В категории:Европа / Информации / Свят

Политически гешефти лъснаха върху фасади

Историческите сгради на „Пласа Майор” в Мадрид станаха импровизиран екран за образи, припомнящи корупцията в Народната партия и сговора между социалистите и „Сюдаданос”. Засегнатите реагират гневно, искат разследване кой е поръчителят. Испания е пред избори

Фасадите на площад "Пласа Майор" в Мадрид станаха импровизиран екран за прожектиране на страници от "тефтерчетата на Барсенас", изобличаващи "черната каса" в Народната партия. Снимка: EFE
Фасадите на площад „Пласа Майор“ в Мадрид станаха импровизиран екран за прожектиране на страници от „тефтерчетата на Барсенас“, изобличаващи „черната каса“ в Народната партия. Снимка: EFE

Два часа в съботната вечер на 6 април – от 21 до 23 часа, върху историческите фасади на прочутия площад в Мадрид „Пласа Майор” бяха прожектирани кадри, припомнящи компрометиращи обстоятелства около трите основни партии на статуквото в Испания – Народната партия (НП), Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) и „Сюдаданос”.

Образите, свързани с Народната партия, възпроизвеждаха страници от нашумелите „тефтерчета” на бившия ѝ ковчежник Луис Барсенас, които сочат, че НП години наред е поддържала „черна каса”, облагодетелстваща ръководните ѝ дейци, включително бившия премиер Мариано Рахой. „Тефтерчетата” на Барсенас излязоха на бял свят с публикации в испанските медии през 2013 г. и оттогава се водят следствия и дела, без досега да има осъдени. Излъчените в съботната вечер кадри от тези документи вървяха под надписа „Дано не се върнат“.

Другите прожектирани образи снощи на „Пласа Майор” са стискащите ръцете си лидери на ИСРП Педро Санчес и на „Сюдаданос” Алберт Ривера. Кадърът бе излъчен с надпис „Но не приемай и сговор”. Препратката е към пакта, който сключиха Санчес и Ривера през 2016 г., пренебрегвайки основни идейни различия между двете партии.

"Но не приемай и сговор" бе надписът над другия излъчен кадър–как си стискат ръцете лидерите на социалистите Педро Санчес и на "Сюдаданос" Алберт Ривера. Снимка: EFE
„Но не приемай и сговор“ бе надписът над другия излъчен кадър – как си стискат ръцете лидерите на социалистите Педро Санчес и на „Сюдаданос“ Алберт Ривера. Снимка: EFE

Излъчванията на образите са били осъществени от специализирана фирма, наета от политическа партия. Но коя именно е партията, от фирмата отказаха да съобщят.

Първите гневни реакции дойдоха още същата вечер от страна на кандидата на Народната партия за кметския пост в Мадрид на местните избори на 26 май Хосе Луис Мартинес Алмейда и от кандидатиращата се от същата партия за ръководител на правителството на автономната мадридска община Исабел Диас Аюсо.

Мартинес Алмейда настоя кметицата на столицата Мануела Кармена, избрана на предишните избори през 2015 г. с подкрепата на „Подемос”, да даде незабавно обяснения. От пресслужбата на Кармена обаче не излязоха с никакъв коментар.

Диас Аюсо пък натякна, че и Народната партия можела да извади компрометиращи данни за управлението на Мадрид, но обществените пространства и медии не бивало да се използват срещу политически противници.

В течение на неделния ден се разбра, че зад нашумялата прожекция на „Пласа Майор“ стои „Подемос“, тъй като партията започна да пуска в своя туитър отделни плакати за различни политици от Народната партия и за техните сметки в „черната каса“ на Барсенас със същия надпис като от площада – „Дано не се върнат“.

Реакцията от екипа на кандидата на НП Мартинес Алмейда дойде през WatsAp и натякна: „Ако те („Подемос“ – б.р.) повтарят толкова „Дано не се върнат“, ние тогава ще кажем „Дано не идват“, да не идва този език на омразата в Мадрид, да не идва радикалната популистка левица и да лъже отново мадридчани“. В изявлението се изтъква също, че ще бъде внесена жалба пред Изборния съвет на Мадрид.

Индиректни порицания към акцията на „Подемос“, но без да ги споменава, отправи и кандидат-кметицата на „Сюдаданос“ Бегония Виясис, според която не бивало да се използват за предизборни цели исторически паметници като „Пласа Майор“.

Вестник „Ел Паис” напомня, че член 53 на закона за изборния режим забранява предизборна реклама или пропаганда между датата на насрочване на избори и същинското начало на предизборната кампания. Испания е в навечерието на гласуване за нов парламент, насрочено за 28 април, и на местни и европейски избори, които ще се състоят едновременно на 26 май.

Водейки се от споменатия член 53, Изборният съвет в Мадрид разпореди през деня в събота демонтирането на билборд на „Сюдаданос“, насочен срещу соцлидера Педро Санчес. В случая с прожекцията на „Пласа Майор“ обаче е трудно да се реагира, защото при нея не е обозначено авторство на политическа сила.

Телевизиите намират как да заобикалят закона като напоследък не спират да канят политическите лидери в кулинарни и семейни предавания, за да си говорят уж само за кухненски рецепти и отглеждане на деца.

Междувременно в Испания вървят шумни разкрития от официално разследване за полицейска операция по злепоставяне на „Подемос”, осъществявана по времето на премиера на НП Мариано Рахой с участието на услужливата към полицейски поръчки медия „Okdiario”. Този случай и прожекцията от „Пласа Майор” смеси в свой туит още снощи един от основателите на „Подемос” – Хуан Карлос Монедеро. Коментирайки популярна телевизионна програма, той написа, че в нея може да бъде видян „корумпирания” собственик на „Okdiario”, но не и „площад „Пласа Майор”, който крещи истината”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар