Норвегия посредничи за диалог между Гуайдо и Мадуро

Пратеници на двата противостоящи си венесуелски лагера са в Осло за проучване на възможности за изход от кризата в страната си. Междувременно представители и на европейската Контактна група отиват в Каракас със същата мисия

Ще се установи ли диалог между Хуан Гуайдо и Николас Мадуро? Снимка: Infobae
Ще се установи ли диалог между Хуан Гуайдо и Николас Мадуро? Снимка: Infobae

Норвежкото външно министерство посредничи в търсенето на диалог за решаване на кризата във Венесуела чрез серия от срещи, провеждани в Осло с пратеници на двата враждуващи лагера в тази страна – на президента Николас Мадуро и на опозиционния водач Хуан Гуайдо. За това съобщават редица венесуелски и испански медии.

Сред представителите на Мадуро в Осло са такива авторитетни фигури като министърът на информацията Хорхе Родригес и губернаторът на щата Миранда – Ектор Родригес. В „отбора” на Гуайдо е заместникът му в Националното събрание Сталин Гонсалес и депутатите Херардо Блиде и Фернандо Мартонес Мотола. Испанският в. „Ел Паис” се позовава на „поне три източника”, според които разговорите са „проучвателни”. Целта им била да се изработи примерен дневен ред за конкретно обсъждане, както и работна методология.

Разговорите се водят поотделно с двете групи, като се подчертава, че те не са сядали на обща маса за преговори. Уточнението се прави очевидно по искане на Гуайдо и приближените му, които нееднократно гръмко са декларирали, че никакъв диалог с „узурпатора” Мадуро не може да има.

Вестта вече предизвика негативни реакции в някои по-радикални сектори на венесуелската опозиция. Такъв е случаят с Хулио Борхес, бивш председател на Националното събрание (този пост в момента се заема от Гуайдо) от партията „Първо справедливостта”, който е емигрант в Колумбия. Той написа в Туитър, че е бил неприятно изненадан да научи за инициативата от медиите.

През януари 2018 г. тъкмо Борхес водеше опозиционната делегация на преговорите в Доминиканската република. И пак той в последния момент, след позвъняване от тогавашния държавен секретар на САЩ Рекс Тилерсън, отказа да подпише подготвеното с посредничеството на бившия испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро споразумение с правителството на Мадуро. Споразумението осигуряваше гаранции за участието на опозицията в президентските избори, състояли през май същата година, спечелени от Мадуро и сега непризнавани от същите тези опозиционни среди.

От своя страна Мадуро не е спирал да повтаря призивите си за възстановяване на вътрешнополитически диалог, който единствен може да доведе до мирно решение на кризата.

В консултациите за такъв диалог, водени в момента в Норвегия, норвежките посредници се опитват да намерят компромисни точки за контакт между двата противостоящи си венесуелски лагери. Става ясно, че сегашните срещи в Осло са продължение на дълъг процес с норвежко участие, който тече от месеци. „Ел Паис” припомня и норвежкия принос за сключването на мирното споразумение в Колумбия между правителството и партизаните от FARC.

Успоредно с това усилия за изграждане на вътрешен венесуелски диалог полага и Контактната група, създадена от ЕС. Нейни представители пристигат днес в Каракас и ще водят в течение на два дни своите консултационни срещи и с правителството на Мадуро, и с кръга около Гуайдо. Самият Гуайдо потвърди в Туитър за наличието на чуждестранни посреднически усилия, като освен Норвегия и Контактната група на ЕС спомена също Обединеното кралство и Канада. „Ел Паис” пък сочи, че след неуспелия опит за преврат, който Гуайдо предприе на 30 април, е имало и среща между представители на правителството на Мадуро и специалния пратеник на Белия дом за Венесуела Елиът Ейбрамс.

Днес стана известно решението на правителството на САЩ да забрани всякакви авиополети за и от Венесуела, защото обстановката в тази страна създавала „застрашаване на сигурността“ на въздушния транспорт.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар