В категории:България

Проучване: Бракът не е важен, освен ако не е между еднополови двойки

Оказва се, че българите не ценят особено институцията на брака, но стават яростни нейни защитници, ако се заговори за съюз на мъж с мъж или на жена с жена

Над 70% от българите одобряват съжителството без брак, включително и отглеждането на деца по този начин, но същевременно още по-голям процент от хората не одобряват брак да бъде сключван от еднополови двойки.

Това показват данните от проучване на „Галъп“, проведено в периода 30 ноември – 7 декември сред 818 пълнолетни българи по метода „лице в лице“.

Оказва се, че българите не ценят особено институцията на брака, но същевременно стават яростни нейни защитници, ако се заговори за възможността същият този брак да бъде сключван от мъж с мъж или от жена с жена. 78% не одобряват еднополовите бракове, докато 12% са „за“, а други 10% не могат да преценят.

Същевременно 73% одобряват съжителството без брак, а сходно число – 72%, нямат против това съжителство да включва отглеждането на деца. Около 20% са тези, които държат съжителството или отглеждането на деца да се случва само при сключен брак, а около 10% нямат мнение.

От „Галъп“ посочват, че изследването е планирано и проведено по повод предстоящия празник Коледа и преди започналия наскоро дебат за толерантност към хомосексуализма. „То няма нищо общо с този дебат“, държат да отбележат социолозите, макар данните очевидно да допринасят за него.

Цели 11% от анкетираните одобряват идеята за забрана на абортите, показват още данните, а 17% не могат да преценят какво е мнението им. Все пак остава висок процентът на хората, които подкрепят правото на аборт – 78%.

Изненадващо висок е и процентът на хората, които смятат, че една двойка, която веднъж е сключила брак, не трябва да има право да се развежда – така смятат 15% от анкетираните. 8% се колебаят, а 77% не одобряват тази идея и вярват в правото на развод.

Висок е и процентът одобрение за възможността хора от различни етноси да могат да сключват брак помежду си – 69%. 17% обаче са против право да сключат брак да имат хора, макар и от противоположни полове, ако са от различен етнос. Други 14% пък не могат да дадат отговор на този въпрос.

Сходни са процентите и при въпрос дали хора от различни раси трябва да имат право на брак. 19% или почти всеки пети българин смята, че хора от различни раси не трябва да могат да сключат брак, а още 17% са без мнение по въпроса. Според 64% расата не може да определя дали двама души да имат право да сключат брак.

Мъжът носи главна отговорност за доходите в семейството е мнението на 75% от анкетираните, а 14% отричат това патриархално възприятие. Други 11% са без мнение.

29% или почти всеки трети българин е на мнение, че родителите трябва да могат да удрят шамари на децата си. Други 14% са без мнение, но мнозинството от 57% отговаря негативно на този въпрос.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар