В категории:Общество / Пазар на труда

Заблудата „средна заплата“ – поглед от Полша

Или как се получава така, че средният доход от труд в страната е 1200 евро, но две трети от работещите получават по-малко, а масовото възнаграждение е 400 евро

 

Помните ли вица за един статистик, който се удавил в река със средна дълбочина от един метър? Той отлично илюстрира еквилибристиките с изчисленията на средното възнаграждение за труд в Полша, а също и в България. Внимателен поглед върху структурата на трудовите възнаграждения ще покаже, че така наречената „средна заплата“ е заблуда.

Централна статистическа служба на Полша (GUS) публикува ежемесечния си доклад за заплатите в страната. В него се описват доходите за декември 2018 г., както и тези за цялата минала година. Нямаше изненади. Средната работна заплата нараства, което веднага бе използвано от управляващите за целите на тяхната пропаганда. Този път статистиката е особено удобна за такъв тип експлоатация, тъй като средните национални доходи за първи път от 1989 г. надхвърлиха символичната сума от 5000 полски злоти, а през декември миналата достигат 5275 злоти, което е еквивалент на малко над 1200 евро.

За съжаление, реалността не дава кой знае какви поводи за хвалебствия. Чутовното число 5000 злоти може да е интересен номинал, но тази “изключително висока” средна заплата си остава по-ниска дори от минималното работно възнаграждение в Германия (1599 евро), Франция (1386 евро) или Ирландия (1536 евро).

Освен това този тип статистически индикатор нe говори нищо за пазара на труда в Полша и структурата на доходите на работещите, тъй като произвежда просто едно математическо средно число на базата на всички доходи, включително тези на мъничка група милионери и огромни маси от работещи бедни. Да не говорим, че тези 5275 злоти са сумата преди облагането на заплатата с данъци и осигуровки. Който получава такава средна заплата реално взема “на ръка” 3742 злоти, което е 860 евро. Ако отново направим сравнение с други европейски страни, ще видим, че сумата не е никакво постижение. 860 евро е нетен минимум в Испания и само със 100 евро над нетния минимум в Португалия. А в Полша това е средната заплата!

„Доходите на повече от две трети на работниците са по-ниски от средната заплата. Тук функционира един прост механизъм – високите заплати, особено тези на добре платените мениджъри и специалисти издуват средните стойности” обяснява Бартош Курек, анализатор в Open Finance, компания за финансови анализи и консултации, цитиран от полски медии.

Курек е прав. Всеки разсъждаващ логично, и без да е магистър по икономика или статистика, би трябвало да разбере това ако не на пръв, то на втори поглед. Ако искаме да добием реална представа върху цялостната ситуация с доходите, за предпочитане е друг индикатор – медианната заплата. Медианата е стойността, разделяща горната половина от долната половина на дадена композиция от данни, в случая работещите в Полша. По този начин получаваме представа за нещо като по-истинска средна стойност. Основното предимство на медианната заплата в сравнение със средната е, че се избягва изкривяването идващо от нетипични изключително високи или ниски стойности. Въпреки че също остава място за потенциални неточности, тя определено дава много по-добра представа за „типичната“ заплата.

GUS не е предоставила още официални данни за медианната заплата в Полша за декември 2018 г., но експерти от службата са заявили, че според техните оценки нейната стойност е с поне 20% по-ниска от средната, що се отнася до заплатите. Медианата би била 4260 злоти бруто и 3035 злоти нето. Това е по-малко от 700 евро чист доход.

Има смисъл да се погледне и един друг статистически показател наречен мода. Това е стойността, която се появява най-често в даден набор от данни. И така, най-често изплащаната заплата е 1800 злоти след удържане на данъци и осигуровки. Очевидно, нивото на доходите в Полша е покъртително ниско. Това е малко над 400 евро, което дори не позволява наемане на двустаен апартамент в най-евтините райони на Варшава.

Всъщност ситуацията вероятно е още по-лоша, защото месечното изчисление на GUS се основава на информация, събрана само от фирми, в които работят повече от девет души, а от други доклади на GUS става ясно, че заплатите в микро-предприятия са значително по-ниски от всички останали.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар