В категории:Латинска Америка / Свят

Защо арестуват чужди журналисти в Каракас

Венесуелският външен министър Хорхе Ареаса призова кореспондентите да се снабдяват предварително със специални акредитации във венесуелските консулства в страните си. Изявлението му бе по повод експулсирането на чилийски телевизионен екип. Междувременно бяха арестувани, а после освободени и трима репортери на испанската агенция EFE.

Насред кризата във Венесуела, превърналата се вече в международна, и навръх днешното гласуване в Европейския парламент, който с 439 гласа „за” и 104 „против” реши да признае самообявилия се за временен президент на страната Хуан Гуайдо, там се разиграват и драми с журналисти.

Първоначално шум се вдигна за ареста на кореспондентите на чилийската национална телевизия TVN Родриго Перес и Гонсало Бараона, които бяха задържани във вторник в президентския дворец „Мирафлорес” в Каракас, без да имат необходимите журналистически акредитации, за да упражняват професията си във Венесуела. В сряда, 30 януари, те бяха експулсирани и в ранни зори днес, на 31 януари, вече кацнаха в чилийската столица Сантяго, където ги посрещна лично външният министър на страната им Роберто Ампуеро.

Експулсираните от Венесуела чилийски журналисти Родриго Перес и Гонсало Бараона бяха посрещнати на летището в Сантяго от чилийския външен министър Роберто Ампуеро. Снимка: Agencia Uno
Експулсираните от Венесуела чилийски журналисти Родриго Перес и Гонсало Бараона бяха посрещнати на летището в Сантяго от чилийския външен министър Роберто Ампуеро. Снимка: Agencia Uno

На 30 януари обаче бяха извършени и нови арести на журналисти. Този път това са представители на испанската агенция EFE. Смята се, че първоначално на улицата е бил арестуван колумбийският фотограф Леонардо Муньос, работещ за EFE, заедно с венсуелския мотоциклетист Хосе Салас, който го е возел из града. Телефонната връзка с двамата била изгубена и те не се върнали, след като тръгнали да отразяват опозиционни шествия, съобщават испански медии.

По-късно в кореспондентския пункт на EFE в Каракас дошли представители на службите за сигурност SEBIN (Боливарска служба за национално разузнаване), които в присъствието на официалната представителка на агенцията, както и на адвокатите ѝ, задържали още двама журналисти. Това са също дошлите от Колумбия Гонсало Домингес и Маурен Барига.

Агентите на SEBIN обяснили, че ги задържат заради неправомерно влизане на двамата на венесуелска територия и ще ги откарат на разпит в централата на SEBIN.

Гонсало Домингес е испанец, кореспондент е на EFE в Колумбия от 2014 г. Маурен Барига е колумбийска фотографка. Те са били в общ екип с вероятно арестувания по-рано Леонардо Муньос. Командировани са в Каракас от EFE със задачата да отразяват актуалните събития във Венесуела.

Журналистите от EFE Леонардо Муньос, Маурен Барига и Гонсало Домингес. Снимка: EFE
Журналистите от EFE Леонардо Муньос, Маурен Барига и Гонсало Домингес. Снимка: EFE

След ареста Гонсало Домингес и Маурен Барига били качени в колата на SEBIN, с която ги откарали първо до хотела им, за да си вземат багажа, а след това в централата на SEBIN. Шефката на бюрото на EFE в Каракас и адвокатите следвали с колата си автомобила на SEBIN до централата на службата. След влизането на журналистите там вчера (30 януари) следобед местно време, пряка връзка с тях нямало.

Испанското правителство веднага е реагирало с протест пред венесуелските власти и с настоятелно искане репортерите да бъдат незабавно освободени. Испанският посланик в Каракас Хесус Силва е в постоянен контакт с местни официални представители, полагайки усилия за пускането на журналистите. В. „Ел Паис” цитира прогнозата му, че вероятно и те ще бъдат експулсирани, както чилийския екип по-рано. Скоро след това дойде и съобщение от EFE, че журналистите наистина ще бъдат експулсирани – всеки към родната си страна.

Леонардо Муньос, Маурен Барига и Гонсало Домингес, както и венесуелският мотоциклетист Хосе Салас бяха освободени днес по обяд местно време, което е привечер по европейско време. В последните информации по случая се твърди, че няма заповед да експулсирането на репортерите от EFE.

В. „Ел Паис“ съобщава и за освобождаването днес и на двама френски журналисти, които са били задържани заедно с чилийските репортери във вторник. Това са Пиер Кейе и Батист де Монтие от TF 1.

Хулио Навас, консулът на Испания в Каракас (с вратовръзката), придружи освободените на 31 януари по обед местно време Гонсало Домингес (на преден план), Маурен Барига (момичето с очилата и бялата блуза на втори план) и Леонардо Муньос (човекът, който се е хванал за главата, на заден план). Снимка: EFE
Хулио Навас, консулът на Испания в Каракас (с вратовръзката), придружи освободените на 31 януари по обед местно време Гонсало Домингес (на преден план), Маурен Барига (момичето с очилата и бялата блуза на втори план) и Леонардо Муньос (човекът, който се е хванал за главата, на заден план). Снимка: EFE

Освободеният Гонсало Домингес от EFE по-късно даде интервю за испанския в. „Ел Паис“, в което детайлите около ареста малко се разминават с разпространените по-рано. Оказва се, че представителите на SEBIN са дошли вечерта на 30 януари направо в хотела, за да задържат испанеца и колежката му Маурен Барига. Журналистите се обадили на представителката на EFE в Каракас и тя веднага дошла заедно с двама адвокати. Вече в тяхно присъствие агентите на SEBIN отвели репортерите, пояснявайки, че става дума за проверка. В централата на SEBIN журналистите останали около 12 часа в служебно помещение без прозорци. Задавали им въпроси защо са влезли в страната като туристи, а не като журналисти. Те отговорили, че още на летището обяснили на контролните органи там, че идват да подсилят екипа на EFE в Каракас.

Гонсало Домингес признава, че и сам се учудил, когато след 12-те часа, прекарани в SEBIN, разбрал, че венесуелските служби няма да експулсират него и колумбийските му колеги от страната, а ги освобождават с възможността да продължат да работят в Каракас. Испанецът разказва още, че накрая при него дошъл висш чин от SEBIN, който поднесъл извинения за задържането.

Преди да дойде новината, че репортерите от EFE вече са на свобода, с искане за освобождаването им излезе и висшата представителка за външната политика на ЕС Федерика Могерини, която днес събра външните министри на Съюза на среща в Букурещ. Сред темите на срещата е и евентуално изработване на обща позиция по обстановката във Венесуела.

Решението на Европарламента за признаване на Гуайдо има само препоръчителен характер за Европейската комисия. По-важно за официалната позиция на 28-те ще е какво ще решат днес външните министри в Букурещ. Арестът на журналистите в Каракас несъмнено ще даде своето отражение върху това.

Ръководителят на EFE Фернандо Гареа, цитиран от „Ел Паис”, твърди, че дошлият от Колумбия екип не бил нарушавал нищо. Членовете му още на летището в Каракас обяснили на местните контролни служби, че са журналисти и били допуснати в страната.

Във Венесуела обаче, както и в доста други държави, съществуват специални изисквания спрямо чуждестранните журналисти, които искат да упражняват професията си в страната. Още преди да заминат от своите страни, те трябва да се обърнат към венесуелските консулства там и да получат от тях специална журналистическа акредитация. Ако не разполагат с такава, журналистическата им дейност на венесуелска територия се смята за незаконна.

Това отново беше обяснено от външния министър на Венесуела Хорхе Ареаса на 30 януари по повод експулсирането на чилийския телевизионен екип. Министърът изрично се обърна с молба към всички чуждестранни журналисти, които искат да отразяват събитията в неговата страна, да спазват тези изисквания на венесуелското законодателство и непременно преди пътуването си да се снабдяват с журналистически акредитации в консулствата.

Външният министър на Венсуела Хорхе Ареаса размаха Устава на ООН по време на заседанието на Съвета за сигурност на световната организация миналата седмица. Той настоя, че Съединените щати да тези, които трябва да отговарят за потъпкване на Устава, за намеса във вътрешните работи на суверенна държава и за подтикване на венесуелската армия към държавен преврат. Снимка: El Pais
Външният министър на Венсуела Хорхе Ареаса размаха Устава на ООН по време на заседанието на Съвета за сигурност на световната организация миналата седмица. Той настоя, че Съединените щати да тези, които трябва да отговарят за потъпкване на Устава, за намеса във вътрешните работи на суверенна държава и за подтикване на венесуелската армия към държавен преврат. Снимка: El Pais

Междувременно по повод ареста на журналистите от EFE освобождаването им бе поискано и от FAPE (Федерация на журналистическите сдружения в Испания), а от „Репортери без граници” определиха задържането като „изключително обезпокоително”.

Според SNTP (Националния синдикат на медийните работници във Венесуела) под арест в страната са общо 7 журналисти – двама венесуелци, двама колумбийци, двама французи и един испанец.

Случаят с французите (които вече са освободени) е същият, както и с чилийците – арестувани са били едновременно с тях, докато снимали президентския дворец „Мирафлорес”.

Що се отнася до двамата задържани венесуелски журналисти – Майкел Ирирарте и Ана Родригес от дигиталните телевизии TVV и VPI – те са били вече освободени след подписване на декларации, че правата им не са били нарушени, сочи в. „Ел Паис“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар