Иде ли нова Карибска криза – този път около Венесуела?

Изпращането на руски стратегически бомбардировачи за участие в общи военни учения с венесуелските ВВС са несъмнена демонстрация спрямо САЩ и от страна на Каракас, и от страна на Москва. Показва се, че на натиска на Вашингтон има с какво да се отговори

Един от руските военни самолети каца на летището край Каракас. Снимка: РИА
Един от руските военни самолети каца на летището край Каракас. Снимка: РИА

Латинска Америка напоследък се сгорещи в много посоки, привличайки световното внимание например с двамата диаметрално противоположни нови президенти на Бразилия и Мексико, както и с драмата на мигрантите от Централна Америка, все още струпани по мексиканско-американската граница.

Но междувременно не е спряло да расте и напрежението около Венесуела. Около седмица преди състоялите се на 9 декември венесуелски избори за общински съветници висш американски представител отново отправи доста недвусмислени закани за насилствена смяна отвън на управлението в страната. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който бе в Буенос Айрес за срещата на Г-20, даде интервю пред Voice of America, в което заяви: „Засега сме доста единни с останалите страни от Латинска Америка и вярваме, че всички държави от региона ще се обединят със САЩ, за да възстановим демокрацията във Венесуела”. В терминологията на САЩ и латиноамериканските им съюзници „възстановяването на демокрацията” в тази страна означава именно смяна на правителството ѝ начело с президента Николас Мадуро, който бе избран за втори мандат през май т.г.

Това бе поредно изявление от висш американски представител в дългата и последователна серия от действия от страна на САЩ не само по налагане на санкции срещу Каракас, но и по установяване на координация с десните правителства в съседните на Венесуела Колумбия и Бразилия. От месеци вече изкристализира и идеята, която се прокарва – за „хуманитарна интервенция” на венесуелска територия, която да се извърши най-вероятно от колумбийски и бразилски сили.

Точно на такъв сценарий бе посветена и обиколката на американския военен министър Джеймс Матис из региона през август т.г., за която „Барикада” вече писа. Тогава Матис директно предупреди Бразилия да се готви „да ръководи решението на кризата във Венесуела”. Той прояви и специален интерес към военновъздушната база в Алкантара. След което наобиколи и зоната на колумбийско-венесуелската граница.

Буквално преди броени дни все още управляващият в Бразилия президент Мишел Темер изпрати допълнителни войскови части към границата с Венесуела. А агресивните изявления по венесуелската тема на новоизбрания бразилски държавен глава Жаир Болсонаро, който ще встъпи в длъжност на 1 януари 2019 г., подсказват, че той е готов за удар по съседната страна.

Това е фонът, на който Венесуела обяви, че започва съвместни военни учения с Русия. И на международното летище на Каракас – Маикетия, кацнаха четири внушителни руски военни самолета. Два стратегически бомбардировача Ту-160, способни да носят крилати ядрени ракети, военнотранспортен Ан-124 и самолет за полети на дълги разстояния Ил-62.

Те бяха посрещнати от венесуелския военен министър Владимир Падрино Лопес, който заяви пред медиите: „Трябва да кажем на народа на Венесуела и на целия свят, че както си сътрудничим с Русия в различни сфери в полза на развитието и на двата народа, така се подготвяме и да защитаваме Венесуела до последната педя земя, ако се наложи”.

Няма съмнение, че това е недвусмислена демонстрация спрямо всякакви интервенционистки планове срещу страната. А и руско показване на мускули. Пристигането на самолетите очевидно е било договорено по време на посещението на президента Николас Мадуро в Москва миналата седмица, когато той се срещна и с колегата си Владимир Путин. Двамата тогава договориха сериозни руски инвестиции в петролния сектор на Венесуела на стойност около 5 милиарда долара. Плюс още 1 милиард долара за развитие на минната индустрия в областта на Ориноко, където са големите венесуелски залежи от злато и други ценни руди и минерали, включително стратегическия колтан.

Русия открито дава рамо на Венесуела в невралгичен момент и в един район, исторически възприеман от Вашингтон като негов „заден двор”. Няма как наблюдателите да не свързват това с огледален отговор на Москва заради неотдавнашния инцидент с украински военни кораби в Черно море край Керченския проток, който бе квалифициран от руските власти като провокация. Впрочем, като на непрестанни провокации руснаците гледат и на патрулирането на американски кораби из Черно море, по ръба на руските териториални води.

По повод пристигането на руските стратегически бомбардировачи във Венесуела не закъсняха и коментари, поставящи въпроса дали не наблюдаваме началото на една нова Карибска криза като онази, разиграла се около Куба през октомври 1962 г. Да напомним – тогавашният съветски ръководител Никита Хрушчов инсталира ядрени ракети на Острова на свободата в отговор на предшествалото разполагане на американски ядрени ракети в Турция. И светът се изправи на ръба на ядрена война, която се размина на косъм благодарение на дипломатическите усилия, постигнали изтеглянето на ракетите и от Куба, и от Турция.

Сега обаче е пресилено да се очаква чак такъв драматизъм заради четири руски военни самолета. Още повече, че това не е първото такова „гостуване” във Венесуела. Преди 10 години – през 2008-ма, покрай покачването на геополитическите градуси заради войната в Южна Осетия, Русия също демонстративно изпрати свои стратегически бомбардировачи за съвместни военни маневри във Венесуела, която тогава бе ръководена от покойния днес президент Уго Чавес. Същото стана и през 2013-та. Тоест, нито настоящите венесуелско-руски учения са прецедент, нито мащабът на сегашното противопоставяне може да се сравнява с Карибската криза от 1962-ра. Но при всички случаи става дума за недвусмислен руски знак, че Венесуела няма лесно да бъде „дадена”. И че тя се превръща в геополитически залог.

Разбира се, Майк Помпео пак се изяви – в любимия на американската администрация Туитър той написа: „Руското правителство изпраща бомбардировачи на другия край на света – във Венесуела. Руският и венесуелският народ трябва да обърнат внимание какво значи това: две корумпирани правителства пилеят обществени средства и потискат свободата, докато народите им страдат”.

На този коментар реагира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който го определи като „недипломатичен”, „неуместен” и „странен”, напомняйки, че военният бюджет на самите Съединени щати е толкова голям, че само с половината от него „може да се изхрани цяла Африка”. Песков не си спести и иронията, подхвърляйки: „Президентът на САЩ дава оценка на държавните секретари като мине някое време. Може би след време ще дойде такава оценка и спрямо тези толкова недипломатични реплики на господин Помпео”. Прессекретарят на Путин очевидно визираше изявленията от последните дни на американски президент Доналд Тръмп относно качествата на бившия шеф на дипломацията на САЩ Рекс Тилерсън. Тръмп го нарече „тъп като ръб“.

Впрочем, избликът на Тръмп срещу Тилерсън дойде, след като бившият държавен секретар се разприказва в интервю пред CBS News какъв пък бил самият президент на САЩ: „Много недисциплиниран, не обича да чете, не чете всекидневните доклади… , не обича да навлиза в детайли по много неща“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар