В категории:Свят

Протестиращите в Алжир извоюваха частична победа

Под натиска на масовото недоволство 82-годишният президент Бутефлика се отказа да се кандидатира за пети мандат и обеща реформи, но възнамерява да остане на власт поне до 2020 г.

Това бяха най-масовите протести в Алжир от три десетилетия. Снимка: twitter.com/AsaadHannaa

На фона на най-големите граждански протести в Алжир от десетилетия, възрастният и тежко болен президент Абделазиз Бутефлика се отказа от намерението си да да се кандидатира за пети мандат, отложи насрочените за април избори и обеща значими промени в правителството, съобщава Middle East Eye.

Двадесет и четири часа, след като се завърна от лечение в Женева, Бутефлика публикува изявление, с което се опита да покаже, че исканията на стотиците хиляди алжирци, които излязоха да протестират по улиците през последните седмици, са били чути. Заявленията му обаче оставят съмнения, че наистина възнамерява да се вслуша в гражданския гняв.

“Алжир преминава през чувствителен етап в историята си. На 8 март за трети пореден петък в цялата страна се проведоха важни масови демонстрации. Отнасям се с особено разбиране към посланието на младите хора и тяхната мъка и амбиция за собственото им бъдеще, както и за бъдещето на цялата страна”, се казва в изявлението, разпространявано от името на  Бутефлика от държавната новинарска агенция APS.

Президентът също така заявява, че поради възрастта и здравословното му състояние “няма да има пети мандат, и това за мен никога не е било предмет на обсъждане“. Твърдението му обаче противоречи на съобщенията от 3 март, според които се готви кандидатурата му за нов мандат. По онова време 82-годишният Бутефлика все още бе хоспитализиран в Женева, а съобщението за кандидатурата му бе разпространено от негово име от директора на предизборната му кампания Абделгани Заалане.

В новото си изявление Бутефлика обаче заявява, че насрочените за 18 април президентски избори ще бъдат отложени. Вместо това Национална конференция, “представляваща всички течения в обществото”, трябва да представи в края на 2019 г. нова конституция, която да бъде подложена на референдум. От това се разбира, че президентът възнамерява да остане на поста до провеждането на избори, които няма да са през тази година.

През последните дни сред политическите играчи в Алжир се оформи консенсус за отлагане на изборите. За това се обявиха лидерите на няколко основни партии, както и на опозиционното движение „Муватана“. Някои ключови фигури в управлението, включително братът на президента Саид Бутефлика, обсъждат тази възможност още от миналата есен.

Засега обаче няма яснота какви ще са условията на отлагането. Професорът по конституционно право в Алжирския университет Уалид Лагуне коментира в радиоинтервю, че основният закон на страната не включва механизми за отлагане на избори. Той обаче добавя, че в определени политически ситуации “хората на решаващи позиции имат дълг да отговорят на обществените искания”.

Източник от екипа на президента е коментирал пред Middle East Eye, че на хартия съществуват две възможности. “Трябва или да се промени конституцията, което ще отнеме време, или да се използва член 107, който позволява на президента да предприеме извънредни мерки в случай на опасност за институциите, независимостта и териториалната цялост”.

“За да бъдат убедени алжирците, че посланието им е разбрано, трябва да паднат нечии глави”, отбелязва пред Middle East Eye бивш високопоставен представител на управляващата партия. И наистина няколко глави вече паднаха. Министър-председателят Ахмед Уяхиа – технократ и изключително непопулярна политическа фигура, бе жертван и заменен от една от най-силните личности в управлението – досегашният вътрешен министър Нуредин Бедуи. Той не носи партийно клеймо и е уважаван от медиите заради склонността си да комуникира добре като един от малкото министри с активни профили в социалните мрежи. Бедуи също така се счита за близък до един от другите братя на президента – Насър.

Той ще бъде подпомаган от вицепремиера Раматан Ламамра, чиято позиция бе създадена със специален указ в понеделник. Ламамра е дипломат от кариерата, бил е външен министър между 2013 и 2017 г. и се ползва с висок престиж в чужбина.

“За да се управлява прехода, бяха инсталирани две фигури от върхушката, които може и да имат за основен приоритет интересите на държавата, но въплъщават всичко друго освен “промяна”, коментира пред  Middle East Eye разочарован политически активист.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар