В категории:България

БСП: На крак, о българи презрени!

С „малко патриотичен и малко социален подход“ партията се надява да стигне до хубав край на евроизборите

Политическият доклад на Корнелия Нинова бе приет единодушно от делегатите на 49-ия конгрес на БСП

Привличането на част от националистическия електорат, който варира между 300 и 500 хиляди души на последните два национални избора, изглежда е разковничето, което БСП счита, че ще ѝ донесе успех, за да детронира ГЕРБ от първото място на предстоящите тази година избори за Европейски парламент и местна власт.

Отчетливи послания, насочени към тези избиратели, прозвучаха в политическия доклад на Корнелия Нинова, одобрен единодушно от делегатите на 49-ия конгрес на БСП. И макар нееднократно оратори да декларираха, че водят битка за умовете и сърцата на всички български граждани, най-ясни сигнали се отправяха към умовете и сърцата в т.нар. патриотичен сегмент. Изглежда в социалистическата партия си правят сметка, че предвид неясния статут на коалицията „Обединени патриоти“, вътрешните дрязги в нея и вероятността коалиционните партньори да участват в евроизборите разединени, БСП би могла да привлече част от техните гласоподаватели. „Корабът на управлението потъва и първи го напускат „Обединени патриоти“. Те досега осигуряваха попътен вятър, но днес се опитват да се спасят като се разграничат“, заяви Нинова.

Рутинното заседание на конгреса, в чийто дневен ред не фигурираха вътрешнопартийни изборни и кадрови въпроси, традиционно започна с изпълнения на националния химн и „Интернационала“. Речта на Нинова обаче предложи негласна редакция на първия куплет от международния работнически химн – „На крак, о парии презрени…“. И париите (пролетариите) бяха заменени от „българи“.

Лидерката на БСП неколкократно се обърна не толкова към делегатите в зала 3 на НДК, колкото към телевизионните зрители със „Скъпи, българи!“. Тя подложи на ожесточена критика управлението на ГЕРБ – „В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито. Свободата на словото е потъпкана. Различното мнение се преследва. Разгражда се държавността. Заличава се разделението на властите. Демократичните институции не работят. Държавата е превзета от малцина. Народът е поробен и държан в страх от свои“. Нинова констатира, че България е в клинична демографска смърт, а докато премиерът Бойко Борисов светва червени и сини лампички на своите съпартийци, всяка година угасва по един български град с размера на Разград.

Наред с обвиненията към ГЕРБ, тя отправи критики и към Европейския съюз, включително към политики на Партията на европейските социалисти като обяви, че депутатите от БСП в следващия европарламент ще се противопоставят категорично на „Истанбулската конвенция и третия пол, на джендър идеологията в училище, на пакета „Макрон“ и двойните стандарти при храните“.

На реторичен въпрос, поставен от самата нея – защо хората трябва да подкрепят БСП, лидерката на партията отговори: „Защото не просто ви обещаваме празни думи, а с действия защитаваме българската конституция, християнските ценности, семейството и децата“. Любопитен римейк на лозунга на ВМРО – „Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност“, съдържаше и заръката на Нинова към активистите на БСП в следващите месеци да подадат ръка на „всеки българин, който милее за справедливост, свобода, семейство и род“.

БСП счита, че сама ще победи ГЕРБ в предстоящите избори. Заявки към партньорство с други партии и организации в ляво на конгреса липсваха, единствен Кирил Добрев призова делегатите в започващите номинации за евродепутати да търсят кандидати и сред по-широки граждански леви среди.

Делегатите на конгреса приеха програмния документ „Визия за България“, в който са залегнали ангажименти и за традиционни леви политики като прогресивно и семейно подоходно облагане, диференцирани ставки на ДДС за храни и лекарства, лекар и зъболекар във всяко училище, прекратяване на статута на болниците като търговски дружества, недопускане на демонополизация на НЗОК, засилване ролята на държавни и общински предприятия и др. Конгресните настроения сполучливо обобщи в ефира на новата медия на БСП – „Българска свободна телевизия“, делегатът от Никопол Атанас Николов. Има ли партията тайна рецепта, бе запитан той, на което отговори – „Надяваме се този нов подход, който е малко патриотичен, малко социален, наистина да ни доведе до хубав край“.

Въпреки предконгресното напрежение в партията около името на Сергей Станишев, той беше изслушан без реплики и обструкции. В противовес на изолационистката тенденция, която според него се усеща и си пробива път, председателят на ПЕС предупреди съпартийците си, че сами и без съюзници навън не могат да обърнат посоката на Европа и на България и че по ДНК левицата е интернационална. „Сам в полето не е воин“, с тези думи думи се обърна към делегатите той, представяйки отчета на евродепутатите от БСП. Според председателя на ПЕС Европа е в беда, заплашена от национални егоизми, а Европейската народна партия вече прави сделка с крайните националисти. Станишев предположи, че лозунгът „Европа на нациите“ сигурно звучи хубаво, включително за много хора в тази зала, но зад него реално се крие политиката по-силният да изяжда по-слабия. Най-голямата заплаха пред левицата навсякъде по света в момента – надигащият се неофашизъм, бе засегната в изказването само на още един делегат – Петър Витанов от София.

Антон Кутев пък попита защо темата за Истанбулската конвенция е била изненадващо вкарана във „Визия за България“, след като – „това е тема, която разделя обществото, а в някаква степен разделя и нас“, още повече, че въпросът е бил приключен с решение на Конституционния съд. Кутев нарече конвенцията и Пактът за миграцията „разделителни линии“, от които БСП няма нужда. „Засилването на евроскептицизма в последните години, за което и ние дадохме принос, вероятно ще се отрази на избирателната активност и на подкрепата за нас“, заяви Кутев. В последния момент визията беше редактирана, като в нея беше вкарано и изречение срещу насилието над жените.

Конгресът на БСП излезе с отделна декларация в подкрепа на депутатката-журналистка Елена Йончева, която след сигнал от ГЕРБ е обвинена от прокуратурата за финансови злоупотреби с пари от КТБ в периода, в който е работила за „ТВ 7“ и е снимала филми от горещи точки на света. „Няма съмнение, че Елена Йончева е атакувана в политическа услуга към управляващите, с тенденциозно и гръмко, но недоказано и недоказуемо обвинение. Обвинение, свързано не с бизнес начинания, а с финансирането на филми, които имат място в златния фонд на българската журналистика. За финансиране от банка, която се ползваше с всички привилегии и пълната закрила на първото правителство на ГЕРБ, която е легитимирана с публичното присъствие на лидери на ГЕРБ, с връчени от тях награди“, се казва в позицията.

Самата Йончева, която се очаква да оглави евролистата на БСП, ще излъчи идната седмица свое разследване по червената телевизия БСТВ. Разследването ще касае „корупция по най-високите етажи на властта, сговор на министри и заличаване на следите“, подгря атмосферата Корнелия Нинова. От БСП се зарекоха след изборите да работят за ново качество на органите на съдебната система.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар