В категории:България

Благодетели на кредит

Община Бургас може да загуби стадиона на ,,Черноморец“, след като дълго време клубът бе „спасяван“ чрез… заеми към основния си „спонсор“. Много други отбори също са ,,спонсорирани“ по този начин

Апетитният стадион. Снимка: сайт на ,,Черноморец“

Симптоматичен скандал набира скорост в Бургас. На пръв поглед той изглежда футболен, но е част от доста по-обширна тема. Става дума за някои ,,бизнес практики“, чрез които уж щедри благодетели може да източат дружества. А и да отмъкват публична собственост.

Скандалът касае футболен клуб ,,Черноморец“. Той е пред обявяване в несъстоятелност. А община Бургас е пред риск да загуби 140 декара апетитна площ.

,,Черноморец“ никога не е бил сред най-силните клубове в България, но има богата история и се радва на симпатиите на голяма част от бургазлии. Разполага със стадион и база. През 2006 г. за кретащия финансово клуб се появява благодетел – известният бизнесмен Митко Събев. Трудно може да се каже дали той е имал реално желание да финансира отбора, или е бил подманен по някакъв начин от градските управници (широка практика е общинските власти да приласкават бизнесмени, за да издържат те местния футбол). Така или иначе Събев поема ,,Черноморец“, афишират се грандиозни планове за селекция, успехи, строителство на нов стадион за 500 млн. лв. и т.н.

Нищо такова обаче не се случва. Някъде около 2010 г. се вижда, че клубът харчи доста пари, но определено личи необосновано раздуване на бюджета. И трупане на заеми. Следва логичното – сътресения, скандали, недоволство. Всъщност Събев е влязъл в ,,Черноморец“ чрез смесено дружество с общината, в която тя участва с апорт на стадиона. Бизнесменът пък трябва да осигури кешов капитал. Както ще стане ясно по-късно, съмнително е дали го е внасял. Но пък осигурява текущата издръжка. Любопитно е как. Отговорът – чрез  кредити. Отпускат се заеми от сродни негови  фирми. Така стигаме до днес, когато дружеството е практически във фалит, Инспекцията по труда е внесла иск за около 1 млн. лв. неплатени заплати, а основният му актив е стадионът. Заедно с прилежащите площи имотът е 140 декара. На опашка са наредени и други доста по-големи кредитори от Инспекцията по труда. Основните, според бургаските медии са… две фирми, свързани с Митко Събев. Имат да вземат 12 млн. лв.

Интересното е, че бизнесменът не е отричал финансирането чрез заеми. През 2015 г., когато ,,Черноморец“ вече стабилно затъва, Събев обяснява, че стадионът може да се превърне в разменна монета за удовлетворяване на кредиторите. Той потвърждава, че е заемодател, но подчертава, че ако е искал да прибира активи от клуба, отдавна да го е направил. Медии го питат вярно ли е, че ще се откаже от вземанията си, както по-рано е съобщил кметът Димитър Николов. Събев отговаря, че иска преди това да види програма за развитие на клуба. Обяснява още, че проблемът се крие във факта, че основен акционер в дружеството е общината. Някъде тогава Събев стартира оттеглянето си. Всичко това са стари случки, но са интересни към днешна дата с развитието си – механизмът „кредитен благодетел“ не само е удавил клуба, но сега пред риск е и стадионът.

Темата стана обект на обсъждане в общинския съвет на Бургас тази седмица. Съветници поискаха да узнаят от кмета Николов какво ще се случи с дружеството и стадиона. Градоначалникът не се яви, а прати да се обяснява директора по правните въпроси в общината Златина Георгиева. Тя заяви, че информация за съдебно дело все още нямало официално предоставена. За стадиона пък каза, че тревога не бивало да има, тъй като… имотът бил предназначен единствено за спорт. Колко успокояващо! Това, че Събев може да вземе съоръжението, явно не я притеснява.

Но тревогите, разбира се, са налице, а и делото за несъстоятелност предстои. В него община Бургас вероятно ще се мъчи да докаже, че съакционерът „Петрол холдинг” (на Събев) не е внасял капитал. Това би означавало анулиране на общото дружество, но съдбата на кредитите отново ще е неясна. Местната власт ще поиска и ревизия, за да се види дали дълговете не са трупани умишлено.

Цялата тази тема е доста по-широка, защото ,,Черноморец“ съвсем не е единственият клуб, чието финансово ,,спасяване“ се осъществява под формата на кредити. „То във футбола друга формула няма“, заяви наскоро ,,благодетелят“ Спас Русев, малко преди да напусне ,,Левски“. Клубът бе натрупал заеми към него. От думите на Русев, всъщност, стана ясно, че ,,формулата“ за благодетелство е: „Даваш кредити, после не ги търсиш“. Да, но някои си ги търсят. И ЦСКА бе ,,финансиран“ в годините назад по този начин. Цялата тази схема гарантира възвръщаемост на парите на ,,спонсора“ при действия или бездействия на съответната местна или централна власт (има ли наивници, които си въобразяват, че при ,,Левски“ не е намесен Бойко Борисов?).

А иначе ,,Черноморец“ развива футбол. Деца тренират, играе в трета дивизия. Наскоро се проведе пъстро дерби с ,,Нефтохимик“. Чрез ново дружество клубът се издържа от бившия депутат от Реформаторския блок и зам.-кмет на Бургас Костадин Марков. Няма лошо в това, стига политиката отново да не удави футбола.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар