В категории:Анализи / Икономика

Бюджетът на Тръмп прави всичко наобратно

Президентът на САЩ иска да ореже парите за ефективни и важни социални програми и да харчи повече за неща, които САЩ вече имат в изобилие

Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Ноа Смит, Bloomberg

Предложеният от президента на САЩ Доналд Тръмп бюджет за 2020 г. представлява доста стандартен списък с консервативни приоритети. Тръмп планира да изхарчи повече за военните и охрана на границата и да ореже финансирането на здравеопазването, включително програмите Медикеър и Медикейд, както и социални програми като купоните за храна.

Проблемът с бюджета на Тръмп не е в дефицитите, които ще създаде, макар че те ще са значителни – над 1 трилион долара годишно, или най-малко 5% от брутния вътрешен продукт. Но икономистите като цяло са съгласни, че правителството на САЩ може да се справи с по-голям дълг, тъй като рисковете от по-високи лихви и инфлация изглеждат ниски. Проблемът е в неуместните приоритети на този бюджет: той реже средства от ефективни и важни програми, докато харчи повече за неща, които САЩ вече имат в изобилие.

Бюджетът на Тръмп забавя ръста на помощите по програмата Медикеър,осигуряваща здравно осигуряване за хора над 65 годишна възраст. Част от мерките представляват бюджетни трикове, прехвърлящи разходи от Медикеър към други пера – вероятно с цел да накарат Тръмп да изглежда твърд спрямо разчитащите на социални помощи. Включени са и мерки за контрол на разходите по здравната програма, обмисляни още от администрацията на Барак Обама. Но има и съвсем реални орязвания на обема здравни услуги за възрастните граждани, така че те да плащат повече директно от джобовете си, срещу което ще получават по-малко здравеопазване. Проектобюджетът орязва и различни части от социалните осигуровки, най-вече програмата за обезщетения за инвалидност.

Най-драстичната промяна ще засегне програмата Медикейд, която осигурява здравни осигуровки за 75 млн. американци с ниски доходи. Според закона за достъпно здравеопазване, популярен като “Обамакеър”, покритието на Медикеър бе разширено. Тръмп ще преобърне тази реформа. Предвидените промени също така ще изискват ползващите Медикеър да имат работа, за да получават здравни осигуровки – нещо, което някои щати вече започват да прилагат.

Още по-важно е, че бюджетът на Тръмп променя начина за финансиране на Медикейд, и щатите вече ще получават фиксирани суми от федералното правителство, с които да финансират здравната програма. Това може да позволи на щати, чиито управляващи не подкрепят Медикейд, да харчат по-малко за програмата. Такива неща вече се случиха след като президентът Бил Клинтън реформира финансирането на социални програми по подобен начин.

Тези орязвания на здравеопазването се случва в момент, в който САЩ преживяват безпрецедентна наркотична криза. Масовата употреба на силно пристрастяващи и смъртоносни вещества като хероин и фентанил разрушава цели общности, убива десетки хиляди хора годишно и оставя много други нетрудоспособни. Медикейд е една от най-важните държавни програми за борба с тази епидемия, тъй като увеличава достъпа на пристрастените до лечение. Много от окръзите, гласували за републиканците през 2016 г. имат високи нива на пристрастеност към опиати, което означава, че бюджетът на Тръмп ще ощети непропорционално собствените му избиратели.

Орязването на държавните здравни осигуровки също така вероятно ще покачи общата цена на здравеопазването, тъй като разходите на частните застрахователи обикновено растат по-бързо.

Взети заедно, прокарваните от Тръмп промени в здравеопазването ще понижат значително държавните разходи за най-уязвимите американци – болните, бедните, старите и инвалидите. В съчетание с голямото понижаване на данъците за бизнеса в края на 2017 г., това очертава картина на едно плутократско правителство, решено да изтърбуши федералния бюджет, за да напълни кесиите на вече богатите. Същевременно Тръмп планира увеличаване на разходите за военните, които вече прибират около 4% от БВП. Той настоява да изхарчи милиарди за своята стена по южната граница.

Това понижаване на данъците за богатите и повишаване на вече високи разходи също така прави невъзможно за Тръмп да използва бюджетния дефицит като извинение за орязването на социалните програми. Ако Тръмп беше наистина загрижен за задлъжнялостта на държавата, нямаше да намали приходите като ореже данъците. Всъщност, бюджетът на Тръмп ще увеличи дефицита до над 1 трлн. долара спрямо 779 млрд. през 2018 г. Макар че дори и тези дефицити няма да са достатъчно големи, за да ощетят икономиката, те показват ясно, че Тръмп не е някакъв фискален ястреб, и реже парите за здравеопазване просто защото счита, че болните, инвалидите, бедните и старите не заслужават такава помощ.

Такова ощетяване на американците едва ли ще получи популярна подкрепа. Дори републикаците в Конгреса вероятно ще настояват орязванията да бъдат омекотени. Но в крайна сметка това няма попречи на американците да схванат посланието, че здравеопазването им съвсем не е подсигурено. Гледката как президентът се опитва да подкопае Медикеър и Медикейд ще накара милионите хора, частично или изцяло разчитащи на тези програми, да осъзнаят, че властта може да отнеме осигуровките им във всеки един момент.

Всичко това обаче може да увеличи обществената подкрепа за по-последователна система за управление на здравеопазването, отколкото действащата в момента скърпена и скъпа бъркотия. Мнозинството американци вече подкрепят идеята за национална здравнозастрахователна система с единен платец. Най-популярният план е просто да се позволи на граждани от всички възрасти да използват съществуващата система на Медикеър като се запази и частното покритие. Колкото повече Тръмп подкопава здравните осигуровки на хората, толкова по-скоро ще дойде деня, в който исканията за универсално здравеопазване ще станат непреодолими.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар