Защо пламна посолството на САЩ в Тегусигалпа

Хондурас е разтресен от масова национална стачка на преподаватели и медици срещу планирани от президента орязвания и приватизации в образованието и здравеопазването. Организаторите алармират, че хвърлянето на подпалени гуми пред входа на американската легация е провокация, за да се изкарат протестиращите терористи

Пламъци и пушек се издигат от нахвърлени пред входа в оградата около американското посолство в Тегусигалпа подпалени автомобилни гуми. Снимка: El Heraldo

Най-пълната с американски военни бази централноамериканска държава – Хондурас, преживява дни на остро вътрешно напрежение покрай започналата на 30 май национална стачка на преподаватели и медици. Стачката е срещу два внесени в парламента за ратификация президентски декрета за орязвания и приватизации в образованието и здравеопазването.

Едва ли обаче световните медии щяха да ѝ обърнат внимание, ако насред развихрилите се протести не се стигна и до хвърляне от маскирани лица на горящи автомобилни гуми пред входа на американското посолство в столицата Тегусигалпа.

Неизвестни маскирани лица хвърлят нови гуми към вече подпалените пред вратата на американското посолство в Тегусигалпа. Снимка: Resumen Latinoamericano

Така пламна и самият вход, като пламъците бяха потушени след намесата на полицаи и пожарникари. Но преди това имаше време да се направят многбройни впечатляващи кадри, които бързо бяха тиражирани по света.

Журналисти снимат горящия вход в оградата около американското посолство в хондураската столица. Снимка: El Heraldo

Трябва да се поясни, че става дума за укрепената врата в масивната ограда, заобикаляща самата сграда на посолството. Вратата е метална и не е пострадала сериозно от огъня.

Пожарникари около вратата на американското посолство след потушаване на огъня. Снимка: El Heraldo

Не е ясно кои точно са хората, извършили палежа. Организаторите на стачката и опозицията са категорични, че става дума за провокация, която да представи протестиращите като терористи и да даде повод на правителството за репресии. Бившият президент на Хондурас – сваленият от проамерикански военен преврат през 2009 г. Хосе Мануел Селая, написа в Туитър по този повод: „Това е груба тактика на правителството на ХОЕ (Хуан Орландо Ернандес, настоящият президент – б.р.) в съучастничество с хора от посолството (на САЩ – б.р.), за да генерират терор, да демобилизират протеста, да репресират и да приложат антитерористичния закон. Това е постановка. Смятат, че сме малоумници като тях”.

Сегашните протести в Хондурас са продължение на дълго тлеещ конфликт. Оспорваните президентски декрети веднъж вече увиснаха без ратификация, когато в края на април срещу тях се надигна първата голяма вълна от демонстрации, в резултат на което депутатите отложиха решението. Оттогава общественото напрежение по въпроса не е стихвало и практически вече над месец Хондурас живее в условията на вътрешен сблъсък.

Новата ескалация започна с решението за старт на сегашната национална стачка на 30 май в отговор на отново задвижените ден по-рано парламентарни процедури около декретите.

В протестите участват и четирите най-големи университета в страната, заедно с техните студенти и преподаватели. Демонстрантите организират масови шествия и митинги из столицата и други градове, препречват транспортни възли, магистрали и мостове, а полицията прилага силови действия срещу тях, за да пробие блокадите. Разгарят се сблъсъци, в които има вече десетки ранени.

Участниците в стачката в Хондурас блокират пътни артерии и мостове, а полицията ги атакува, за да пазкъса блокадите. Снимка: EFE

Дясното и проамериканско правителство на президента Хуан Орландо Ернандес от Националната партия уверява, че предлаганите реформи са за подобрение на двете ключови социални сфери и че няма да се прибягва до масови уволнения. Но протестиращите не вярват, защото в администрациите и на двата сектора вече се извършва замяна на досегашните притежаващи специализирана подготовка служители с нови лица от актива на Националната партия.

Освен това цялостната политика на Хуан Орландо Ернандес, който кара вече втори мандат на власт от 2014 г. насам, показва трайно свиване на държавните инвестиции в образованието и здравеопазването. Ако през 2010 г. правителството е влагало 32,9% от бюджета в образованието, то през 2019 г. разходите вече възлизат на 19,9%. В здравеопазването съответно през 2010-та са били влагани 14,3% бюджетни средства, а през 2019-та – 9,7%.

Резултатът е, че училищната инфраструктура е в разруха, а в болниците липсват елементарни медикаменти и хирургически инструменти.

Участничка в протести в спор с полицейска верига. Снимка: EFE

Протестиращите настояват за оставката на Хуан Орландо Ернандес, когото съкратено наричат ХОЕ и клеймят като диктатор. По начало още избирането му за втори мандат през 2017 г. предизвика остро отхвърляне сред голяма част от обществото поради сериозни подозрения за изборни измами и манипулации. При сегашните демонстрации един от най-често повтаряните лозунги е, че „диктатурата ще падне”.

Организаторите на стачката постоянно предупреждават, че в редиците на демонстрациите се промъкват провокатори, които съзнателно предизвикват сблъсъци с полицията или палят полицейски коли и обществени сгради, като така компрометират цялото протестно движение и оправдават правителствените репресии.

В петък, на 31 май, посолството на САЩ в Тегусигалпа излезе със свой апел „към всички хондурасци да се въздържат от насилствени действия” и подчерта: „Изтъкваме необходимостта да решите вашите различия по мирен начин и с уважение към обществения ред”.

Малко след това хвърлените пред входа на американското посолство пламтящи автомобилни гуми родиха „световна новина”…

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар