В категории:Латинска Америка / Свят

„Скрипал по венесуелски” или лош късмет с проститутки?

Загадъчно покушение срещу опозиционен депутат от Каракас и негов сътрудник се разигра в мотел със съмнителна слава в колумбийския град Кукута на фона на вълненията около американската „хуманитарна помощ”

Оцелелият Фреди Супарляно (вляво) и починалият Карлос Салинас. Снимка: unlockers
Оцелелият Фреди Супарляно (вляво) и починалият Карлос Салинас. Снимка: unlockers

Дали венесуелската криза ще се сдобие със собствен скандал за отровителство по подобие на прословутия „случай Скрипал” във Великобритания или всичко е банална криминална измама с участието на проститутки, завършила обаче с фатален край за един от пострадалите? Това са въпросите, които тези дни се въртят из доста медии във Венесуела и Колумбия.

Причината е нашумялото попадане в колумбийска болница на венесуелския опозиционен депутат Фреди Суперлано и на неговия сътрудник и братовчед Карлос Салинас, който е починал в резултат на инцидента.

Безспорно известното е, че Суперлано и Салинас са се оказали в колумбийския граничен град Кукута, за да присъстват на състоялия се там на 22 февруари концерт Venezuela Aid Live. Посланието му бе да се допусне преминаването във Венесуела на изпратената от САЩ и складирана в Колумбия „хуманитарна помощ”. Суперлано и Салинас са смятали да се включат и в съпътстващите дейности на 23 февруари, за когато самообявилият се за „временен президент” на Венесуела Хуан Гуайдо, от чиято партия са двамата, беше обещал да вкара на венесуелска територия „хуманитарната помощ”. Тя така и не бе допусната, но депутатът и сътрудникът му не са и били в състояние да го разберат, защото същия ден сутринта са открити в безпомощно състояние в мотела със съмнителна слава в Кукута, носещ името „Пенелопе”.

Оттам са доставени в местна болница, където е установено, че са упоени със силнодействащия наркотик скополамин. Характерното за тази дрога е, че няма вкус и мирис, но има толкова силен ефект, че превръща хората в ходещи зомбита, способни да изпълняват всякакви заповеди, без обаче след това те да си спомнят каквото и да било.

Наркотикът е много популярен в криминалния свят в Колумбия. Използват го, за да принуждават богати хора под въздействието му да си прехвърлят парите и имуществото на престъпни банди, а в някои случаи упоените дори „доброволно“ даряват органите си.

Лекарите са се опитали да стабилизират състоянието на Суперлано и Салинас, но успяват да помогнат само на депутата. Неговият сътрудник и братовчед умира от сърдечна недостатъчност, тъй като се оказва, че при него наркотичната доза е била по-голяма.

Първоначалните съобщения третират случай като криминален. Става ясно, че след концерта Суперлано и Салинас са отишли в танцов клуб в местен търговски център в Кукута. Там се запознали с две момичета, които според повечето медийни публикации са били проститутки.

Призори четиримата заедно отиват в мотела „Пенелопе”, където стаите се наемат на час, и се настаняват в стая с едно легло. Около два часа по-късно, към 8 сутринта, камериерка на хотела вижда момичетата да си тръгват и те дори обсъждат с нея къде да закусят. Това е заснето от камерите за наблюдение.

Скоро след това Суперлано и Салинас са открити в безпомощно състояние на единственото легло в наетата от тях стая, което пази следите на групови забавления, както сочат редица медии. Откраднато им е абсолютно всичко – пари, мобилни телефони, брачни халки, дори всичките дрехи. Полицията започва да издирва заподозрените за деянието жени, възползвайки се от заснетото от видеокамерите и от свидетелствата на камериерката.

Случаят обаче спира да бъде само криминален, когато още в събота вечерта за него алармира сенаторът републиканец от САЩ Марко Рубио (той е и в политическата основа за раздухването на венесуелската криза сега). Според Рубио става дума за покушение и отравяне на опозиционния депутат и сътрудника му.

Следват още коментари в същия дух от средите на партията „Народна воля”, от чиито редици са двамата пострадали. Лансират се версии, че виновни за упояването може да са специално изпратени тайни служители на венесуелския президент Николас Мадуро или дори агенти на Русия.

След излизането си от болницата изявления прави и самият Суперлано. Той твърди, че последното, което си спомня, е как до него и братовчед му в танцовия клуб се приближава една жена. Всичко останало нататък му се губи и нищо не помни. Депутатът изразява пълното си доверие в колумбийските разследващи органи и твърди, че очаква да разбере какво точно е станало с него и с братовчед му.

Близки до властта в Каракас медии представят случая еднозначно като само криминален.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар