В категории:Европа / История / Политика / Полша / Свят

Пошлият театър на полските психодесни се пренесе пред Освиенцим

Позорното честване на годишнина от освобождението на концентрационния лагер включваше скандална реч на премиера Моравецки и антисемитски марш

Възникването на Холокоста не е вследствие на нацистката идеология, а присъща склонност, характерна за немския народ. Това заяви министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки по време на честването на 74-годишнината от освобождението на концлагеристите от Освиенцим (Аушвиц-Биркенау), извършено от Червената армия. Малко преди речта на Моравецки пред концентрационния лагер се събраха група националисти, водени от Пьотр Рибак, които пък скандираха – „Време е да започнем борба с еврейството и да освободим Полша от него”.

Свидетели на шокиращото представление станаха стотици журналисти, телевизионни екипи от цял свят, оцелели евреи и членове на техните семейства. Главният герой в първия акт беше Пьотр Рибак – отявлен националист и антисемит, който през 2017 г. беше осъден ефективно за изгаряне на площада във Вроцлав на кукла изобразяваща евреин. Начело на манифестация от свои сподвижници въпросният тип крещеше, че Полша днес не е независима страна, защото евреите я управляват. „Време е да започнем борба с еврейството и да освободим Полша от него! Къде са управниците на страната ни? Те са на копанята! Това трябва да променим. Нека Бог благослови моето отечество!”, ръмжеше ораторът пред вратите на лагера, където по време на Втората световна война са унищожени около един милион евреи.

Освен това Рибак обясни в речта си, откриваща събитието, че „еврейския народ и Израел правят всичко възможно да подменят и манипулират историята на Полша. Полските патриоти не бива да позволяват това да продължи да се случва!”. Той твърди, че светът обичал да си спомня за еврейските жертви, за сметка на полските, които се забравяли и заради това „евреите няма да ни поучават как да отбелязваме и честваме годишнини като тази”.

Въпреки подадена информация от страна на възмутените участници в официалното честване, полицията не прекрати паралелната манифестация. Освен антируски, антисемитски и националистични крясъци, демонстриращите запяха на няколко пъти молитвата „Отче наш”.

Според д-р Пжемислав Витковски – анализатор на крайнодесните движения в Полша, Пьотр Рибак е частен случай и екстремист дори за полските стандарти, което все пак не означава, че не е опасен: ”Това лице не е в състояние да привлече множество подобни на него агресивни глупаци, но трябва да се помни, че същият кръжи край всички протести в Полша и навсякъде насажда своите коментари относно историята и политиката на страната, цедейки по този начин отрова, която прониква в ушите на лидерите на земеделските протести, на агресивните футболни фенове или на предводителите на малки десни партийки”. В интервю за полския ляв портал „Страйк” Витковски добавя: „Докато властващите дават съгласие Рибак да нарушава закона, явно да се надсмива над решенията на съдилищата и да предизвиква етническа, национална и расова ненавист, то ние поляците притежаваме живи свидетелства, че живеем в държава, основаваща се на теории, а не факти, или т.нар. картонена държава”.

Вторият акт по компрометиране на годишнината се разигра в самия концентрационен лагер, който днес е музей. По време на официалната част премиерът Матеуш Моравецки изнесе реч, с която искаше да внуши, че крайнодясната идеология е единствено фасада на народопсихология, а Холокостът е резултат от специфичните наклонности в характера на немския народ: „Геноцидът от това време не е извършван от никакви нацисти, а единствено от хитлеристка Германия. Германците-хитлеристи са били захранвани с фашистката идеология, която по-късно, а също и днес, всички историци определят по такъв начин, но цялото зло идва именно от тази държава. Не трябва да забравяме това, защото в противен случай злото е относително понятие”. Думите на главата на полското правителство водят до заключението, че тези наклонности на германците са трайни и повече от идеологически.

Становището на Моравецки по отношение на хитлеристкия режим не винаги е било еднозначно. През февруари 2018 г в град Келце премиерът отдаде почит на полските колаборационисти от т.нар. Швентокшиска бригада. По време на Втората световна война служещите в това формирование са получавали въоръжение и продоволствие от германците, с които са водили съвместни военни действия, координирани от СС-офицер за свръзка. Важна роля в редиците на бригадата е изпълнявал сътрудникът на Гестапо Хуберт Юра.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар