Ватманите сложиха жълти жилетки (снимки)

Социално напрежение обхваща служителите в масовия градски транспорт в София

Снимка: Барикада

Софийски ватмани и водачи на тролейбуси масово излязоха на работа с жълти жилетки. Това не е обичайното им работно облекло. Символиката явно е вдъхновена от нестихващите вече трети месец социални протести на работещите във Франция и говори за напрежение в общинската компания „Столичен електротранспорт“ ЕАД. В една от транспортните групи в социалните мрежи е посочено, че водачите протестират срещу лошите условия на труд и липсата на достатъчно почивки.

Протестни настроения са назряли и сред шофьорите от „Столичен автотрансторт“ ЕАД, научи „Барикада“. На практика социално напрежение е обхванало целия градски транспорт, след като на 8 февруари автобус по линия 98 катастрофира тежко, блъскайки се в дърво.

От общината съобщиха че на шофьора му е прилошало, а от организацията „Спаси София“ изнесоха данни, че от последните 39 дни той не е работил само в 4. Основната причина за пренатоварването на водачите в автотранспорта са множеството незаети работни места като следствие от нивото на заплащане на труда.

От 1 февруари всички служители в общинските транспортни компании трябва да получат 10% увеличение на заплатите, но повечето синдикални организации настояват то да бъде двойно по-високо.

Междувременно от 12.30 ч. днес се събира Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет. Очаква се директорът на „Столичен автотранспорт“ ЕАД Слав Монов и колегата му от „Столичен електротранспорт“ ЕАД Евгений Ганчев да отговорят на въпроси на зам.-председателя на комисията Калоян Паргов от БСП.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар