В категории:Икономика

Историкът срещу милиардерите

“Усещането е все едно съм на конференция на пожарникари и на никого не е позволено да споменава водата”, заяви Рютгер Бергман пред бизнес елита в Давос и му припомни, че реалният проблем с неравенството се дължи на това, че богатите не плащат справедлив дял от данъците

Една от дискусиите по време на Световния икономически форум в Давос се превърна в сензация в интернет, след като участващ в панела холандски историк разкритикува събралите се в алпийския курорт милиардери за укриването на данъци.

Във видеото, което вече е споделено десетки хиляди пъти, Рютгер Бергман, автор на книгата “Утопия за реалисти”, изказва разочарованието си от неспособността на присъстващите на форума да адресират най-ключовия проблем в борбата срещу растящото неравенство: нежеланието на богатите да плащат справедлив дял от данъците. Той изтъква, че 1500 души са пристигнали с частни самолети в Давос, за да чуят какво ще каже Дейвид Атънбъро за това как съсипваме планетата, но никой на срещата не говори за повишаване данъците на богатите.

“Чувам хората да използват езика на участието, справедливостта, равенството и прозрачността, но почти никой не повдига реалния въпрос за избягването на данъци, нали? И за това че богатите просто не плащат справедлив дял”, каза той по време на панел на списание Time, посветен на неравенството. “Усещането е все едно съм на конференция на пожарникари и на никого не е позволено да споменава водата”.

По думите му бизнесът трябва да спре да говори за филантропия и да започне да говори за данъци. Бергман се позова на високите данъчни ставки в Съединените щати през 50-те години като опровержение за тезата, споделяна от представители на бизнеса в Давос като Майкъл Дел, че икономиките с високи данъци върху личните доходи не могат да са успешни. “До това се свежда всичко – данъци, данъци, данъци. Според мен всичко останало са глупости”, заявява историкът.

Един от присъстващите на дискусията, бившия финансов директор на Yahoo Кен Голдман, възрази на тези коментари и заяви, че са “едностранчиви”. Според него съществуващите фискални норми по света са успешни и са създали рекордна заетост. Но друг участник в панела – изпълнителният директор на Oxfam Уини Бянияма, му отговори, че високата заетост сама по себе си не е задължително добро нещо, защото много хора се оказват експлoатирани. Тя даде за пример скандалния случай от фабрика за пилешко в САЩ, в която работниците са принудени да носят памперси, защото не им се позволяват почивки за тоалетна.

“Това не е достойна работа. Това са работните места, за които ни се казва, когато се говори за създадената от глобализацията заетост. Качеството на работните места има значение. В много страни работниците вече нямат никакъв глас. Не им се позволява да се синдикализират, да преговарят за заплати. Така че трябва да говорим за работни места, които носят достойнство. Трябва да говорим за здравеопазване. Световната банка ни казва, че 3.4 млрд. души, печелещи по 5.5. долара на ден, живеят на ръба, и една болнична сметка може да ги потопи в бедност. Те са на разстояние една лоша реколта от бедността. Така че не ми говорете за ниски нива на безработица. Вие броите грешните неща. Вие сочите броя на експлоатираните хора, но не броите достойнството на хората”, заяви тя.

Бянияма изтъкна още, че съществуващата данъчна система е толкова пропусклива, че позволява 170 млрд. долара да се пращат в данъчни убежища всяка година, вместо да бъдат използвани за развитие на страните, които се нуждаят най-много от тези пари. “Трябва да погледнем бизнес модела и ролята на правителствата в облагането и насочването на парите обратно към живота на хората”, добави тя. След дискусията Бергман сподели в Twitter свой анализ от 2017 г., в който отстоява тезата, че повечето богатство не се създава на върха, а само се поглъща там.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар