В категории:България

Президент, управляващи и опозиция не се разбраха нищо за антикорупцията

Обичайната безплодна говорилня се пренесе от парламента в Консултативния съвет по национална сигурност

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Консултативният съвет за национална сигурност към президента Румен Радев, свикан извънредно заради „Апартаментгейт“ и противодействието на корупцията по високите етажи на властта, завърши без обща декларация на държавния глава и политическите сили.

Практиката мнозинството от присъстващите да се обединяват около компромисен текст, който да обобщи позициите и взетите решения, беше нарушена и Румен Радев излезе пред медиите в президенството сам, а част от политическите лидери коментираха проведеното заседание на КСНС извън сградата.

От срещата отсъстваха както председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, така и неговият заместник Антон Славчев. В изявлението си пред медиите Радев обясни, че след като е свалил политическото си доверие от Георгиев, е поканил Славчев, но буквално в същия ден са излезли медийни разкрития и за него, поради което покана е била оттеглена.

„В хода на дискусиите на съвета предложих проект на становище. Това становище не се прие от участниците в съвета в мнозинство. Имахме разминавания основно във въпросите – какви са измеренията на корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е борбата с нея на този етап и, разбира се, предложенията за решения“, каза Румен Радев в изявлението си след заседанието.

Разминаване имало в оценката за ефективността на Антикорупционната комисия и доколко Народното събрание осъществява ефективен и реален контрол върху работата на тази комисия, оповести Радев. Имало и разминаване в оценката за ефективността на нормативната база, която според президента „не предполага ефективно противодействие на корупцията по високите етажи на властта“.

Радев заяви, че „липсва реален, ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ“, а това било очевидно още от начина, по който е било избрано ръководството на тази комисия. „На безочието на определени политици и на ширещата се демонстрация и чувство за безнаказаност трябва да се сложи край. Защото усещането за безнаказаност на най-високо ниво се превръща в стандарт за администрацията на по-ниски нива и по провинцията, където е твърде вероятно да се дублират скандалите, които текат в момента в столицата“, коментира президентът.

„Апараментгейт“ не може да се лекува с оставки. Оставките могат да бъдат достатъчни за партиите, но те не могат и не трябва да бъдат достатъчни за държавата. Вече ясно заявих, че ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат своите политиците да живеят само от заплата, а за да стане това, са нужни решителни и безкомпромисни действия по разкриване и разследване на корупцията, по проверка на съответствие на доходите, по отнемане на незаконно придобитото имущество  – особено важно, по наказателно преследване и ефективни присъди.

Най-вероятно е вярно това, което се шири в общественото пространство – че „Апартаментгейт“ е само върхът на айсберга на истинската корупция. В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки.

Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. И всичко това на фона на обидни, на унизителни пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система.

Според мен е налице растяща криза в доверието. Тази криза или ще бъде преодоляна с енергични мерки на съответните оторизирани органи и държавни институции, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започнат да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се, или тази криза в доверието ще се задълбочи и ще доведе до пълна загуба на легитимност и непредсказуеми последици.

Затова призовах всички участници в КСНС – на Народното събрание, на правителството, на оторизираните органи – нямаме време! Трябва да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност и тази държавност е на място. И всеки един, независимо каква позиция заема в държавата – от президент, министър-председател, министри, магистрати до всички, които заемат държавни позиции, носят еднаква отговорност.

Искам да благодаря на няколкото медии, които започнаха процеса по изобличаване, и които не спират да търсят истината. Искам да призова българите към нетърпимост и непримиримост към всички прояви на корупция и към бездействието на държавните институции“.

За липсата на консенсус първи съобщи лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки, според когото е бил направен „грозен опит президентската институция да бъде употребена като PR фирма на БСП и на самия президент като личен PR консултант на Корнелия Нинова“. Това довело на липсата на резултат от заседанието, тъй като в проекта за обща декларация, според Марешки, били вкарани текстове, които „пряко щяха да помогнат на БСП на предстоящите евроизбори“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналистите, че единствено тя е подкрепила предложената декларация. Поради липса на подкрепа от който и да било друг от присъстващите, съветът завършил без обща позиция. „Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти – няма проблем, институциите работят, а отговорността е понесена с политическите оставки и управляващите имат воля да се борят с корупцията. Това е бранене на статуквото в кръгова отбрана“, коментира Нинова.

Тя съобщи, че нито едно от нейните три предложения, представени още преди началото на заседанието, не е било прието.

„На заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност не бе прието да има нов антикорупционен закон или да се направят поправки в настоящия. Управляващите смятат, че той е добър, работи и тепърва трябва да се направи анализ за въздействие. На второто ми предложение за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, премиерът арогантно ме препрати към Румъния, за да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там“.

Нинова обяви, че по време на заседанието са се чули обвинения към медиите, а също така и реплики, че политиците са подкарани един по един и трябва да се пазят взаимно. Тя обаче не пожела да оповести авторите на тези изказвания.

По-късно депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Емил Христов отрече, че медиите са били обвинявани за каквото и да било. Той посочи, че предложената от президента декларация просто е нямало как да бъде подкрепена заради наличието в нея на твърдението, че „държавата е абдикирала“. По думите му, чрез декларацията се е предлагало „всички, които заемат висши длъжности едва ли не да се чувстват виновни затова, че са на тези длъжности“.

„Беше поставен въпросът дали само една година да бъдат те под контрол. Тогава запитахме колко години трябва да бъдем под контрол, трябва ли да се разследват децата и внуците ни. Това мисля, че беше прекалено, затова се обединихме около становището да няма някаква декларация. Не мога да кажа, че държавата я няма. Дадох пример за това, че полицията работи. И прокуратурата работи, и НАП работи. Ние можем всеки ден да видим какво правят тези хора и изведнъж да приемем тук на КСНС, че държавата е абдикирала и не работи, това не може да го допускаме“, допълни Христов, цитиран от „Фокус“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че управляващите са показали „политическа воля и морал за борба с корупцията“, но декларацията, предложена от президента, е съдържала „внушения, което не кореспондират с реалностите“. Вместо това, изречения в нея по-скоро отговаряли на „нечии политически интереси“. Тя обаче отрече, че президентът е бил бламиран и каза, че ако от ГЕРБ са искали това, нямало да се явят на заседанието. Дариткова призова БСП, ако имат законодателни инициативи, да се върнат в парламента.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар