В категории:Латинска Америка / Свят

„Битка на концертите” между Венесуела и Колумбия

От едната страна пеят против чуждата интервенция, от другата – за навлизането на „хуманитарната помощ”. Роджър Уотърс също все отношение. По границата се струпват хиляди хора в навечерието на съботния „ден Х”, за когато самозванецът Хуан Гуайдо се зарече, че ще вкара в родината си камионите с американски пратки. Москва прогнозира провокация и сигнализира, че САЩ прехвърлят към района спецчасти и оръжие

Логотата на двата концерта. Вдясно е Venezuela Aid Live, вляво е Hads off Venezuela. Снимка: sumarium
Логотата на двата концерта. Вдясно е Venezuela Aid Live, вляво е Hads off Venezuela. Снимка: sumarium

Все по-голямото нажежаване около венесуелската криза днес се подгрява от два паралелни и антагонистични концерта на известни изпълнители, които би трябвало да носят култура и радост от живота, но в случая контекстът на проявите е чисто политически. И двата концерта ще се състоят на граничния мост „Тиендитас” между Венесуела и Колумбия, чийто строеж е приключил през 2016 г., но оттогава така и не е функционирал и стои преграден от контейнери. Певците откъм колумбийската страна ще пеят с апел за вкарване на американска „хуманитарна помощ” във Венесуела, а от венесуелската страна – против заплахата от чужда намеса.

На колумбийския бряг мостът опира в град Кукута, в който е складирана нашумялата „хуманитарна помощ”, докарана от САЩ. Самообявилият се за венесуелски „временен президент” Хуан Гуайдо се зарече, че точно на 23 февруари, когато се навършва един месец откакто той си приписа президентски функции по време на един митинг в Каракас, въпросната „хуманитарна помощ” непременно ще навлезе на територията на родината му. Гуайдо призова и организира много свои поддръжници да потеглят към границата с Колумбия, за да попречат с човешки вериги на спирането от властите на камионите с пратките. Самият той също замина за Кукута.

В същото време действащият президент на Венесуела Николас Мадуро категорично отказва да допусне въпросната „помощ”, определяйки я като параван за американска намеса. Официален Каракас настоява, че в страната няма хуманитарна криза, а съществуващите икономически трудности са резултат от налаганите от САЩ санкции.

Международният Червен кръст и Червен полумесец, както и хуманитарните служби на ООН, не подкрепят едностранната американска акция и многократно досега отбелязаха, че същинската хуманитарна помощ не може да е обвързана с политически условия, както е в случая (с настояване за оттегляне на Мадуро), и че трябва да е поискана и да се администрира от държавата, към която е насочена.

Междувременно правителството на Мадуро прие договорена с Русия пратка от 7,5 тона помощи във вид на медикаменти. А вицепрезидентката Делси Родригес изпрати до ООН и ЕС списък с най-належащите нужди на Венесуела. В него изричното се подчертава, че дефицитите са причинени от чужди санкции и се посочва, че страната би желала да получи международно регламентирана помощ в изброените сфери. Дори е готова да заплати за такива пратки, ако не е възможно те да са безвъзмездни.

Спрямо американската „хуманитарна помощ” обаче позицията на Каракас продължава да е твърдо против. Тя се разглежда като „троянски кон”, както я характеризира в свой коментар в Туитър и президентът на Боливия Ево Моралес.

И Гуайдо, и американските му и други чуждестранни симпатизанти обаче също толкова категорично уверяват, че пратките от САЩ ще започнат да навлизат на венесуелска територия утре, 23 февруари, от няколко различни точки – и през границата с Колумбия, и през границата с Бразилия, и от редица карибски острови като малкия Кюрасао – холандска автономна област, само на 100 км от венесуелското крайбрежие.

По този повод Венесуела обяви затваряне на границите си и с Колумбия, и с Бразилия, и с карибските острови Кюрасао, Аруба и Бонайре. Към съответните райони са насочени и войскови части.

Същевременно в редица сухопътни гранични зони започнаха масови чавистки шествия и прояви в подкрепа на законното венесуелско правителство. Една от тях се състоя на 20 февруари край бразилската граница, до моста Ангостура, с участието на председателя на Националното конституционно събрание Диосдадо Кабейо.

Чависткият митинг от 20 февруари край моста Ангостура до границата с Бразилия. Снимка: Cubadebate
Чависткият митинг от 20 февруари край моста Ангостура до границата с Бразилия. Снимка: Cubadebate

Като подобна масова демонстративна проява, само че против властта в Каракас, бе замислен и организираният от живеещия в САЩ британски продуцент Ричард Брансън голям концерт, започващ днес в Кукута. Надсловът му е Venezuela Aid Live. Конструкцията за шоуто е издигната в колумбийската част на самия мост „Тиендитас”. В концерта ще участват около 35 известни особено в испаноезичния свят изпълнители като Мигел Босе, Алехандро Санс, Карлос Вивес и др. Ще се включат и около десетина венесуелски певци. Посланията ще са както за преминаването на „хуманитарната помощ” от Колумбия във Венесуела, така и за смяна на властта в Каракас. Сред публиката ще са настоящият и бившият президенти на Колумбия – Иван Дуке и Хуан Мануел Сантос, чилийският държавен глава Себастиян Пиниера и други изявени политици.

Организаторите на концерта Venezuela Aid Lve дадоха пресконференция преди началото му. Снимка: El Tiempo
Организаторите на концерта Venezuela Aid Lve дадоха пресконференция преди началото му. Снимка: El Tiempo

Съобщено бе, че за да се включи в осигуряване на преминаването на американските хуманитарни пратки на венесуелска територия, в Кукута пристига и наскоро назначеният от президента на САЩ Доналд Тръмп за специален пратеник за Венесуела Елиът Ейбръмс – същият, който през 80-те години на ХХ век бе активна фигура в скандала „Иран-контри“ и който бе уличен за вкарване на оръжие в Никарагуа чрез конвои тъкмо с „хуманитарна помощ”…

Срещу цялата кампания на външен натиск и намеса във вътрешните работи на Венесуела нееднократно досега изявления правеше легендарният основател на „Пинк Флойд” Роджър Уотърс. За принципната си позиция, че венесуелците трябва да бъдат оставени на мира и сами да решат проблемите си, той многократно бе атакуван с агресивни критики в социалните мрежи.

Четири дни преди днешния концерт в Кукута Роджър Уотърс записа видеооръщение и по този повод. В него той подчертава голямата разлика между концертите от серията Aid Live, в които той самият е участвал през 1985 г., подпомагайки гладуващите в Етиопия и Сомалия, и сегашната акция. Според музиканта тя „няма нищо общо с демокрацията, нищо общо със свободата и нищо общо с помощта”.

В свое видеообръщение Роджър Уотърс порица инициативата за концерта Venezuela Aid Live и призова за ненамеса във венесуелските вътрешни работи
В свое видеообръщение Роджър Уотърс порица инициативата за концерта Venezuela Aid Live и призова за ненамеса във венесуелските вътрешни работи

Уотърс казва още: „Имам приятели в Каракас и те са там в този момент. Няма гражданска война, няма насилие, няма очевидна диктатура, няма масови арести на опозиционери, няма закриване на вестници, нищо такова не се случва, въпреки, че това е приказката, която ни се продава. Ето защо ние и особено Ричард Брансън е по-добре да се отдръпнем”. Бащата на „Пинк Флойд“ съветва и приятеля си Питър Гейбриъл, които също е сред поканените за Venezuela Aid Live, да се информира по-добре за ставащото, защото „е много лесно да бъдеш подхлъзнат по един път, който води до сваляне на правителства”.

„Искаме ли да превърнем Венесуела в нов Ирак, нова Сирия или нова Либия? Аз не искам. Не го иска и венесуелският народ” – така Роджър Уотърс завършва обръщението си.

На фона на растящото нагнетяване на напрежението в очакване на сакралните дати 22 и 23 февруари,  правителството в Каракас внезапно изненада всички, като на 20 февруари обяви, че ще организира паралелен концерт от венесуелската страна на моста „Тиендитас. И той ще продължи цели 3 дни – от 22 чак до 24 февруари – под мотото: „За мир, долу ръцете от Венесуела!” Съобщено бе, че в проявата ще участват 45 популярни изпълнители от Венесуела и от други страни. Така и чавистите ще струпат хиляди свои симпатизанти в същия невралгичен район.

И още нещо интересно – Мадуро също така разпореди на жителите на колумбийската Кукута да бъдат изпратени и раздадени безплатно пакети с храни от венесуелската програма CLAP, по която 6 милиона венесуелски семейства всеки месец получават на символична цена субсидирани от тяхното правителство хранителни продукти. Според Мадуро в Колумбия има повече гладуващи, отколкото във Венесуела.

При очертаващото се внушително човешко стълпотворение по границата в тези дни е несъмнен огромният риск от инциденти, дори и да са случайни, въпреки че мнозинството наблюдатели допускат и съзнателни провокации.

Междувременно от далечна индианска община край границата с Бразилия дойде вестта, че там има двама загинали и 15 ранени, след като местните жители се възпротивили на части на Боливарската националния гвардия (GNB), изпратени да блокират границата. Няма подробности как точно се е разиграл сблъсъкът, но е несъмнено, че всяко подобно съобщение при създалата се обстановка може да влезе в ролята на искра, от която да пламне голям пожар.

Скоро след първите съобщения за инцидента изявления пред медиите направи председателят на Националното конституционно събрание Диосдадо Кабейо, който потвърди, че в отдалечения район наистина е имало престрелка и уточни броя на пострадалите – дадена е една жертва, ранените са 14. Но Кабейо категорично отрече в това да са замесени бойци на GNB, тъй като куршумите, с които е стреляно, не се използват за оръжията на тези подразделения. Той хвърли вината върху „въоръжените банди“ на един от опозиционните депутати от партията „Народна воля“, към която принадлежи и Хуан Гуайдо, и нарече целия епизод „постановка“.

На тази карта от испанския вестник El Pais са отбелязани невралгичните зони по границите на Венесуела с Колумбия и Бразилия, както и проблематичният карибски остров Кюрасао
На тази карта от испанския вестник El Pais са отбелязани невралгичните зони по границите на Венесуела с Колумбия и Бразилия, както и проблематичният карибски остров Кюрасао

Впрочем, за очаквани провокации по границата „с една съседна на Венесуела държава” предупреди на свой брифинг в Москва и говорителката на руското МВнР Мария Захарова. Тя заяви, че Съединените щати организират прехвърляне към района на свои спецчасти, техника и оръжие. Предназначеното за вкарване на венесуелска територия оръжие се закупувало „от една източноевропейска страна”. Захарова спомена и „украинска следа”.

От своя страна правителството на Куба предупреди още миналата седмица, че е регистрирало многобройни полети на американски военни транспортни самолети из карибски острови. Хавана отправи апел за повишено внимание и за мобилизиране на международното обществено мнение и на гражданските организации за възпиране на възможна американска интервенция срещу Венесуела.

Междувременно се разиграха и два епизода, които всъщност удариха по имиджа на самозванеца Гуайдо и на симпатизантите му – и то в очите на техни чужди поддръжници. В сряда призори група съратници на венесуелския опозиционер атакуваха и превзеха сградата на посолството на Венесуела в Сан Хосе, столицата на поддържащата Гуайдо Коста Рика. Те изгониха оттам официалните дипломати на Каракас и заявиха, че представляват новия „временен президент”. След дълги увещания на шокирания от този развой на събитията костарикански външен министър Мануел Вентура окупаторите се съгласиха да напуснат дипломатическата мисия.

В същия ден друга „бойна група” от симпатизанти на Гуайдо е атакувала консулството на Венесуела в еквадорското пристанище Гуаякил. Крещейки политически лозунги и размахвайки пистолети, нападателите прибрали всички пари от консулските услуги на представителството и от джобовете на намиралите се там граждани, след което избягали. Ако това е „властта”, която предлага Гуайдо, скоро някои от подкрепящите го държави може да започнат да го гледат с други очи.

На фона на цялата тази ескалация 23 февруари е обявен за международен ден за солидарност с Венесуела и нейната Боливарска революция. България също ще се включи в кампанията с проява в подкрепа на законната власт в тази страна и против чуждата намеса във вътрешните ѝ работи. Митингът, свикван чрез социалните мрежи от групата „Българи в подкрепа на Боливарска Венесуела”, ще се състои на 23 февруари, събота, от 14.00 ч. пред сградата на венесуелското посолство в София на бул. „Патриарх Евтимий” 27.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар