В категории:Икономика

ЕС не посмя да се противопостави на мръсните пари на Рияд

Решението на страните-членки да отхвърлят предложения от ЕК черен списък за пране на пари и финансиране на тероризъм прави Европа да изглежда слаба и объркана

Тереза Мей и Мохамед бин Салман

Лайънъл Лорен, Bloomberg

Борбата срещу прането на пари и финансирането на тероризма би трябвало да бъде поне едното нещо, за което 28-те членки на ЕС да са единни. Единственото общо съгласие, което демонстрираха обаче, бе в тоталната им опозиция срещу черния списък за пране на пари, предложен от Европейската комисия и предизвикал дипломатически препирни заради включването на Саудитска Арабия и някои офшорни територии на САЩ. Тази седмица страните членки на ЕС отхвърлиха списъка в текущата му форма. Това отстъпление – дошло след натиск то Рияд – прави Европа да изглежда слаба и объркана.

Възраженията бяха, че процесът по изготвяне на списъка не е бил прозрачен. Но е трудно техническите въпроси да бъдат реално разграничени от политическите, най-малкото защото процесът се развиваше публично през последните две години. Черният списък може и да има своите недостатъци, освен това ЕС очевидно трябва да подреди собствения си двор след серията от банкови скандали, свързани с Балтийските републики, но отхвърлянето праща лош сигнал към света.

Макар че Брюксел е използвал собствена методология за изготвянето на списъка, включването на Саудитска Арабия едва ли може да мине за шокиращо. Работната група за финансови действия (междуправителствена агенция, създадена от Г-7), заяви през 2018 г., че Рияд не разследва и преследва ефективно лицата, участващи в схеми за пране на пари, и че в страната е налице голям риск от финансиране на тероризъм. Европейската комисия е използвала много от аргументите на работната група, включително изчисленията, че между 70 и 80 на сто от средствата, генерирани от криминални дейности в Саудитска Арабия, изтичат извън страната. Работната група оценява усилията на кралството по отношение на прането на пари, конфискацията на криминални активи и ограничаването на разпространение на оръжия като “слаби”.

Въпреки това включването на страната в същия списък наред с Иран, Северна Корея и Панама предизвика огромно лобистко усилие от страна на Рияд през последните седмици, според разкази на служители в европейската администрация. По информация на Reuters крал Салман бин Абдулазис е изпратил писмо, с което предупреждава, че включването в списъка ще накърни репутацията на кралството и “ще създаде затруднения” в търговските и инвестиционни потоци между Саудитска Арабия и Европа.

Посланието му бе чуто съвсем ясно в Лондон и Париж, които бяха основните подстрекатели на съпротивата срещу черния списък. Великобритания и Франция са съответно втори и трети най-големи доставчици на оръжие за Саудитска Арабия, според данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Същевременно ЕС е голям потребител на саудитски петрол и страстен реципиент на инвестиции от 230-милиардния суверенен фонд на Рияд.

Подобни заплахи заслужават строг отговор, а не отстъпки. Репутацията на Саудитска Арабия меко казано не е блестяща. Престолонаследникът Мохамед бин Салман направи голям спектакъл от разправата с корупцията и прането на пари, но методите, които използва – затваряйки стотици членове на кралската фамилия, магнати и др. и принуждавайки ги да предадат активите си – не могат да минат за стандартна практика за справяне с мръсни пари.

Саудитската власт промотираше тези репресии като добри за бизнеса, но липсата на справедливи процеси всъщност създаде притеснения. През миналата година един бивш посланик на САЩ предупреди, че международните инвеститори са “нервни”, тъй като инвестициите им могат да бъдат отнети или бизнес партньорите им да бъдат хвърлени в затвора без причина.

Заслужава си да се повдигне въпроса – за пореден път – дали е здравословно да се поддържат търговски отношения с държава, която толкова лесно може да се окаже причина да се отслабят мерки, целящи да защитават гражданите на ЕС.

Европейският отговор на бруталното убийство на колумниста Джамал Хашоги беше депресиращ. Германия спря бъдещите продажби на оръжие на Саудитска Арабия, което накара Франция да разкритикува този ход като нерационална “демагогия”. Великобритания също приоретизира печелившите си търговски връзки с Рияд, въпреки трупащите се доказателства, че западните оръжия са отговорни за много от цивилните жертви на саудитската военна интервенция в Йемен. Брекзит вероятно ще направи Обединеното Кралство още по-задължено към династията Сауд.

Човек може да спори, че методологията зад черния списък не ЕК не е перфектна, както и да пита защо някои страни са включени, а други не. Истина е също, че собствените слабости на ЕС в контрола върху банките и други финансови компании в съюза се нуждаят от спешни поправки. Но тези провалили се в последния момент усилия за противопоставяне на саудитците показват, че някои неща никога не се променят.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар