила сред разследваните от нея лица. Това стана ясно от съобщения на Асошиейтет прес по повод предварителни гледания на делото пак за наркотрафик, заведено в САЩ срещу президентския брат Хуан Антонио Ернандес.

На Вашингтон му трябва стабилен Хондурас, а ХОЕ съвсем очевидно няма сили да осигури такава екстра. Напротив, под негово управление страната стана и водещ „производител” на мигранти, които бягат от бедността и беззаконието в нея към мексиканско-американската граница, устремени да влязат в САЩ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар