В категории:Свят

Журналистите от BuzzFeed създадоха синдикат след масови съкращения

Нарастващата несигурност в сектора кара все повече служители в щатски медии да откриват ползите от груповото договаряне

Илюстрация: Ad Age

Журналистите от щатската медийна група BuzzFeed са гласували да се синдикализират и възнамеряват да се борят за по-добри условия и справедливо заплащане, след като много от колегите им загубиха работата си през миналия месец.

Огромното мнозинство от служителите са подкрепили решението да се присъединят към NewsGuild – работнически синдикат, който е част от конфедерацията Communications Workers of America. Това е било потвърдено пред Bloomberg от човек от  компанията, който е пожелал анонимност.

През миналия месец BuzzFeed взе решение да елиминира 15% от работните места, което оголи цели части от редакцията, включително отделите за национални новини и здравеопазване. След съкращенията, служители започнаха да критикуват в социалните мрежи и блогове компанията за това, че не са изплатили на всички освободени служители полагащия им се отпуск. В крайна сметка ръководството на BuzzFeed отстъпи.

„Ние искаме да останем пъргави и конкурентоспособни, но отхвърляме аргумента, че трябва да избираме или свободна практика при адски условия за платформи-вампири, или подчиняване на капризите на корпорация, която се проваля дори в основните задачи, свързани с човешките ресурси”, се казва в изявление на новият синдикат на BuzzFeed.

Работниците настояват ръководството на компанията да признае синдиката. Главният редактор на  BuzzFeed News Бен Смит е коментирал пред Bloomberg, че ръководството “очаква с нетърпение да се срещне с организаторите, за да бъдат обсъдени начини за доброволно признаване на техния съюз”.

Уволненията в BuzzFeed бяха част от вълна на масови съкращения в щатски медии, включително в HuffPost, който е собственост на Verizon Communications, и вестниците от групата на Gannett. Основна причина за съкращенията са продължаващите трудности на издателите да открият рентабилни бизнес модели, които да отговарят на промените, предизвикани от технологиите и интернет.

Тези сътресения накараха журналистите в няколко големи издания да предпочетат груповото договаряне. През последните няколко години служители на Mashable, Vice Media and Gizmodo Media Group гласуваха за присъединяване към синдикати. Макар това да не предотврати съкращенията, в някои случаи спомогна ударът да бъде омекотен. Синдикализираните журналисти в HuffPost например имат право на обезщетения за поне два месеца, благодарение на колективният им трудов договор.

Докато тенденцията за създаване на работнически организации в редакциите на дигитални издания в САЩ се засилваше, основателят на  BuzzFeed Джона Перети убеждаваше служителите си, че не им е нужен синдикат и свързаното с това обтягане на отношенията с работодателя. “Не смятам, че синдикатът е правилно нещо за  BuzzFeed”, заяви той пред работниците си преди няколко години.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар