В категории:България

Постановка срещу шофьора, който се разприказва

На фона на нарастващото напрежение заради тежките условия на работа, синдикалният лидер Йордан Младенов бе обвинен от ръководството в кражба на литър и половина нафта

Шофьорът Йордан Младенов, който съобщи пред „Барикада“ за извънредния труд и напрежението сред колегите му, отново е станал жертва на постановка.

Тази сутрин в 9:30 ч. на последната спирка на автобус 77 в квартал Западен парк Младенов е бил причакан от проверяващи от ведомствения линеен контрол. В „проверяващия екип“ изненадващо се е оказал и завеждащият „Безопасност на движението“ в Столичния автотранспорт Борислав Попов, известен като приближен до директора на предприятието Слав Монов. Проверяващите са принудили Младенов да слезе от автобуса, след което са „открили“ вътре литър и половина бутилка, пълна с дизелово гориво.

Шофьорът е бил обвинен, че е откраднал нафтата от предприятието. Младенов, който е и лидер на КТ „Подкрепа“ в Столичен автотранспорт, е категоричен, че това е поредна постановка срещу него във връзка със синдикалната му дейност. Той разказа, че преди три години, когато в автотранспорта отново е имало социално напрежение, той пак е бил спиран от „случайна“ проверка на Околовръстното шосе. Като тогава е била повикана и полиция. Щом като разбрали, че шофьорът е синдикалист и че в предприятието има социални проблеми, полицаите отказали да участват в проверката и да свидетелстват и си тръгнали.

“Проверяващият поиска да отворя един от шкафовете в автобуса. Направих го и той сам извади отвътре бутилка от 7 up, пълна с нафта”, разказа Младенов пред „Барикада“. “Аз съм вечния трън в очите на много хора, защото постоянно говоря за проблемите. Като председател на синдиката и в трите гаража изглежда съм им неудобен”, добавя той. Синдикалистът се зарича, че това не само няма да го спре да говори, но ще се постарае да се свърже с телевизиите, за да бъде показано на публиката какво е състоянието на общинското предприятие.

Писменото обяснение за случая, внесено от Младенов.

Както преди три години, така и сега, Младенов е отказал да докосне бутилката, за да няма негови отпечатъци по нея. Шофьорът тогава е настоял веднага да засекат количеството гориво в резервоара, което се е оказало дори над нормата. По думите му директорът на предприятието вероятно иска да се възползва от обстоятелството, че за разлика от случая преди няколко години, той вече е пенсионер и е много по-лесно да бъде освободен.

„Директорът Монов стана смешен с тази постановка. Хората тук, които ме познават от 30 години, много добре знаят, че не бих направил такова нещо – и да бера срам заради литър и половина нафта. Това с точенето на нафта отдавна го няма изобщо. Но тъй като аз съм му неудобен, той просто решава сега да ме злепостави“, казва работникът.

Новината за поредната постановка срещу Младенов бързо се е разпространила сред колегите му, които са организирали подписка в негова защита. Някои шофьори са заплашили, че или няма да застъпят на смяна, или ще прекратят работата си.  Шефът на гаража също е заявил, че не вярва в подобни обвинения срещу опитен и авторитетен шофьор като Младенов.

Колегите на Младенов организират подписка в негова защита.

От няколко дни някои от шофьорите в столичния автотранспорт са се присъедини към колегите си ватмани и работят с жълти жилетки в знак на протест. Младенов заявява, че засега шофьорите не са подготвяли ефективни протести и стачни действия. „Получих дори и такива обвинения, че съм се заиграл с БСП, което е пълна лъжа. Мога да се закълна в семейството си, че не се заигравам с партии. Ако бяхме тръгнали наистина да направим протест, досега да сме го направили. Но протестът назрява. Хората вече не издържат“, казва Младенов.

Събралите се в гараж „Земляне“ негови колеги разказват, че условията на работа са наистина нетърпими – имат по едва 3-4 почивки месечно, като графика се прави само за няколко дни напред. Те обаче не обвиняват служителките, които изготвят графика. „Те също нямат избор – само в този гараж има 70 шофьора по-малко от необходимото, а в трите гаража в София сигурно са 150“, казва Младенов. Колегата му Иван, който носи жълта жилетка, разказва, че дори ходенето до тоалетна след осемчасово шофиране е проблем, тъй като голяма част от шофьорите не разполагат с ключове за тоалетните на крайните спирки. „Директорът казва, че преди години е извадил 40 ключа и това не е негов проблем. Само че автобусите са 200“, казва Иван.

Шофьорите са особено възмутени от твърденията на общината и ръководството на предприятието, че получават по 2000 лева заплата. Те показват фишове, от които се вижда, че дори служител с 20 годишен стаж и над 50 часа извънреден труд месечно трудно може да се доближи до тази сума – и то само ако има и добавки за икономисано гориво. „Изкарват се 2000 лева – но за месец и половина“, казва Младенов.

Дори служител с над 20 г. стаж, положил десетки часове извънреден и нощен труд, не успява да достигне 2000 лв. заплата. Снимка: Барикада

Иван отбелязва, че млад шофьор може да се надява на 1000-1100 лв. заплата срещу тези тежки условия на труд. „За един млад човек е много по-лесно и печелившо да изкара категория за товарни камиони и да кара ТИР в чужбина“, казва Иван. Той прогнозира, че предвид всичко това след време просто няма да има кой да обслужва градския транспорт в столицата. „Автобусите ще седят по спирките и няма да има кой да ги кара“, казва той.

 

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар