В категории:Свят

Пирова победа за Мей

Британският премиер е изправена пред сериозна опозиция в собствената си партия, а бъдещето на сделката за Брекзит остава под съмнение

Британският министър-председател Тереза Мей спечели вота на недоверие и така преодоля опита за вътрешнопартиен преврат, който беляза най-драматичния момент от началото на сагата „Брекзит”. Макар тази победа да осигури на премиера още време, бъдещето на договорената от нея сделка за излизане на страната от ЕС обаче все още е под въпрос, а желанието на над една трета от консервативните депутати да сложат край на лидерството ѝ вещае нови сътресения в управляващата партия.

Мей бе подкрепена от 200 от депутатите на Консервативната партия, а 117 гласуваха за смяната ѝ. След обявяването на резултатите тя обяви, че партията ѝ се връща към мисията – „да проведе такъв Брекзит, за какъвто гласуваха хората, възстановяване на единството в страната и изграждане на Великобритания, която наистина работи в полза на всички”, и призова депутатите от всички партии да сътрудничат за излизане от ЕС по начин, който да отговаря на националния интерес. Тя също така сигнализира, че ще се оттегли от лидерското място преди редовните избори през 2022 г.

След като подсигури премиерския си пост, в четвъртък Мей отпътува за среща на Европейския съвет в Брюксел, където ще поиска от другите европейски лидери да предложат на Великобритания „законово обвързан” ангажимент, че нерешеният казус с границата с Ирландия ще е само временна пречка за финализиране на сделката за Брекзит. Досега преговорите минаваха през Европейската комисия, но президентът на Съвета Доналд Туск обяви, че „предвид сериозността на ситуацията”, Брекзит ще бъде обсъждан на срещата на държавните лидери.

От своя страна лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви, че „това гласуване не променя нищо за живота на хората” и призова премиера „да върне некадърната си сделка за обсъждане в долната камара, така че парламентът да си върне контрола”

Вотът на недоверие демонстрира, че сключената от Мей сделка среща силна опозиция дори в собствената ѝ партия. Дълбокият разрив сред консерваторите бе демонстриран явно по време на разгорещените дебати в сряда.

Настояващата за оставката на Мей група консервативни депутати от най-дясното крило на партията, организирани в European Research Group (ERG), също настояха сделката да бъде върната за обсъждане в парламента. Същевременно някои министри и по-умерени консерватори обвиниха ERG за това, че са наложили насила вота на недоверие и ги обвиниха в „надутост”. Един от изявените членове на ERG пък отказа да стои до зам.-председателя на партията Джеймс Клевърли в телевизионно студио.

Гласуването в сряда вечерта представляваше кулминация на няколко турболентни дни. Много консерватори бяха вбесени от това, че Мей отложи в последната минута гласуването за сделката за Брекзит в парламента.

Във вторник тя обикаляше Европа в опит да получи уверения от европейските си колеги, че сделката няма да бъде блокирана. Докато тя провеждаше срещи в Хага, Берлин и Брюксел, недоволни от лидерството ѝ депутати започнаха да настояват за вот на недоверие. В сряда сутринта бе обявено, че гласуването ще се проведе още същата вечер.

Макар 37% от консерваторите да гласуваха против Мей, членът на кабинета Крис Грейлинк заяви, че резултатът от гласуването представлява „ясно заявление” за подкрепа към министър-председателя, а колегата му Деймиън Хиндс каза, че Мей върши „невероятна работа”. Председателят на ERG Джейкъб Рийс-Мог коментира пред BBC, че това е „ужасен” резултат за Консервативната партия и призова Мей „незабавно да се срещне с кралицата и да подаде оставка”. Пред Independent един консервативен депутат коментира, че „това е победа, но не особено голяма, а и не знам точно за какво е победа. Не знам как тя ще може да свърши каквото и да е”.

Същевременно бивш министър от партията пък е заявил пред изданието, че ERG са нанесли на партията големи щети без какъвто и да е смисъл – „Това бе пълен провал, но поне ги направи така, че да изглеждат напълно глупави и некомпетентни“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар