В категории:Африка / Свят

Разминахме се с българска връзка начело на Мадагаскар

„Млечият крал” Марк Раваломанана, чийто син е женен за бургазлийка, загуби от бившия диджей Андри Ражоелина президентската битка в Малгашката република.

Андри Ражоелина е щастлив от победата си. Снимка: africazine
Андри Ражоелина е щастлив от победата си. Снимка: africazine

След проточилата се над два месеца и преминала в два тура надпревара в битката за президентския пост в Мадагаскар (Малгашката република е другото име на държавата), официалното решение на местния конституционен съд утвърди като победител 44-годишния бивш диджей и бивш кмет на столицата Антананариву Андри Ражоелина.

Така отпадна шансът отново да видим начело на островната държава българския свекър и „млечен крал” – 69-годишния Марк Раваломанана, вече оглавявал страната в периода 2002-2009 г. Раваломанана ожени сина си Жосоа за бургазлийката Гергана Георгиева през 2004 г., докато беше президент, а за сгодяването дори гостува на семейството на невестата у нас.

Раваломанана има и дъщеря. А съпругата му в момента е кметица на мадагаскарската столица Антананариво.

Марк Раваломанана едва ли лесно ще се предаде. Снимка: plus-tv-africa
Марк Раваломанана едва ли лесно ще се предаде. Снимка: plus-tv-africa

„Барикада” разказа за хода на първия тур на изборите в Мадагаскар от мястото на събитието, тъй като наши представители бяха там като международни наблюдатели. Подробности могат да се видят в репортажите ни „Мадагаскар на кръстопът”, „Как се живее в Антананариво” и „Как се броят бюлетини – сравнете България с Африка”.

Както вече сме писали, между двамата основни съперници Ражоелина и Раваломанана има стара и остра вражда. Ражоелина оглавява протести срещу управлението на Раваломанана през 2009 г., които провокират неговото сваляне от власт и последвалото му изгнание. По-късно в президентското кресло сяда самият Ражоелина и остава в него до 2014 г. Има слухове, че политическата вражда между двамата е подсилвана и от лични мотиви – Ражоелина навремето безуспешно ухажвал дъщерята на Раваломанана, който обаче не го харесал за кандидат за зет и го отрязал. Оттогава Ражоелина търсел да си отмъсти.

Преминалата през годините взаимна непоносимост между двамата беляза и ожесточената им битка за държавния връх сега. Раваломанана още след първия тур на 7 ноември, дал солидна преднина на Ражоелина, шумно протестира и развя обвинения за изборни измами. Балотажът на 19 декември обаче отново извади напред бившия диджей с 55,7% от гласовете, а на българския свекър отсъди 44,3%. Раваломанана отново алармира за измами и сезира конституционния съд, който се зае да проверява сигналите за нарушения. Но в крайна сметка съдът все пак реши и обяви на 8 януари, че победителят е Ражоелина.

Не е ясно дали това официално становище ще уталожи напрежението в страната, подклаждано от привърженици на Раваломанана, които не спират да се събират на доста бурни и многолюдни протести.

Бившата френска колония Мадагаскар е една от най-бедните страни в света и около 80% от населението му тъне в мизерия. Но Ражоелина, и Раваломанана са от тънката прослойка на заможните. Първият е натрупал пари като популярен диджей и собственик на компании за модерни технологии и PR-консултации, а вторият е едър млекопроизводител. По време на кампанията и двамата хвърчаха из страната със собствени хеликоптери, като пръснаха огромни средства, за да притеглят избиратели, щедро раздавайки им подаръци – практика, която не е забранена от местното законодателство. Съдейки по резултатите, очевидно подаръците на Ражоелина са били по-привлекателни.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар