В категории:Свят

Конгресът на САЩ направи стъпка към излизане от войната в Йемен

Камарата на представителите прие резолюция, настояваща Белия дом да прекрати военната помощ за операциите на саудитската коалиция

Сенатор Бърни Сандърс е от малцината членове на Конгреса, които от години водят активна борба за прекратяване на участието в Йеменската война.

Долната камара на Конгреса на САЩ направи крачка към разтрогване на интимните отношения на Вашингтон със Саудитска Арабия, като прокара резолюция, изискваща от администрацията на Тръмп да изтегли щатските военни сили, поддържащи саудитската интервенция в Йемен.

Тази  резолюция, одобрена с 248 срещу 177 гласа, е една от първите големи законодателни мерки, след като Демократическата партия получи мнозинство в Камарата на представителите. Това е особено голямо постижение за прогресивното крило на партията, чиито членове отдавна се борят да прекратят щатската военна подкрепа за Саудитска Арабия.

Интервенцията на водената от Рияд коалиция в Йемен вече е довела до поне 60 хил. директни жертви и още повече загинали в резултат на глад и болести – включително поне 85 хил. деца. Хуманитарните организации държат главно саудитската коалиция отговорна за създаването на най-тежката хуманитарна криза в света в момента. След избухването на войната през 2015 г., самолетите на коалицията систематично унищожават инфраструктура за производство на храна, водоснабдяване, болници и други граждански обекти, като същевременно наложената блокада ограничава внасянето на храни и лекарства в страната.

От самото начало на войната Вашингтон осигурява логистична и разузнавателна помощ, зареждане във въздуха, целеуказване и доставки на оръжия и боеприпаси за операциите на Саудитска Арабия в Йемен. Чак след бруталното убийство на саудитския дисидент и колумнист в щатски вестник Джамал Хашоги в Сената и Камарата на представителите се натрупа достатъчна подкрепа за реални мерки за прекратяване на американското участие.

Тази резолюция представлява първият случай, в който Конгреса се позовава на Закона за военните правомощия от 1973 г. Приемането ѝ вероятно ще се превърне в поредната тема на раздор между Камарата и Белия дом, тъй като президентът Тръмп заплашва да наложи вето. След одобрението от Камарата на представителите, документът трябва да мине и през Сената, където подобна резолюция вече бе приета през миналата година. Сенаторът Бърни Сандърс вече е поел ангажимент да предизвика ново гласуване. Очаква се мярката да събере необходимото просто мнозинство сред сенаторите, макар там републиканците да продължават да имат мнозинство.

По-рано тази седмица републиканците в Камарата успяха да прокарат поправка в текста на резолюцията, която отслабва леко ефекта ѝ, като позволява да бъде продължено споделянето на разузнавателна информация със саудитската коалиция.  В поправката, приета с 252 срещу 177 гласа, се постановява, че споделянето на разузнавателни данни с чуждестранни сили може да продължи “ако президентът прецени, че такова споделяне е подходящо”.

В документа се изтъква също, че решението не засяга военните операции на САЩ срещу Ал Кайда в Йемен. Въпросът с дейността на Ал Кайда на Арабския полуостров обаче е един от многото, демонстриращи абсурда и цинизма на саудитската операция в Йемен. Рияд и съюзниците им твърдят, че се борят не само срещу шиитските бунтовници хути, но и с Ал Кайда и други терористични групировки, действащи на територията на страната. Редица журналистически разследвания обаче доказаха, че Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства използват като наемници бойци от екстремистки сунитски групировки. Скорошно разследване на CNN показа, че доставяни от САЩ оръжия за коалицията се оказват в ръцете на Ал Кайда.

Конгресменът демократ Ро Кана, който внесе резолюцията, заяви, че решението на Конгреса да се позове на правата си от закона от 1973 г. е “историческо”. “Това е кулминация на няколко години законодателни усилия да прекратим нашето участие в саудитската война в Йемен. Окуражен съм от това, че хората тласкат нашата партия да поеме в такава посока по отношение на външната политика – да насърчава сдържаност и грижа за човешките права, както и разбирането, че Конгреса трябва да играе много по-голяма роля по въпросите на мира и войната”, казва той. Конгресменът също така счита, че гласуването трябва да послужи за ясен сигнал към Саудитска Арабия да спре войната.

Приемането на резолюцията е голяма победа за Ро Кана. Снимка: Wikimedia Commons

Когато Кана за пръв път се опита да прокара такава резолюция през 2017 г., той срещна съпротива не само от републиканците, но и от ръководството на Демократическата партия. При повторното вкарване на предложението през 2018 г. то вече получи подкрепа и на някои високопоставени демократи. Убийството на колумниста на Washington Post в саудитското консулство в Истанбул през миналия октомври увеличи подкрепата за предложенията на Кана и в двете партии, но тогавашният лидер на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Пол Райън направи всичко по силите си, за да блокира приемането на резолюцията. При гласуването този четвъртък 18 републикански конгресмени се присъединиха към демократите и гласуваха за резолюцията на Ро Кана.

“Ние помогнахме да се създаде и влоши най-тежката хуманитарна криза в света. Нашето участие в тази война е честно казано срамно”, заяви Барбара Лий, представителка на Демократическата партия в Камарата, по време на дебатите. Обсъжданията обаче бяха фокусирани основно върху това дали е целесъобразно Конгреса да използва Закона за военните правомощия, за да контролира властта на президента.

“Конгресът е изгубил контрола си върху външната политика чрез прекомерно почтителното си отношение към изпълнителната власт. Нашата работа е да държим изпълнителната власт отговорна, а не да вдигаме рамене, когато от там ни кажат да не им се бъркаме”, заяви Елиът Енгел, председател на Комисията по външните работи.

Републиканците, противопоставили се на резолюцията, твърдят, че това ще окуражи Иран и ще отвори вратата и за по-нататъшни намеси на Конгреса във военните съюзи на САЩ. “Това надхвърляне на задълженията има опасни последствия не само по отношение на Саудитска Арабия. Този подход ще позволи всеки член на Конгреса да използва този механизъм за привилегии, за да поставя под въпрос нашите отношения на сътрудничество в областта на сигурността с над 100 държави в света”, заяви републиканският конгресмен от Тексас Майкъл Маккул.

Според някои прогресивни конгресмени обаче това е добра идея. “Не е случайност, че прогресивните хора, както във, така и извън Конгреса, накараха Камарата на представителите да се позове на Закона за военните правомощия. Това историческо гласуване е само първият залп в изграждането на основа за прогресивна външна политика”, коментира пред Intercept Кейт Кайзер, директор на прогресивната организация Win Without War.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар