В категории:Свят

Демократите са използвали Киев, за да търсят мръсотия за Тръмп през 2016 г.

Днес украинското посолство в САЩ твърди, че е запазило неутралитет по време на предизборната кампания, но по всичко изглежда, че е помагало ентусиазирано на кампанията на Клинтън

Кампанията на Хилари Клинтън също не се е свенила да прибягва до услугите на външни сили, за да търси компромати за опонента.

Джон Соломон, The Hill

Провалилите се опити на Демократическата партия да свърже Доналд Тръмп с руските опити за намеса в изборите през 2016 г. все повече се превръщат в бумеранг, чийто път обратно към демократите минава през Украйна. Трупат все повече доказателства, че от Киев е било искано да помогне на Хилари Клинтън и че украинските власти са се опитвали да услужат.

В най-подробното описание на случилото се досега украинското посолство във Вашингтон заявява, че по време на предизборната кампания през 2016 г. представител на Националния комитет на Демократическата партия (DNC) се е опитал да намери компрометираща информация за ръководителя на кампанията на Тръмп и дори е поискал помощ директно от президента Порошенко.

В писмен отговор на въпроси на The Hill, послaник Валерий Чали заявява, че наетата от DNC Александра Чалупа е търсила информация от украинските власти относно дейността на Пол Манафорт в страната. По-късно Чалупа се е опитала да уреди изява на украинския президент Петро Порошенко, който да говори публично за руските връзки на Манафорт по време на визитата си в САЩ през 2016 г. Според посланик Чали, по време на тези контакти през 2016 г. дипломатическата мисия е познавала Чалупа само като украино-американски активистка и чак по-късно е научила за връзките ѝ с Националния комитет на Демократическата партия. По думите му, посолството е сметнало нейните искания за неуместно подстрекаване към намеса в изборите в САЩ.

“Посолството контактуваше с госпожица Чалупа покрай ангажиментите ѝ с украинската и други диаспори във Вашингтон, а не в капацитета ѝ на представител на DNC. Ние научихме за тези ѝ връзки по-късно. Бяхме изненадани от интереса на Александра към случая на Пол Манафорт. Това бе нейна лична кауза. Представителите на посолството недвусмислено отказаха да бъдат въвлечени по какъвто и да е начин, защото ние сме убедени, че това е стриктно вътрешен въпрос за САЩ”, уверява Чали. “Подхвърляните от Александра идеи бяха свързани с това на член на Конгреса да се предостави информация, която да послужи за привикване на Манафорт за разпит, или да се уреди разследващ журналист да зададе на президента Порошенко въпрос за Манафорт по време на пресконференция във Вашингтон”, обяснява посланикът.

Чалупа не е отговорила на зададените ѝ от The Hill въпроси. Писменото изявление на Чали обаче представлява най-директното признание от страна на Украйна, че американци, свързани с Демократическата партия, са искали помощ от Киев за изборите през 2016 г. Отговорите на посланика също така потвърждават основните точни в посветеният на темата репортаж на Politico от януари 2017 г. Според цитатите в статията на Politico обаче, по онова време посолството е отричало да става дума за намеса в изборите и е заявявало, че контактите с Чалупа са били свързани основно с организирането на събитие в чест на жените-лидери.

Новите изявления на посолството идват няколко месеца след като украинският съд постанови, че Националното антикорупционно бюро, което има тесни връзки с посолството на САЩ в Киев, както и депутатът Сергий Лещенко, са се намесили неправомерно в американските президентски избори като са публикували документи, свързани с Манафорт.

Новите признания и свидетелства подсказват, че украинските усилия да повлияят на изборите в САЩ са имали директна връзка с хора във Вашингтон. Нели Ор, съпруга на високопоставения представител на правосъдното министерство на САЩ Брус Ор, призна по време на изслушване пред Конгреса, че докато е работела за наетата от Клинтън фирма Fusion GPS, се е занимавала с това да разследва връзките на Тръмп и Манафорт с Русия. Тогава е научила че украинския депутат Лещенко осигурява информация за Fusion GPS. Компанията също така е плащала на британския бивш разузнавач Кристофър Стийл. Изготвеното от него анти-Тръмп “досие” бе използвано от ФБР като аргумент за следенето на съветника на кампанията на Тръмп Картър Пейдж.

В добавка към това през януари 2016 г. Белият дом кани на среща представители на украинските правоприлагащи органи. Това се случва в момент, в който Тръмп вече се очертава като сериозен, макар и неочакван претендент за президентския пост. По време на срещата САЩ иска от Украйна да помогне за разследването на Манафорт. Това дава началото на серия събития, довели до изтичането на документите за Манафорт през май 2016 г.

Контактите на DNC с украинското посолство добавят допълнително измерение към историята. Фирмата на Чалупа – Chalupa & Associates, е получила 71 918 долара от Демократическата партия по време на кампанията през 2016 г. Засега остава спорно как украинското посолство е отговорило на опитите на Чалупа да изрови мръсотии за Тръмп и Манафорт. Посланик Чали настоява, че исканията за такава информация са отхвърлени. “Никакви документи, свързани с кампанията на Тръмп или с лица, свързани с кампанията, не са били предоставяни на госпожица Чалупа или DNC – нито от самото посолство, нито посредством него. Изобщо не е била обсъждана размяна на документи”.

Но Андрий Телиженко, който е бил част от екипа на Чали от декември 2015 г. до юни 2016 г., заявява, че е бил инструктиран от посланика и неговия първи заместник да се срещне с Чалупа през март 2016 г. и да събере каквато мръсотия има в украинските държавни документи за Тръмп и Манафорт. По думите на Телиженко, послaник Чали и заместникът му са представили Чалупа като “човек, който работи за DNC и се опитва да подсигури победата на Клинтън”.

По време на обяд във вашингтонски ресторант Чалупа е заявила директно на Телиженко, че се надява украинците да предоставят исканото от DNC за кампанията на Клинтън. “Тя каза, че DNC иска да събере доказателства, че Тръмп, неговият бизнес и Манафорт са руски активи, работещи за ощетяване на САЩ и заговорничещи с Путин против интересите на страната. Тя посочи, че ако намерим такива доказателства, те ще бъдат представени пред Конгреса през септември като аргумент, че Тръмп трябва да бъде изваден от бюлетината и да не се допуска до изборите”, спомня си Телиженко. Той казва също, че след срещата е започнал да се притеснява дали е законно да използва ресурсите на държавата си, за да помага на една политическа партия в САЩ, но е продължил да изпълнява заданието.

Телиженко заявява, че докато е изпълнявал поръчката, е открил, че Fusion GPS душат около Украйна и търсят подобна информация. Тогава той е останал с впечатление, че те също работят по поръчка на демократите.

Като бивш сътрудник в службата на главния прокурор в Киев Телиженко е използвал контактите си сред разузнавателните служби, полицията и прокурорите в страната, за да получи информация, свързващи руснаци с бизнес сделките с недвижими имоти на Тръмп в чужбина. Телиженко заявява, че не е искал да предостави събраните така материали директно на Чалупа, поради което ги е дал на посланик Чали: “Казах му че това, което правим е незаконно, че е неетично дипломати да се занимават с такива неща”. По думите му, посланикът е заявил, че ще се занимае лично с въпроса, след което е продължил да търси компромати за Тръмп, използвайки други канали.

Според Телиженко, началниците му също така са го инструктирали да се срещне с американски журналист, разследващ връзките на Манафорт с Украйна. Около месец по-късно отношенията му с посланика се влошили и пред юни 2016 г. му е било наредено да се върне в Украйна. Според разказа му, там той е споделил притесненията си за дейността на посолството със службата на главния прокурор и хора от администрацията на Порошенко. “Всички вече знаеха какво се случва и ми заявиха, че това е одобрено на най-високо ниво”. Телиженко казва, че не знае със сигурност дали събраната от него информация е предоставена на Чалупа, DNC или кампанията на Клинтън.

Междувременно Чалупа е продължила да се опитва да докаже, че Манафорт и Тръмп са свързани с Русия. През април 2016 г. тя е отчела пред DNC, че е присъствала на международен симпозиум, където се е срещнала с 68 украински журналисти и е разговаряла с тях за Манафорт. Чалупа също така отбелязва, че е поканила американския репортер Майкъл Исакофф да говори заедно с нея. Исакофф е автор на някои от основните статии, опитващи се да свържат Манафорт с Украйна и Тръмп с Русия. По-късно той написа цяла книга, според която е имало заговор между Русия и Тръмп. “Идва още много информация” заявява Чалупа в писмо до висш служител от DNC на 3 май 2016 г., в което описва усилията си да образова украинските журналисти и Исакофф относно Манафорт.

В писмото тя уточнява: “Ще ти кажа повече на живо утре, тъй като има нещо голямо за Тръмп, за което ти и Лорън трябва да знаете, и което ще удари до няколко седмици”. По малко от месец по-късно в Украйна е обявено откриването на “черно тефтерче”,  съдържащо информация за плащания, направени към Манафорт. Това го принуждава да подаде оставка като председател на кампанията на Тръмп, а в последствие бе съден за неправомерно чуждестранно лобиране.

Представители на DNC са заявявали в миналото, че усилията на Чалупа са били нейна лична инициатива, а не официална поръчка от партията. Но имейлът на Чалупа от май 2016 г. ясно показва, че тя информира висш служител на партийната администрация за това, че “рови около Манафорт”. Тя също така изказва подозрение, че някой се опитва да хакне нейния имейл акаунт.

През годините посланик Чали се е опитвал да представя дейността си по време на кампанията през 2016 г. като неутрална. През август 2016 г. обаче той предизвиква учудване сред дипломатическите среди като публикува в The Hill коментар, критикуваш Тръмп за изказванията му относно Русия. “Коментарите на Тръмп пращат погрешно послания към света”, декларира Чали още в заглавието на статията.

Сега Чали заявява, че е написал статията, защото редакторите на изданието са настояли да изрази вижданията си. Украинското посолство също така признава, че месец след излизането на публикацията, Порошенко се е срещнал с кандидатката Клинтън по време на визита в Ню Йорк. Според посланика, президентът е поискал такава среща и с Тръмп, но такава не е била организирана.

Макар че Чали и Телиженко твърдят различни неща за това как са реагирали украинските власти на искането на Чалупа, и двамата в крайна сметка потвърждават, че човек, работещ за Националния комитет на Демократическата партия, е искал от правителството им да помогне за намирането на компрометираща информация за Тръмп, която да повлияе на изборите.

Демократическата партия прекара над две години в промотиране на вече опроверганата теза, че Тръмп е заговорничел с Русия за да манипулира изборите през 2016 г. На този фон изясняващите се разкази за дейността на украинското посолство във Вашингтон започват да се усещат като бързо завръщащ се политически бумеранг.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар