В категории:България

Протест на „жълти жилетки“ събра стотици полицаи в София (снимки и видео)

Gilets jaunes – българската версия. Снимка: Барикада

Протест с призив да се носят жълти жилетки, организиран в социалните мрежи, доведе до безпрецедентна мобилизация на силите за сигурност, които в крайна сметка превъзхождаха числено демонстриращите граждани. „Парите на хората в България не им стигат за основните неща. Над 1.5 милиона български пенсионери живеят под прага на бедността! Учениците в България вече не могат да се похвалят, че са образовани. Болните излекувани!“ – гласеше призивът на организаторите, а като единствено искане бе записано: „Оставка на всички“.

Пред Народното събрание речите се фокусираха върху искането на оставката на военния министър Красимир Каракачанов, заради аферата с българските паспорти, в която бе замесена неговата партия. От импровизираната трибуна бе отправен и призив за минута мълчание в памет на жертвите и пострадалите при атентата в Страсбург снощи:

И пред Министерски съвет, и пред парламента протестиращите бяха посрещнати от плътен двоен кордон от полицаи, много от които също носеха жълти жилетки. Пред МС полицията задържа около 15-тина участници за установяване на самоличността, въпреки че до напрежение така и не се стигна.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар