В категории:Европа / Информации / Свят

И Каталуня кипна срещу социалните орязвания

От началото на седмицата в испанската автономна област продължава стачката на медиците с искания да се върне положението в бранша отпреди рестрикциите през 2011 г. За същото в своите сфери настояват и студенти, университетски и училищни преподаватели, пожарникари и т.н.

Участници в шествието на стачкуващите медици из центъра на Барселона. Снимка: El Pais
Участници в шествието на стачкуващите медици из центъра на Барселона. Снимка: El Pais

Масови шествия заляха днес улиците на Барселона, но този път не с лозунги „за” или „против” независимостта на Каталуня, а с искания за отмяна на наложените през 2011 г. от тогавашните местни власти в испанската автономна област социални орязвания.

Това са исканията и на стачката на каталунските медици, продължаваща от началото на тази седмица. За същото в своите сфери настояват и студенти, университетски и училищни преподаватели, пожарникари и т.н. Всички те излязоха днес на поредица от шествия, които през целя ден по стъпаловиден график преминаваха из центъра на Барселона. Протестите са координирани от профилните синдикати.

„За социални бюджети. Да върнем орязаното”. Това е общият апел на стачките и демонстрациите. Настоява се най-вече за връщането на съкратените преди седем години медици и преподаватели, поради което качеството на медицинското обслужване и на обучението драстично е спаднало.

Във вторник масова демонстрация на стачкуващите се събра пред парламента в Барселона, настоявайки да се осъществят необходимите промени в местния бюджет за догодина, чието договаряне в момента протича. Каталунският премиер Ким Тора обаче не излезе да разговаря с протестиращите и се постара да ограничи всякакви свои публични изяви през тези дни.

За момента каталунските държавни служители са единствените в Испания, които още не са си получили полагащите им се за 2013-та и 2014-та години компенсации заради тогавашните орязвания. Ако не се тръгне към решаване на проблемите, за 12 декември е обявена и стачка на 160-те хиляди служители на местната каталунска администрация, както и на всички работещи в обществения сектор. Синдикатите обявиха, че заради рестрикциите, въведени през 2011-та, хората в засегнатите сфери са загубили 30% от покупателните си възможности.

Да напомним – през 2011-та бе приет прословутият Пакт за финансова стабилност на ЕС, който ограничава социалните разходи в бюджетите на страните членки, като част от нормите за лимитиране на бюджетния дефицит. Испания беше единствената държава в ЕС, която дори промени конституцията си, за да фиксира тези рестрикции като задължителни.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар